Jätä mökki talviteloille turvallisin mielin lähikuukausien aikana
Muistathan tehdä nämä asiat
Mökkiläisen syystoimet riippuvat toki pitkälti mökin varustelutasosta ja siitä, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämpö päälle. Tärkeimpiä asioita ovat kuitenkin ilmanvaihdosta huolehtiminen ja kylmästä mökistä vesiputkien tyhjennys. Tietenkin niitä ykkösasioita ovat myös rakennusten hyvä lukitus ja arvotavaroiden poiskuljetus.
Kun mökillä on hoidettu perusasiat kuntoon ennen talvea, niin sen voi jättää turvallisin mielin talviteloille!
1. Vältä vesivahingot
Vapaa-ajan asunnoissa vesivahinkojen riskiä lisää se, ettei vettä käytetä säännöllisesti. Valitettavan usein myös vesiputkien tyhjentäminen jää usein ennen talvea tekemättä, sillä niiden tyhjentäminen vaatii yleensä liitosten avaamista.
Jos putkistot jäätyvät talvipakkasella, niin pyydä ammattimies tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. Jatkossa ongelma on pyrittävä korjaamaan niin, ettei sama putki jäädy seuraavalla pakkaskaudella.
Ps. Jos mökki on pidempään ilman valvontaa, kannattaa käyttövesipumppu kytkeä kokonaan pois käytöstä.
2. Varmistu hormien sekä tulisijojen kunnosta ja nuohouksesta määräajoin
Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran.
Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, niin tulisijat hormeineen tulee tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Jos vapaa-ajan asunto on tarkoitettu omaan käyttöön vain kesäaikana, riittää nuohous kolmen vuoden välein.
Vuokrakäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon tulisijat hormeineen tulee kuitenkin nuohota vuosittain.
Jos lämmität mökkiä talvella:
Ole tarkkana ettet lämmitä liikaa. Varaavan tulisijan liika lämmittäminen voi nimittäin aiheuttaa tulipalon vaaran.
Vaaratilanne saattaa kehittyä aivan huomaamatta; esimerkiksi hormi halkeilee ja vaurioituu liian kovan lämmittämisen seurauksena. Halkeamien kautta kipinät pääsevät rakenteisiin.
Jos tulisijaa ei ole käytetty hetkeen:
Puulämmitteisen rakennuksen lämmitys tulee aloittaa maltillisesti. Liian kova lämmitys voi myös rikkoa kylmiä rakenteita.
Jos hormit ovat kylmät tai ne ovat olleet pitkään käyttämättä, niin silloin pesä kannattaa sytyttää pienellä tulella. Hormia voi myös yrittää esilämmittää varovasti.
Heti täysillä pesällisillä poltettaessa lämpötila usein puskee sisätiloihin runsaasti savua ja nokea. Tulisija ja hormit voivat myös vaurioitua äkillisestä lämpötilanmuutoksesta.
Tiedäthän että Rakentaja.fi:stä löytyy runsaasti asiaa myös tulisijoista ja hormeista?
Ps. Onhan savupiippusi päällä kunnollinen piipunhattu? Tulisijojen hormien pellit kannattaa myös aina jättää talveksi hieman raolleen, jotta sisäilma vaihtuisi sitäkin kautta eikä hormi kastuisi liikaa. Muista tyhjentää myös tuhkat pesästä ennen mökiltä lähtemistä.
3. Muista tarkistaa myös palovaroittimen toiminta
Kunnossa oleva palovaroitin on halvin mahdollinen henkiturva, joten tarkista sen kunto tarpeeksi usein. Palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon tai sen paristo on voinut tyhjentyä.
Myös häkä- ja kaasuvaroittimet sekä alkusammutusvälineet on pidettävä kunnossa. Sammutuspeite ja käsisammutin pitäisi löytyä saunalta ja takan lähistöltä.
4. Päivitä vapaa-ajan asunnon ja irtaimen vakuutukset
Vakuutus tuo turvaa myös vapaa-ajan asunnolle ja sen irtaimistolle. Räätälöi se vakuutusyhtiösi kanssa juuri Sinun tarpeitasi vastaavaksi.
Tutustu vakuutusyhtiön antamiin ohjeisiin ja vinkkeihin huolella; ne sisältävät usein muun muassa määräyksiä palo-, vuoto- ja luonnonilmiövahinkojen torjumiseksi ynnä muuta sellaista.
Muista myös toimia ohjeiden mukaisesti!
Mitä muuta muistettavaa?
Sähkölämmitteisessä mökissä on hyvä ylläpitää pientä peruslämpöä, etteivät vesiputket jäädy ja putket sen seurauksena halkeaisi. Riittävä peruslämpö suojelee myös mökin sähkölaitteita sekä ehkäisee kosteuden aiheuttamia oikosulkuja ja homevaaraa.
Ps. Mökin lämpötilaan vaikuttaa myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto. Siis tiivisteiden pitää olla kunnossa!
Muista myös lukita niin mökki kuin pihapiirin rakennuksetkin tarpeen vaatiessa huolella. Mikäli mökkisi sijaitsee meren tai ison järven rannalla, niin laituri pitää muistaa vetää rantaan.
Mökille on myös mukavampi taas palata, kun sen jättää siistiin kuntoon! Siisti mökki ja pihapiiri, puhdista laituri ja sauna. Myös koneet ja työkalut kannattaa huoltaa ja pihakalusteet käsitellä jo syksyllä, niin keväällä pääsee nopeammin nauttimaan muista puuhista.
Muista myös viedä arvotavarat sekä pilaantuvat ruuat mukanasi ja laittaa kuivaruuat ainakin tiiviisiin kovamuovi- tai peltirasioihin. Vuodevaatteet ja tekstiilit on hyvä myös laittaa ilmavasti komeroon ja nostaa patjat pystyyn.
Myös katon kunto kannattaa tarkistaa ja puhdistaa katto, sekä rännit tarpeen vaatiessa.
Ohje
Tee ainakin nämä ennen kuin jätät mökin talveksi omilleen:
- Älä houkuttele varkaita; vie arvotavarat, elektroniikka, aseet ja alkoholi pois mökltä - ja lukitse paikat huolella.
- Älä houkuttele jyrsijöitä; vie ruuat pois.
- Tyhjennä vesiputket ja -säiliöt, jos mökki jätetään kylmilleen.
- Järjestä mökin seuranta!