• Etusivu
  • Talo

Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43200.jpg

Aloitusprofiili kiinnitetään yleensä ruuveilla tai naulatulpilla.

Tarvittavat materiaalit

- rullamitta

- vasara

- pitkä vesivaaka

- mattoveitsi ja/tai villaveitsi

- akkukone

- katkaisu- ja jiirisaha

- maalisuti pohjamaalaukseen

Työohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.

Vanhan verhouksen purku

1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.

Lisälämmöneristys

2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

3. Tuulensuojalevyjen asennus aloitetaan reunasta ja levyt voidaan kiinnittää joko pysty- tai vaakasuuntaan. Levyt kiinnitetään mekaanisesti seinärunkoon muovisilla naulausvälikkeillä k600 jaolla pysty- ja vaakasuunnassa.

20154_43201.jpg

4. Levyjen saumat teipataan valmistajan ohjeistamalla teipillä asennuksen yhteydessä.

Nurkan levytys ja teippaus.
Nurkan levytys ja teippaus.
20154_43206.jpg

Tuuletusriman asennus

5. Ennen rimoitusta voidaan asentaa hiirilista, jotta tuuletusväliin ei pääse tuholaisia. Asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

6. 25 x 100 mm naulauspuut kiinnitetään pystysuoraan k600 jaolla. Rimat naulataan tuulensuojalevyn läpi vähintään 75 mm pitkillä kuumasinkityillä nauloilla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

7. Jos ulkoseinä verhoillaan pystyyn, lisätään vaakarimoitus k600 jaolla tuuletusvälin varmistamiseksi.

Vaakaverhous

1. Vaakaverhouksen aloituslauta ulotetaan noin 25 mm perustuksen päälle. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla.

2. Jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Pystyverhous

1. Noin 25 mm perustuslinjan alapuolelle kiinnitetään kannatuslauta. Kannatuslaudan vaakasuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla. Aloituslaudat tulevat kannatuslautaa vasten samaan korkeuteen ja näin ollen nopeuttaa työtä.

2. Lautojen alapäät sahataan ulospäin viistoiksi. Päät pohjamaalataan ennen asentamista.

3. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla. Lautojen pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla riittävän usein.

4. Mahdolliset jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Lähde: Ratu F31-0354

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81601.jpg
Siistit ja helppohoitoiset sokkelinvierustat
Sokkelinvierustat saat siisteiksi ja helppohoitoisiksi kiveyksillä. Kun teet pohjatyöt huolella, rikkakasvit eivät pääse kasvamaan eivätkä sadevedet ohjautumaan talonvierustoille. Ruduksen valikoimasta löydät pihapiiriisi ja taloosi sopivat kivet; malleja, muotoja ja ladontavaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Valitse sopivin betonisista pihakivistä tai luonnonkivistä!
202112_74268.jpg
Älä säästä sähköä väärässä paikassa - vältä legionellatartunta hanavedestä
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.
20097_17673.jpg
Talo Valo on LVI-talo
Asuntomessujen messukohde 34, Herrala-Talojen Talo Valo, on rakennettu myös LVI-taloksi. Matalaenergiatalon talotekniikka nojautuu pitkälti Uponor pientaloratkaisu -konseptiin kuuluviin taloteknisiin järjestelmiin. Tavoitteena ei ole ollut rakentaa "tulevaisuuden taloa". Sen sijaan se tuo messuilla nähtäväksi jo nyt jokaisen saavutettavissa olevia, energiatehokkuutta, turvallisuutta ja asumismukavuutta lisääviä pitkälle kehitettyjä LVIjärjestelmiä.
20157_43998.jpg
Asuntomessukeittiöt TTS:n arvioitavana
Työtehoseuran nelihenkisen raadin tekemässä arvioinnissa painottui keittiön toiminnallisuus, mutta myös esteettisyys, ekologisuus ja turvallisuus huomioitiin. Keittiöiden arvioinnissa tarkasteltiin muun muassa kodinkoneiden ergonomista sijoittelua, lasku- ja työpöytätasojen riittävyyttä ja yleistä toimivuutta. Messukohdearviot tehtiin Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimeksiannosta.
20235_81667.jpg
Tutkimus: puhtain sisäilma keskuspölyn­imuria käyttävissä kodeissa
Ihminen käyttää tavallisesti vuorokauden aikana noin litran ruokaa ja kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Hengitetyllä ilmalla on siis kiistatta suuri merkitys terveyteen. Viettäessä yli 90 prosenttia ajasta sisätiloissa, korostuu erityisesti sisäilman puhtaus.
20101_19848.jpg
Monipuoliset Kastelli-talot
Kastelli-talon voit hankkia monella eri tapaa. Muuttovalmiina vaikkapa suoraan netistä ostettuna tai peruspakettina säältä suojaan pystytettynä. Voit siis valita paljonko omaa aikaasi haluat käyttää rakentamiseen. Mallistosta löytyy myös lukuisia eri vaihtoehtoja alkaen edullisista Economy-malleista aina suuriin Sinulle räätälöityihin malleihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton