• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätteen merkitys on muuttunut – lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20214_69981.jpg

Tiedätkö, mitä kaikkea kierrätyspisteistä löytyy?

Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.

Kiertotaloudessa on samoja piirteitä kuin vanhanajan säästäväisessä kulutuksessa ja erilaisten pakkausmateriaalien hyötykäytöstä. Lähes kaikki pyrittiin säästämään ja otettiin tarvittaessa käyttöön. Nykyisin ei ole mielekästä tai edes järkevää säilyttää kaikkea, vaan lajitella jätteet ja palauttaa ne kiertoon uudelleen hyödynnettäviksi.

Monipuolisimmat kierrätyspisteet löytyvät tyypillisesti suurten markettien, kuten Prismojen, yhteydestä. Kierrätys sujuu siis kauppareissun yhteydessä.
Monipuolisimmat kierrätyspisteet löytyvät tyypillisesti suurten markettien, kuten Prismojen, yhteydestä. Kierrätys sujuu siis kauppareissun yhteydessä.

Ympäristöministeriö määrittelee kiertotalouden taloudeksi, jossa pyritään hyödyntämään materiaalit ja tuotteet mahdollisimman kauan ennen niiden loppusijoitusta. Tuotteen uudelleenkäyttömahdollisuudet ja valmistuksessa syntyvät sivuvirrat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Kiertotalouden avulla pyritään pitämään jätemäärät minimissä. Uusiutuvien energialähteiden sekä luonnonvarojen käyttöä lisätään ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä vähennetään. (Ympäristöministeriö 2018a.)

Ohje

Ohje

Tätä tarkoittaa kiertotalous:

Ympäristöministeriö määrittelee kiertotalouden taloudeksi, jossa pyritään hyödyntämään materiaalit ja tuotteet mahdollisimman kauan ennen niiden loppusijoitusta. Tuotteen uudelleenkäyttömahdollisuudet ja valmistuksessa syntyvät sivuvirrat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Kiertotalouden avulla pyritään pitämään jätemäärät minimissä. Uusiutuvien energialähteiden sekä luonnonvarojen käyttöä lisätään ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä vähennetään. (Ympäristöministeriö 2018a.)

Teoreettinen ihannetilanne olisi, ettei jätettä syntyisi ollenkaan. Tämä ei käytännössä ole mahdollista. Jätteen määrän vähentäminen taas on jopa helppoa. Jätteiden lajittelulla voidaan materiaali kierrättää uusiokäyttöön. Kotitalouksissa jätettä syntyy erityisesti päivittäisestä elämisestä, päivittäistavaroiden pakkauksista ja ruuan valmistuksesta. Kulutushyödykkeitä taas kierrätetään paljon kirpputoreilla ja sosiaalisen median vaihtoringeissä. Moni tavara saa jatkoaikaa uuden omistajan myötä.

Jätelain uudistuksella on tarkoitus vähentää jätteen määrää

Ympäristöministeriö on tehnyt esityksen jätelain muuttamiseksi. Jätelain uudistuksen tarkoituksena on vähentää jätteen määrää, lisätä sen lajittelua ja kierrätystä. Uudistuksella pannaan täytäntöön EU-direktiivien edellyttämiä muutoksia. Yhdyskuntajätteen kierrätysastetta aiotaan nostaa nykyisestä noin 40 prosentista 65 prosenttiin seuraavan 15 vuoden aikana.

Jätelain uudistuksen yksi merkittävä muutos on muovin keräämisen pakollisuuden laajentuminen koskemaan vähintään viiden huoneiston taloyhtiöitä. Uudet määräykset muovin keräämisestä on saavutettava vuoteen 2023 mennessä, mutta pääkaupunkiseudulla muovia kerätään jo vuoden 2021 alusta alkaen. Muovipakkausten lajittelu on useimmille omakotitalon asukkaallekin helppoa, vaikka sitä ei laki edellytä. Keräyspisteitä löytyy muun muassa suurten markettien parkkialueiden reunalta, joten palauttaminen onnistuu kauppareissulla.

Monipuolisista kierrätyspisteistä löytyy pakkausmuoveille oma astia.
Monipuolisista kierrätyspisteistä löytyy pakkausmuoveille oma astia.
Info

Info

Uusi jätelaki velvoittaa kaikki vähintään viiden huoneiston taloyhtiöt lajittelemaan jätteen seitsemään eri jätelajiin. Keräsimme ohjeet, joilla kuka tahansa voi aloittaa lajittelun:

  1. Sekajäte
  2. Biojäte
  3. Paperi
  4. Muovipakkaukset
  5. Lasipakkaukset
  6. Kartonkipakkaukset
  7. Metallipakkaukset

Edellisten lisäksi lajiteltavia/kierrätettäviä ovat vaatteet ja tekstiilit, paristot ja pienakut, SER-jäte, juomapullot- ja tölkit, lääkkeet sekä vaarallinen jäte. Autojen osalta kierrätettäviä ovat renkaat ja akut. Näiden osalta hyvin usein vaihto tapahtuu liikkeissä, jotka on velvoitettu ottamaan vanhat automaattisesti vastaan.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
20154_43208.jpg
Parketti- ja laminaattipäällystetyö
Tarvittavat työvälineet:- rullamitta- suorakulma- taltta- lyijykynä- vasara- puukko- kiiloja- hienohampainen käsisaha- 30 cm pitkä lyöntikapula- asennusrauta- akkukone poranterällä- pistosaha tarvittaessaTyöohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.
20235_81881.jpg
Kannattaako autotallia rakentaa itse?
Autotalli tuo monessa taloudessa kaivattua lisätilaa autoille, elämälle ja etenkin säilytystilaa perhekoon kasvaessa tai harrastevälineiden lisääntyessä. On myös ihanaa, kun kylminä ja lumisina talviaamuina ei tarvitse kaivaa autoa esiin lumihangesta, vaan voi lähteä suoraan tallista menojensa mukaan turhia rehkimättä. Kodista saadaan varastoitua autotalliin kaikki ylimääräiset tavarat tilaa viemästä ja kukaan ei estä rakentamasta omaan talliin esimerkiksi omaa kuntosalia tai oleskelutilaa. Olipa tarkoitus mikä tahansa, autotalli ei ole koskaan turha investointi, vaan monikäyttöinen tila, joka lisää myös oikein suunniteltuna ja rakennettuna kiinteistön arvoa.
20116_26717.jpg
Icopalin aluskatteet
Icopal aluskatteet ovat kovien katteiden alle tarkoitettuja laadukkaita ja kestäviä Icopalin aluskatteita. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Aluskatteen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja se suojaa rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.
20115_25991.jpg
Millainen seinäke keittiöön?
Keittiöremontin yhteydessä on tarkoitus rakentaa matala seinäke keittiökaapiston ja ruokailutilan väliin. Ajatuksena on tehdä seinäkkeen runko pattingista.Mikä olisi sopiva pintamateriaali? Olisiko kipsilevy hyvä? Miten se pitää käsitellä ennen maalausta? Vai voiko sen rapata ja laitetaanko silloin primeri alle?
20186_53583.jpg
Päivitä ilmanvaihdon päätelaitteet 2000-luvulle
SK Tuotteen ilmanvaihdon päätelaitteet ovat tuttuja jo 1980-luvulta alkaen. Viimeiset kolme vuotta SK Tuote on kehittänyt huippuimureitaan ja poistoputkiaan intensiivisesti. Tuloksena syntyi uusi tuotesarja FLOW. Ilmanvaihdon päätelaitteet ovat tämän tuotesarjan myötä päivittyneet 2000-luvulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton