• Etusivu
  • LVI

Kaipaatko varalämmönlähdettä, mutta mistä rahoitus?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2016
201511_44749.jpg

Ensin tutkitaan talon perustukset, kestävätkö ne tulisijan painon.

Joka talossa ei välttämättä ole tulisijaa varalämmönlähteenä, vaikka rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle.
Kun tulisija toimii varalämmitysjärjestelmänä, varaavalla tulisijalla voidaan leikata muun energiankäytön kulutushuippuja talvisin.

Voiko vanhaan taloon laittaa tulisijaa?

Kyllä voi. Paras sijainti uudelle tulisijalle on mahdollisen puretun tulisijan kohta. Vanhan tulisijan kohdalla on tarpeelliset lattian vahvistukset. Vanhoissa taloissa on usein avotakka, joka on vain käyttämätön huonekalu nurkassa. Avotakankin voi saada tuottamaan lämpöä, jos siihen asentaa takkasydämen. Varsinaisesti varaavaa siitä ei kuitenkaan tule. Avotakka on menneen talven lumia. Nykyään tehdään lämpiäviä takka- ja leuivinuuneja. Korjauksen yhteydessä muurattavan tulisijan yhtenä ongelmana on lattian kantavuus. Uunin paino saattaa olla piippuineen pari, kolme tuhatta kiloa - miten siis saada tulisijaa varten uudet perustukset? Rintamamiestalomallisessa talossa on yleensä aina vanhat rakenteet tehty niin, että uunin sijoitus talon keskelle onnistuu. Muissa taloissa yleensä aina joudutaan perustukset tekemään perusmaasta lähtien. Siksi aina jo suunnitteluvaiheessa rakennesuunnittelijan pitää ratkaista rakenteet. Jos tiedetään, että talossa on takkavaraus, siihen kohtaan luonnollisesti tulisija tehdään. Hormi (piippu) tehdään varauksen kohdalle myös. Takkavarauksen kohdalla perustukset on vahvistettu, joten takan teko on turvallista.
Jos takkavarausta ei ole tehty, kevyen kamiinatyyppisen ratkaisun voi asuntoon laittaa. Metallinen hormi saadaan vietyä kattorakenteiden läpi palomääräykset huomioon ottaen. Piipun voi myös viedä seinän ulkopuolelle. Silloin se ei kuitenkaan lämmitä sisätiloja.

Piippu

Hormikin löytyy vanhan tulisijan läheltä (liitoksen voi tehdä myös ilmanvaihtohormiin). Vanhan piipun sisään voidaan asentaa myös teräshormi. Jos vanha ilmanvaihtohormi halutaan hyödyntää, pitää huomioida seuraavat: hormista puuttuu savupellit ja väliseinä on vain neljänneskiven vahvuinen. Savupellit saa asennettua, kun tekee töitä laajentamalla muurauksen saumoja sopivasta kohtaa ja istuttamalla uudet pellit kehikkoineen laastilla paikalleen. Mieluummin annetaan tämä ammattilaisen hommaksi. Ohutseinämäisen hormin viereinen hormi on täytettävä tulenkestävällä täytteellä. Tähän soveltuu esim. vermikuliitti. Harvoin enää nykyään ainakaan korjattavassa talossa tarvitaan useampaa hormia tai ne ovat jo olemassa siinä vanhassa savupiipussa.Jos hormi kuitenkin on tehtävä, piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Elementtirakenteisen piipun pystyy itsekin pystyttää, kun seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja, kun suunnittelija on määrittänyt piipun koon. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehdyt telineet pitää olla tukevat, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.

Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.
Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.

Ilmanvaihto

Ilmastointi aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmastoinnin pysäyttäminenkään paranna vetoa.
LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Jos taas tulisijan lämpöä käytetään kierrätysilmana, nämä molemmat venttiilit pitää huomioida.

Lisälainoitusmahdollisuus Santanderilta

Santanderin lainalla saa täytettyä puuttuneen rahoitusvajeen. Lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai velvoitteita kertoa lainan käyttötarkoitusta. Muistathan lainata vastuullisesti.

Lisärahoituksen haku hektisessä projektissa ei vaadi lähtöä pankkiin. Kiireinen rakentaja voi hakea lainaa myös netistä. Santanderin lainahakemuksen voi täyttää kaikessa rauhassa kotona istuen - ilman kiirettä.

Tarvitaanko lupia?

Mitä todennäköisimmin tulisijan asennukseen tarvitaan toimenpidelupa, tulisijan/piipun palo-/käyttöönottokatselmus. Muista varmistaa kuitenkin ensin kuntasi rakennusvalvonnasta, mitä lupia tarvitaan

Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.
Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.
LVI
ilmanvaihto
perustukset
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20228_79259.jpg
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
201411_41792.jpg
Taloyhtiössä säästöä on tietää, mitä korjataan ja miksi
Taloyhtiössä edessä oleviin korjauksiin tulisi varautua hyvissä ajoin niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Kuntoarviot ja kuntotutkimus ovat oivallisia välineitä silloin, kun kiinteistössä halutaan kartoittaa tulevien korjausten tarve sekä kullekin korjaukselle alustava korjausmenetelmä, toteutuskustannukset ja suositeltava toteutusajankohta.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton