• Etusivu
  • Talo

Karkauspäivänä hypätään ja kositaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20226_78582.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.

Ja sitten tuli Caesar...

Karkausvuosina helmikuuhun lisätään yksi ylimääräinen päivä. Karkauspäivän alkuperäisen ajankohdan keksi Julias Caesar vuonna 46 eaa. Sitä ennen käytössä oli ollut kokonainen ylimääräinen kuukausi. Caesar kuitenkin uudisti ajanlaskun niin, että yksi päivä riitti tasaukseen.

Caesarin aikaan helmikuu oli vuoden viimeinen kuukausi ja helmikuussa oli vain 23 päivää, joten karkauspäiväksi muodostui 24.2.

Suomessa karkauspäivää on vietetty vuodesta 1608 alkaen. Aluksi päivä oli Caesarin ajanlaskun mukainen 24.2., mutta käytännöstä luovuttiin 1990-luvun puolivälissä ja päivä siirrettiin vuonna 2000 helmikuun 29:nneksi.

Päivä ei karkaa vaan karaa

Karkauspäivän käsitteestä on kiittäminen sanan länsimurteissa tunnettua merkitystä "hypätä". Sana "karata" on kyllä verbi, mutta ei siis tarkoita "paeta" vaan "hypätä".

Yleisin selitys tälle päivän hyppäämiselle on kansatieteen tohtori Kustaa Vilkunan teorian mukaan vanhat puulautakalenterit, joissa päivien edetessä siirrettiin puutappia kolosta seuraavaan. Karkauspäivänä ei näin voitu tehdä, vaan tappia ainoastaan hyppäytettiin ilmassa ja palautettiin takaisin samaan koloon.

Karkauspäivään liittyy myös taikauskoa, onhan kyseessä perin eriskummallinen päivä. Karkauspäivä oli nurinkurisuuksien päivä, jolloin kaikki oli päälaellaan. Ennen oli tavatonta, että nainen ilmaisi halujaan miestä kohtaan. Niinpä karkauspäivänä naistenkin sopi kosia. Puhuttiin jopa "vanhapiikojen onnenpäivästä".

Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Perinteeseen kuuluu, että kosinnan torjuva mies joutuu maksamaan naiselle hyvitystä. Suomalainen tapa on, että torjutulle pitää antaa kangasta uuteen hameeseen tai leninkiin.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Naiset, nuo viekkaat olennot

Usein on käynyt myös niin, että nainen on kosinut pelkästään hamekankaan toivossa. Perinteet tosin sallivat tämänkin viekkauden, sillä ajankohta tarjosi mahdollisuuden kunniakkaaseen perääntymiseen. Jos mies kieltäytyi, nainen saattoi ilmoittaa olleensa liikkeellä vain hamekankaan perässä. Kuuleman mukaan kangaskaupoissa ei silti ole ollut havaittavaa nousua miesasiakkaiden määrän suhteen...

Markkinamiehet ovat joka tapauksessa ymmärtäneet hyödyntää tämän erikoisen päivän. Moni ravitsemusliike, majapaikka ja jopa kunta tarjoaa erityiset edut karkauspäivän kunniaksi. Onpahan eräs julkisuuden henkilökin aikanaan luvannut lähettää hamekankaat 100 ensimmäiselle kosijaneidolle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201412_41934.jpg
Purkutöitä ja vintin remontointia
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
pariskunta makaa lattialla sängyn edessä ja tutkii kotiautomaatiota tabilta
Langaton kotiautomaatio sopii myös saneerauskohteisiin
Kun kodin remontointi tulee ajankohtaiseksi, on hyvä miettiä aina myös sähköistystä.Onko pistorasioista tarpeeksi?Voiko valoja säätää ja ohjata nykyaikaisesti esimerkiksi liiketunnistimilla tai ajastetusti?Onko vettä käyttävien laitteiden yhteydessä vesivuotovahti?Sopiiko kytkimien ja pistorasioiden väri ja tyyli sisustukseen?Mietittävänä on myös kodin turvallisuus, mukavuus ja energiatehokkuus. Miten energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi lämmityksen, jäähdytyksen ja valaistuksen osalta? Tähän ratkaisuna on kotiautomaatio.Oman kodin muuntamista älykodiksi kotiautomaation avulla monesti emmitään kustannussyistä, eikä olla varmoja onko sellainen mahdollista toteuttaa saneerauksen yhteydessä.
20191_56036.jpg
Lämmitysmuoto uuteen tai vanhaan taloon
Rakennatpa uutta tai korjaatpa vanhaa, niin varmasti pohdit lämmitysasioita. Saisiko pienemmät lämmityskustannukset? Ympäristöystävällisen, helpon ja varman lämmityksen? Nyt on oikea hetki tarkastella lämmitysjärjestelmää kokonaisuutena ja ennakoida tulevaa, esim. sähkön hinnan nousua, lämmityksen etävalvontaa ja mahdollista kodin viilennystarvetta.
20214_70158.jpg
Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut - valitse lämmin­vesivaraaja oikein
Käyttövesi lämmitetään Suomessa sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Laadukas kotimainen varaaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, minkä vuoksi sen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä. Päivitys on usein tarpeen siinä vaiheessa, kun halutaan muutosta varaajan kokoon, sähkönkulutukseen tai sijaintiin.
202212_74190.jpg
Auta uusiutuvan dieselin valmistuksessa ja osallistu Kinkkutemppuun
Jo kahdeksatta kertaa järjestettävästä kiertotaloutta tukevasta Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa.
20083_9680.jpg
Kuluttajien valinta:
Kastelli on valittu Reader’s Digestin (Suomessa Valitut Palat) teettämässä Luotetuin tuotemerkki -tutkimuksessa Suomen luotetuimmaksi talopakettimerkiksi.Kastelli sai omassa kategoriassaan 18.2 % maininnoista Suomessa. Tutkimuksen mukaan Kastelliin luottavat erityisesti aikuistalouksissa asuvat sekä miehet että naiset.Tämä nyt kahdeksatta kertaa toteutettu tutkimus on yksi suurimmista Euroopassa tehtävistä kuluttajatutkimuksista. Mukana oli 16 Euroopan maata ja vastaajia oli noin 24 000. Suomessa kyselyyn vastasi lähes 1 400 Valitut Palat -lehden tilaajaa.Tutkimus selvitti avoimella kysymyksellä, mitkä ovat kyselyyn vastanneiden mielestä luotetuimmat tuotemerkit 37 eri tuoteryhmässä. Tutkimukseen vastanneet ovat ensiksi kertoneet omasta mielestään luotetuimman tuotemerkin, jonka jälkeen he arvioivat sen neljää eri ominaisuutta asteikolla 1–5. Mitatut ominaisuudet olivat laatu, hintansa arvoinen, vahva tuotekuva ja kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton