• Etusivu
  • Talo

Karkauspäivänä hypätään ja kositaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20226_78582.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.

Ja sitten tuli Caesar...

Karkausvuosina helmikuuhun lisätään yksi ylimääräinen päivä. Karkauspäivän alkuperäisen ajankohdan keksi Julias Caesar vuonna 46 eaa. Sitä ennen käytössä oli ollut kokonainen ylimääräinen kuukausi. Caesar kuitenkin uudisti ajanlaskun niin, että yksi päivä riitti tasaukseen.

Caesarin aikaan helmikuu oli vuoden viimeinen kuukausi ja helmikuussa oli vain 23 päivää, joten karkauspäiväksi muodostui 24.2.

Suomessa karkauspäivää on vietetty vuodesta 1608 alkaen. Aluksi päivä oli Caesarin ajanlaskun mukainen 24.2., mutta käytännöstä luovuttiin 1990-luvun puolivälissä ja päivä siirrettiin vuonna 2000 helmikuun 29:nneksi.

Päivä ei karkaa vaan karaa

Karkauspäivän käsitteestä on kiittäminen sanan länsimurteissa tunnettua merkitystä "hypätä". Sana "karata" on kyllä verbi, mutta ei siis tarkoita "paeta" vaan "hypätä".

Yleisin selitys tälle päivän hyppäämiselle on kansatieteen tohtori Kustaa Vilkunan teorian mukaan vanhat puulautakalenterit, joissa päivien edetessä siirrettiin puutappia kolosta seuraavaan. Karkauspäivänä ei näin voitu tehdä, vaan tappia ainoastaan hyppäytettiin ilmassa ja palautettiin takaisin samaan koloon.

Karkauspäivään liittyy myös taikauskoa, onhan kyseessä perin eriskummallinen päivä. Karkauspäivä oli nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki oli päälaellaan. Ennen oli tavatonta, että nainen ilmaisi halujaan miestä kohtaan. Niinpä karkauspäivänä naistenkin sopi kosia. Puhuttiin jopa "vanhapiikojen onnenpäivästä".

Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Perinteeseen kuuluu, että kosinnan torjuva mies joutuu maksamaan naiselle hyvitystä. Suomalainen tapa on, että torjutulle pitää antaa kangasta uuteen hameeseen tai leninkiin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Naiset, nuo viekkaat olennot

Usein on käynyt myös niin, että nainen on kosinut pelkästään hamekankaan toivossa. Perinteet tosin sallivat tämänkin viekkauden, sillä ajankohta tarjosi mahdollisuuden kunniakkaaseen perääntymiseen. Jos mies kieltäytyi, nainen saattoi ilmoittaa olleensa liikkeellä vain hamekankaan perässä. Kuuleman mukaan kangaskaupoissa ei silti ole ollut havaittavaa nousua miesasiakkaiden määrän suhteen...

Markkinamiehet ovat joka tapauksessa ymmärtäneet hyödyntää tämän erikoisen päivän. Moni ravitsemusliike, majapaikka ja jopa kunta tarjoaa erityiset edut karkauspäivän kunniaksi. Onpahan eräs julkisuuden henkilökin aikanaan luvannut lähettää hamekankaat 100 ensimmäiselle kosijaneidolle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Set03_Sense Art, option, Spira_Glow_05
Näin inspiraatio luonnosta näkyy vuoden 2024 kylpyhuonetrendeissä
Kylpyhuonekalustevalmistaja IDO tuntee hyvin pohjoismaisen rakentamisen ja sisustamisen trendit. Stailisti ja sisustussuunnittelija Katrine Roug sekä Inna Sarajärvi IDO & Geberit Showroomilta kertovat millaisia ratkaisuja näemme pohjoismaisten kotien kylpyhuoneissa vuonna 2024.
201511_44786.jpg
Erinomainen levyratkaisu remontoijalle
Erityisesti puu- ja kiviseinien uudelleen pinnoitukseen kehitetty Gyproc GSE 6 Remonttilevy Ergo on jokaiselle vanhan kiinteistön remontoijalle tarkoitettu erikoislevy. Levy on helppo käsitellä ergonomisen levykokonsa ja keveämmän painonsa ansiosta.
201911_61343.jpg
Kuuntele Rakentaja.Fi PODCAST - miksi sähkö maksaa?
Rakentaja.fi-podcasteissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Kuuntele ensimmäinen jakso täältä:#001 SÄHKÖ - Rakentaja.fi-podcast
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20084_10492.jpg
Retrotyylin huonekalut
Retrotyyliset interiöörit syntyvät 1900-luvun klassikkohuonekaluista. Hyvät kalusteet – 1920-luvulta aina tähän päivään asti – luovat huoneeseen harmonisen kokonaisuuden, jos ne on valittu ja sijoiteltu rohkeasti. Pari huolellisesti valittua esinettä riittää muuttamaan koko interiöörin tyylin ja ilmeen. Valaistus on retrotyylisen sisustuksen luovimpia elementtejä.Joistakin retrotyylin huonekaluista tuli klassikkoja jo heti syntyessään, kun taas toiset ovat päässeet siihen asemaan vasta kun ne on löydetty uudelleen ja keräilijät ovat alkaneet käyttää niitä sisustuksissaan. Viime vuosina jotkut esineet ovat tulleet milteipä arkipäiväisiksi.---
20081_8409.jpg
Uusi Saimaa-mallisto
Kastellin uusin huvilamallisto Saimaa on suunniteltu suomalaisten vesistöjen ääreen, järvien ja merien rannoille. Innoittajana savonlinnalaisella arkkitehti Anne Mäkisellä on toiminut ympäröivä luonto, jonka hallitsevana elementtinä on Saimaan vesistö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton