Julkisivun korjausrappaus
Tässä 60-luvun talossa on jo selviä merkkejä rapatun julkisivupinnan vaurioista - siis korjaustarpeesta.
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Selvitä ongelman alkulähde
Mikäli vaurioita tai oireita löytyy julkisivurakenteista, on selvitettävä välittömästi syyn aiheuttaja. Asiantuntijana voi käyttää kuntokartoituksia tekeviä yrityksiä, rakennesuunnittelijaa, mahdollista rakennusaikaista vastaavaa työnjohtajaa. Joissain kunnissa lienee vieläkin mahdollisesti käyttää jopa kunnan rakennusvalvontaviranomaista. Yleensä vaurioiden syyt löytyvät jo alun perin tai myöhemmissä korjauksissa väärin tehdystä pinnoitteesta (liian tiivis pintamaali, mikä estää rakenteen hengittämisen), perustusten painumisesta ja siitä johtuvista liikkeistä runkorakenteessa, vesikatteen tai vesikourujen vuodoista ja siten veden pääsystä seinärakenteeseen tai kasvillisuuden (villiviinit, liian lähellä seinää kasvavat puut ja kasvit jne.) aiheuttamista kosteudensiirroista ja jopa mekaanisista liikkeistä pintaa vasten. On tietysti myös mahdollista, että koko ulkoseinärakenne on tehty jo rakennusvaiheessa täysin väärin.
Selvitä korjaustarpeen laajuus
Jos vaurion aiheuttaja selviää ja osoittautuu hyvinkin paikalliseksi, eikä ole ihan paraatijulkisivussa, voi harkita vain vaurioituneen kohdan korjaamista paikkausrappauksella. Jos taas ilmenee, että rakenteissa on laajempiakin ongelmia; esimerkiksi alla oleva vinolaudoitus on kosteuden vaurioittama, saattaa olla tarpeen poistaa koko rappaus ja vaihtaa vaurioituneet laudat uusiksi. Vanhojen talojen kenties vuosikymmeniäkin kestäneistä rakenteista saattaa löytyä mielenkiintoisia konstruktioita – rappauksen tukiverkko on irrotettu seinästä naulaamalla verkon alle kaljapullon kruunukorkkeja. Mikäli näin pitkälle joudutaan seinää purkamaan ja varsinkin jos alla oleva aikanaan hyvinkin yleinen vinolaudoitus on jo "pehmeä", kannattaa harkita saman tien täydellisempää remonttia. Tällöin laudoitus korvataan nykyaikaisella tuulensuojalevyllä, jonka päälle kiinnitetään lisälämmöneriste, joka sitten rapataan. Lämpörappauksen voi tietysti tehdä myös vanhan rappauspinnan päälle, jos alusrakenteiden kunto on todettu hyväksi.
Puurunkoseinä, ohutrappaus
Sopiva alusta on umpilaudoitus tai tuulensuojakipsilevy. PAROC FAS 4 kiinnitetään rappausurakoitsijan ohjeiden mukaisesti joko liimalaastilla ja/tai mekaanisesti villan läpi runkokoolaukseen. Eristeen päälle ruiskutettuun pohjalaastikerrokseen painetaan alkalin kestävä lasikuituverkko. Pohjalaastikerros tasoitetaan ja kokonaisuus ruisku- tai hierrepinnoitetaan, jolloin rappauksen kokonaispaksuudeksi tulee n. 10 mm