• Etusivu
  • Rakentaminen

Käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kuluvan vuoden aprillipäivänä astui voimaan arvonlisäverovelvollisuutta koskeva uudistus, jossa myyjän sijasta ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Uudistuksella pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja talousrikoksia. Alkuvaiheessa muutos vaatii hieman työtä ja totuttelua, mutta menettely on kuitenkin selkeä. Eniten kuitenkin puhuttaa se, millaisissa tilanteissa sitä oikein sovelletaan ja ennen kaikkea ketä se koskee.

Ketä muutos koskee?

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan, kun verovelvollisuus on syntynyt 1.4.2011 tai sen jälkeen. Eli mikäli palvelu on alkanut ennen tätä, käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta.

Kahden seikan tulee toteutua:

  • Palvelu on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalvelua varten ja
  • Ostaja on elinkeinonharjoittaja, joka toiminnassaan muutoin kuin satunnaisesti myy rakentamispalvelua tai vuokraa työvoimaa rakentamispalvelua varten. Ostaja voi olla myös ns. välimies eli elinkeinonharjoittaja, joka myy edelleen kyseisen palvelun edellä määritellylle elinkeinonharjoittajalle.

Uudistus ei siis koske yksityishenkilöitä, jotka esimerkiksi palkkaavat kotiinsa remonttiapua.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina kun sen edellytykset täyttyvät.

Mitä rakentamispalveluita se koskee?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • maapohja- ja perustustyöt
  • rakennustyö
  • rakennusasennus
  • rakennuksen viimeistely
  • rakennuskoneiden vuokraus, kun samalla vuokrataan kone ja sen käyttäjä
  • rakennussiivous
  • työvoiman vuokraus rakentamispalvelua varten.

Mitä rakentamispalveluita se ei koske?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • tuotantotoiminnassa käytettävien koneiden ja laitteiden asentaminen ja pystyttäminen
  • arkkitehtipalvelut, rakennus- ja rakennesuunnittelu sekä muut insinööripalvelut ja tekninen suunnittelu
  • rakennuskoneiden vuokraus ilman kuljettajaa
  • ulkotilojen (tiet, lentokentät, torit, puistot yms.) puhtaanapito
  • kuljetuspalvelut
  • kiinteistönhoitopalvelut.

Varsinkin alkuvaiheessa rajanveto on haasteellista ja tulkintavaikeuksia saattaa esiintyä.

Miten uudistus näkyy yrityksessä?

Huomioitavaa on, että myyjän velvollisuus on selvittää, onko ostaja verovelvollinen. Tämän toteutuessa myyjä siis laskuttaa ostajaa verottomalla laskulla.

Aikaisemmin alihankintayritykset ovat lisännet ALV:n laskuunsa ja tilittäneet veron valtiolle tietyin aikavälein. Nykyään laskusta vähennetään ALV:n osuus. Se, miten muutos vaikuttaa yrityksen talouteen, jää ajan kanssa nähtäväksi. Alihankkijayritykset ovat kuitenkin maksaneet veroa materiaaleista ja hakevat niistä hyvityksiä myöhemmin, jolloin vaikutukset yrityksen maksuvalmiuteen saattavat tulla yllätyksenä.

Myöskin se, kuinka paljon lisätyötä muutos verohallinnossa tuottaa, jää nähtäväksi. Ruotsissa tämä käännetyn arvonlisäverotuksen malli on ollut käytössä jo pari vuotta.

Muita ajankohtaisia uutisia

Lähde: vero.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hometta pinnoissa?
Kysymys:Rakennamme autotallia. Siitä puuttuu ulkolaudoitus. Seinissä on pääosin kipsilevyiset tuulensuojalevyt, jotka on korvattu oven molemmin puolin vanerilevyillä jäykistyksen vuoksi. Seinissä on jo myös naulattu koolinkilaudat eli pystylaudat ja niiden päälle vaakalaudat n. 60 cm välein. Rakennus on ollut tässä vaiheessa syyskauden. Nyt sekä koolinkilaudat että vanerilevyt ovat yhtäkkiä vetäneet vihreään homeeseen. Sitä on aika paljon, ei siis vain yksittäisiä pilkkuja ja se on kunnolla kiinni laudoissa ja vanerissa. Kipsilevyt ovat homeettomia. Mitä näille pitäisi tehdä ennen kuin ulkolaudoitus naulataan päälle?
20212_68576.jpg
Säästöä 80-luvun talon lämmityskuluihin: suora sähkö vaihdettiin ilma-vesilämpöön
Kangasalla sijaitseva suuri omakotitalo ehti lämmetä yli 30 vuotta suoralla sähkölämmityksellä, kunnes viime syksynä taloon asennettiin ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä. Energiakulujen odotetaan pienenevän lämmitystavan muutoksen myötä noin kolmanneksella.
20192_56353.jpg
Tämän helpommaksi ei takkaremontti voi tulla
Tiesitkö, että sinä voit omalta osaltasi vaikuttaa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen omassa lähiympäristössäsi? On tärkeää tiedostaa mitä tulisijassaan polttaa ja miten. Myös itse tulisijalla on päästöjen syntymisessä oma osansa.
20226_78634.jpg
Monikäyttöinen Louhi
Louhikiveäsuositellaan niin autoalueille kuin pihan muihinkin kiveyksiin ja polkuihin.Louhikivellä on erityisen helppo kivetä sokkeleiden reunoja, sillä yhdellä kivirivillä saa tehtyä 40 senttiä leveän kaistan tai ladontasuuntaa kääntämällä kiviparilla syntyy 60 senttistä raitaa. Louhi on ilmeeltään luonnollinen, joten se on käyttökelpoinen kivi mökkiympäristöönkin, jossa usein tavoitellaan luonnonläheisiä, ympäröivään maisemaan sulautuvia ratkaisuja.Louhikivi tarjoaa vaihtoehdon seulanpää- eli mukulakiveyksille. Seulanpääkiveys on huomattavan työläs toteuttaa, kun jokainen kivi asennetaan yksittäin naputtelemalla. Louhikivi ladotaan valmiiksi tasatuille pohjille muiden betonipäällysteiden tapaan, joten asentaminen on helppoa ja valmista syntyy nopeasti.
20117_27011.jpg
Upea asuntomessualue
Kokkolan Vanhansatamanlahdelle sijoitettu asuntomessualue on rakennettu meren päälle. Mistään Venetsiasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan lahden pohjukkaan on ajettu täyttömaata. Messualue on muodoltaan pyöreä. Alue on suhteellisen pieni ja tiiviisti rakennettu, mikä vähentää messuvieraiden kävelyn määrää. Alue sijaitsee vain 2 km keskustasta, joten keskustan tuntumaan majoittuville vieraille itse alue on käytännössä kävelymatkan päässä.Kokkolan pyöreä asuntomessualue on vertaansa vailla...
20086_11637.jpg
Muuttovalmiit Kastelli-huvilat
Täyslämpimiä Kastelli-huviloita saa nyt myös muuttovalmiina. Kastellin ValmisHuvilan rakennejärjestelmä on perusta erinomaiselle lopputulokselle. Saumaton paikanpäällä tehty rakenne on tutkitusti lämmin ja turvallinen. Vaikka asuisit kauempanakin huvilatontistasi, voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi. Viihtyisän ja tyylikkään huvilan suunnittelu lähtee liikkeelle aina omista tilatarpeistasi ja rakennuspaikan vaatimuksista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton