• Etusivu
  • Talo

Karkauspäivänä hypätään ja kositaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20226_78582.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.

Ja sitten tuli Caesar...

Karkausvuosina helmikuuhun lisätään yksi ylimääräinen päivä. Karkauspäivän alkuperäisen ajankohdan keksi Julias Caesar vuonna 46 eaa. Sitä ennen käytössä oli ollut kokonainen ylimääräinen kuukausi. Caesar kuitenkin uudisti ajanlaskun niin, että yksi päivä riitti tasaukseen.

Caesarin aikaan helmikuu oli vuoden viimeinen kuukausi ja helmikuussa oli vain 23 päivää, joten karkauspäiväksi muodostui 24.2.

Suomessa karkauspäivää on vietetty vuodesta 1608 alkaen. Aluksi päivä oli Caesarin ajanlaskun mukainen 24.2., mutta käytännöstä luovuttiin 1990-luvun puolivälissä ja päivä siirrettiin vuonna 2000 helmikuun 29:nneksi.

Päivä ei karkaa vaan karaa

Karkauspäivän käsitteestä on kiittäminen sanan länsimurteissa tunnettua merkitystä "hypätä". Sana "karata" on kyllä verbi, mutta ei siis tarkoita "paeta" vaan "hypätä".

Yleisin selitys tälle päivän hyppäämiselle on kansatieteen tohtori Kustaa Vilkunan teorian mukaan vanhat puulautakalenterit, joissa päivien edetessä siirrettiin puutappia kolosta seuraavaan. Karkauspäivänä ei näin voitu tehdä, vaan tappia ainoastaan hyppäytettiin ilmassa ja palautettiin takaisin samaan koloon.

Karkauspäivään liittyy myös taikauskoa, onhan kyseessä perin eriskummallinen päivä. Karkauspäivä oli nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki oli päälaellaan. Ennen oli tavatonta, että nainen ilmaisi halujaan miestä kohtaan. Niinpä karkauspäivänä naistenkin sopi kosia. Puhuttiin jopa "vanhapiikojen onnenpäivästä".

Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Perinteeseen kuuluu, että kosinnan torjuva mies joutuu maksamaan naiselle hyvitystä. Suomalainen tapa on, että torjutulle pitää antaa kangasta uuteen hameeseen tai leninkiin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Naiset, nuo viekkaat olennot

Usein on käynyt myös niin, että nainen on kosinut pelkästään hamekankaan toivossa. Perinteet tosin sallivat tämänkin viekkauden, sillä ajankohta tarjosi mahdollisuuden kunniakkaaseen perääntymiseen. Jos mies kieltäytyi, nainen saattoi ilmoittaa olleensa liikkeellä vain hamekankaan perässä. Kuuleman mukaan kangaskaupoissa ei silti ole ollut havaittavaa nousua miesasiakkaiden määrän suhteen...

Markkinamiehet ovat joka tapauksessa ymmärtäneet hyödyntää tämän erikoisen päivän. Moni ravitsemusliike, majapaikka ja jopa kunta tarjoaa erityiset edut karkauspäivän kunniaksi. Onpahan eräs julkisuuden henkilökin aikanaan luvannut lähettää hamekankaat 100 ensimmäiselle kosijaneidolle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_69721.jpg
Unelmien koti -äänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä Unelmien koti 2021 -äänestyksessä lukijat saivat valita oman suosikkitalomallinsa kuuden ehdokkaan joukosta. Suurimmat äänipotit keräsivät yksitasoiset hirsitalot, voittajaksi 643 äänellä noussut Hirsijukka 147-13H ja kakkossijan 627 äänellä napannut Honka Touko 120 1A. Kolmanneksi äänestettiinmassiivipuu CLT:stä valmistettu Saaristotalojen City 128, joka sai 595 ääntä.
Petroolin värinen olohuone
Sisäpintojen maalaus
Sisäseinät ovat lattian ohella kenties näkyvin osa huonetiloja. Ennen kuin pääset maalaamaan uusia värejä seinille, on hyvä tarkistaa muutama asia maaleista ja maalaamisesta. Mitä voi laittaa minnekin ja mitä on hyvä huomioida, että lopputulos on vaivasi arvoinen. Tärkeää kuitenkin on, että maalaustyö on oikein ja huolellisesti tehty.
200811_14118.jpg
Hellyttävä ja käytännöllinen koirahuone
Rakentajaperhe oli jo pitkään haaveillut koirien omasta huoneesta, kun kuratassujen peseminen pyykkien kanssa samassa tilassa ei tuntunut enää mielekkäältä. Käytännön tarpeet vaativat koirille kunnolliset pesu- ja kuivattelutilat. Perhe ajatteli, että jos he vielä joskus rakentavat talon, sinne pitää saada koirille omat tilat. Haave koirien huoneesta toteutui Vaasan asuntomessualueelle rakennetussa talossa.Perheessä oltiin kyllästytty lattialla lojuviin peittoihin, ja koirille haluttiin omat huonekalut. Koirien huoneesta löytyykin molemmille koirille omat makuupaikat; divaani ja sohva.Koirahuoneen viihtyisyyteen on huonekalujen lisäksi panostettu myös taulujen, palkintokaapin ja kasvien avulla. Huoneen pintamateriaalina on käytetty helppohoitoista laattaa. Kuralenkin jälkeen koirat on kätevä suihkuttaa niiden omassa pesuhuoneessa ja jättää huoneeseen myös kuivumaan. Omassa huoneessa voi suorittaa myös kaikki muut koirien hoitotoimenpiteet; harjaukset ja kynsien leikkuut.
20143_38532.jpg
Pinnoita vanha lattia väritasoitteella
weber.floor CASADesing on ilman erikoistyövälineitä levitettävä pinnoite betoni-, klinkkeri-, rakennuslevy-, tasoitepinta- tai parkettilattioille. Pinnoite soveltuu lopulliseksi lattiapinnaksi olohuoneisiin, makuuhuoneisiin, keittiöihin, kodinhoitotiloihin... CASA sopii erityisesti lattioihin, joilta vaaditaan erityistä suoruutta tai joihin kohdistuu kevyt tai keskiraskas rasitus.
20166_46889.jpg
Sammal ja lika pois katolta!
Katto on talosi viides julkisivu, joka joutuu kaikista kovimmalle rasitukselle. Kesäisin UV-säteily on suurta, syksyllä ja keväällä rankat sateet rasittavat taloasi ja talvella lumi kuormittaa rakenteita. Pitämällä huolta katostasi toimii se paremmin ja pidennät huomattavasti sen käyttöikää.
201212_33091.jpg
Vallox 110 SE sai VTT:n A+ sertifikaatin
Vallox on ensimmäisenä laitevalmistajana saanut ilmanvaihtolaitteelleen VTT:n A+ tuotesertifikaatinVallox 110 SE on Valloxin uuden tuoteperheen ensimmäinen jäsen ja se sopii alle 170 m² asuntoihin ja omakotitaloihin. Samaan teknologiaan perustuvat pienempi, rivi- ja kerrostaloasuntoihin tarkoitettu Vallox 096 ja suurempi, isoihin omakotitaloihin tarkoitettu Vallox 145 tulevat markkinoille huhtikuussa 2013. Laitteet sopivat erinomaisesti myös matalanenergia- ja passiivitaloihin.Vallox 110 SE:n vuosihyötysuhde on sekä Etelä- että Keski-Suomessa 75 % ja Pohjois-Suomessakin peräti 71 %. Ilmanvaihtokoneen ominaissähköteholtaan Vallox 110 SE kuuluu A-luokkaan (SFP 0,9). Myös lämpökerroin (COP) on huippuluokkaa: 14,1 – 18,8. Näillä arvoilla Vallox 110 SE on markkinoiden energiatehokkain asuntoilmanvaihtolaite.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton