• Etusivu
  • Talo

Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20154_43200.jpg

Aloitusprofiili kiinnitetään yleensä ruuveilla tai naulatulpilla.

Tarvittavat materiaalit

- rullamitta

- vasara

- pitkä vesivaaka

- mattoveitsi ja/tai villaveitsi

- akkukone

- katkaisu- ja jiirisaha

- maalisuti pohjamaalaukseen

Työohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.

Vanhan verhouksen purku

1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.

Lisälämmöneristys

2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

3. Tuulensuojalevyjen asennus aloitetaan reunasta ja levyt voidaan kiinnittää joko pysty- tai vaakasuuntaan. Levyt kiinnitetään mekaanisesti seinärunkoon muovisilla naulausvälikkeillä k600 jaolla pysty- ja vaakasuunnassa.

20154_43201.jpg

4. Levyjen saumat teipataan valmistajan ohjeistamalla teipillä asennuksen yhteydessä.

<p data-block-key="2ff11">Nurkan levytys ja teippaus.</p>
Nurkan levytys ja teippaus.
20154_43206.jpg

Tuuletusriman asennus

5. Ennen rimoitusta voidaan asentaa hiirilista, jotta tuuletusväliin ei pääse tuholaisia. Asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

6. 25 x 100 mm naulauspuut kiinnitetään pystysuoraan k600 jaolla. Rimat naulataan tuulensuojalevyn läpi vähintään 75 mm pitkillä kuumasinkityillä nauloilla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

7. Jos ulkoseinä verhoillaan pystyyn, lisätään vaakarimoitus k600 jaolla tuuletusvälin varmistamiseksi.

Vaakaverhous

1. Vaakaverhouksen aloituslauta ulotetaan noin 25 mm perustuksen päälle. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla.

2. Jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Pystyverhous

1. Noin 25 mm perustuslinjan alapuolelle kiinnitetään kannatuslauta. Kannatuslaudan vaakasuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla. Aloituslaudat tulevat kannatuslautaa vasten samaan korkeuteen ja näin ollen nopeuttaa työtä.

2. Lautojen alapäät sahataan ulospäin viistoiksi. Päät pohjamaalataan ennen asentamista.

3. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla. Lautojen pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla riittävän usein.

4. Mahdolliset jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Lähde: Ratu F31-0354

Talo
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20196_58481.jpg
Kokonaisuus, jossa on kaikki tarvittava
Tuulensuoja- ja lämmöneristys samassa paketissaSekä uudisrakentamiseen, että vanhan talon ulkopuoliseen lisäeristämiseen tarkoitettu ISOVER Facade tarjoaa kerralla niin lämmöneristyksen kuin tuulensuojauksenkin. Facade-levyt ovat helppoja asentaa ja antavat villaeristeiden parhaan lämmöneristysarvon.
20191_56020.jpg
Kiinteistön ongelmana kosteat kellaritilat?
Taloyhtiön linjasaneerauksen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä. Perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ratkaisun maanvastaisten rakenteiden kosteusongelmiin.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
20114_25271.jpg
Julkisivusaneerauksessa myös ääneneristävyys tärkeää
Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?Jätä yhteydenottopyyntö!
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton