• Etusivu
  • Piha

Jäsentele pihaasi uudelleen muurikivien avulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 22.06.2023
20214_70248.jpg

Tuntuuko pihasuunnitelman teko hämmentävältä?

Sinä pihan rakentaja tai pihan uudistaja, koetko olevasi hämilläsi pihasi toiminnallisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa? Ilmoille heitettävänä ajatuksena, mitäpä jos loisit pihallesi jotain, joka herättää mielenkiintoa, kohdistaa katseen ja korostaa haluamiasi asioita uudella tavalla.

Mitäpä jos tekisitkin jotain vallan uutta

Katso pihaasi rohkeasti uusin ja ehkä jopa kriittisin silmin, mitä kaipaat sinne? Tuntuuko pihamaa tasaisen tylsältä, onko rinnetontti vähän liiankin jyrkän oloinen? Mitäpä, jos porrastaisitkin pihaasi, rytmittäisit sitä uudelleen.

Muurien avulla on nimittäin mahdollista luoda uusia tiloja ja samalla rajata sitä intiimimmäksi. Matalien muurien avulla voit ohjata kulkua pihalla haluamaasi reittiä ja toivomaasi suuntaan. Se ryhdittää ja tekee samalla puutarhan hoidon helpoksi – mikään ei nimittäin estä sinua tekemästä muurikivien avulla istutusaltaita pihallesi.

Muurikivien avulla saat myös otettua paremmin hyötykäyttöön kaikki tontillasi olevat rinnealueet sekä luiskat. Näin pihallesi ei jää niin kutsuttua turhaa aluetta, jota ei oikein voi ottaa käyttöön.

Tuntuuko pihasi tylsältä, persoonattomalta?
Tuntuuko pihasi tylsältä, persoonattomalta?

Miten valita sopivat tuotteet?

Kaikki lähtee tarpeesta ja siitä mitä lopputulokselta toivotaan. Tässä kohtaa jälleen kerran apuna on suunnittelu sekä vanha uskollinen kynä ja paperi. Hahmottele paperille tonttisi ja aloita pohdinta: haluatko pihan muotokielestä rytmikkään kulmikasta ja tarkan säännöllistä, vai haetko siihen orgaanisia kaarevia ja pyöreitä muotoja. Mieti samalla myös, kuinka korkean muurin haluat tehdä.

Hyödynnä pihasi muotoja ja tee pihastasi mielenkiintoinen.
Hyödynnä pihasi muotoja ja tee pihastasi mielenkiintoinen.

Seuraavaksi, suunnittele budjettisi ja rakennusaikataulusi. Huomioi kuitenkin, että etenkin kesäaikaan lomakautena saatavuudessa voi olla hieman viivettä. Toimi siis mielellään etupainoitteisesti ja ennakoi.

Muurikivimalleja löytyy useita ja eri käyttötarkoituksia varten. Jos olet valinnut käyttää kaarevia muotoja, huomioi muureissa kaarteen säde, joka määrittää sen, mikä kivi parhaiten soveltuu – tämä erityisesti, jos haluat päästä minimalistisella kivien leikkuulla. Kaikki muurikivet eivät sovellu joka ratkaisuun. Mikäli erityisesti suunnittelet korkeita muuriratkaisuja, huomioi valinnassasi, että muurikivessä tulisi olla silloin pontit kivikerrosten lukittumista varten sekä reiät raudoitukselle ja valulle.

Otathan suunnitelmia tehdessäsi huomioon myös maaperä, jolle muurin aiot perustaa. Maa-aines muurien alla ei saa päästä routimaan. Alle 70 cm korkeat muurit voidaan rakentaa maanvaraisesti routimattomalle murskesorapohjalle. Alue pitää myös pystyä täryttämään tärylevyn avulla, joten asennusalustan tulisi olla noin 60 cm leveydeltään. Yli 70 cm korkeille muureille on suositeltua tehdä antura.

Aitakivi tarjoaa mahdollisuuden monenlaisiin muureihin

Muurikivi-vaihtoehdoista Aitakivi tarjoaa yksinkertaista ja konstailematonta ulkonäköä sekä nopeaa ja helppoa asentamista. Parhaiten tämä kivi soveltuu suorakulmaisiin sekä loivasti kaareviin ja mutterimaisiin muotoihin. Lisäksi Aitakivellä on mahdollista toteuttaa sekä matalat että korkeammat muurit.

Aitakiven peruskivet ovat reiällisiä kiviä, joten muurin valu on helppo toteuttaa. Kivi on toiselta julkisivupuoleltaan lohkottu ja toiselta sileä. Aitakiveen itsessään kuuluu aina kivipari, pidemmän mallinen kappale, sekä perhosta muistuttava pienempi kivi. Jos pihavalaistus on myös toteutettavien listalla, voit upottaa valaistuksen kivimuurin pienempien kivien kohdalle.

Aitakivestä toteutettu muuri. Aitakiveen on mahdollista toteuttaa myös pihavalaistus.
Aitakivestä toteutettu muuri. Aitakiveen on mahdollista toteuttaa myös pihavalaistus.

Matalan muurin ratkaisu Antikko-muurikivi

Muotonsa puolesta monipuolisia ratkaisuja tarjoava Antikko-muurikivi on erinomainen ratkaisu mataliin muureihin sekä erilaisiin piha-alueiden rajauksiin. Sen suoralinjainen muoto sekä massiivinen koko tekevät muurista järkähtämättömän näköisen. Kiven pinta on profiloitu, joten lopputulos on elävän näköinen. Muurikiven reunoissa on lisäksi hienoinen pyöristys.

Antikko-muurikivistä suositellaan toteutettavaksi maksimissaan 70 cm korkea muuri. Lisäksi kaikki yli kolme kivikerrosta korkeat Antikko-muurit kannattaa liimata käyttäen kiviliimaa.

Antikko-muurikivi toimii myös näyttävänä elementtinä.
Antikko-muurikivi toimii myös näyttävänä elementtinä.

Luonnollisesta muodosta pitävälle Rustikko-muurikivi

Kuten nimestä voi päätellä, on tässä muurikivessä jotain rustiikkista ja hienoinen henkäys jotain perinteistä aikojen takaa. Mataliin muureihin sekä reunuksiin soveltuva Rustikko-muurikivi vaikuttaa ensi silmäyksellä luonnon lohkokivistä kootulle, vaikka todellisuus onkin jotain aivan toista. Rustikkoon kuuluu viittä erilaista kiveä, joita latomalla saa aikaan helposti halutun efektin. Kivet ovat keskenään samansuuruisia, joten latominen itsessään on helppoa. Kivien keskinäiseen kiinnittämiseen voidaan käyttää elastista, pakkasenkestävää kiviliimaa. Mikäli olet aikeissa tehdä yli kolme kivikerrosta korkean muurin, suositellaan kiviliimaksi PU700 Kiviliimaa.

Rustikko-muurikivi
Rustikko-muurikivi

Lue myös:

20236_82134.jpg
https://kauppa.rakentaja.fi/rudus-pihakivet/
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20212_68616.jpg
Minkälaiset trendit näkyvät kylpyhuoneissa vuonna 2021?
Vastuullisuus, luonnonmukaisuus ja kodinomaisuus korostuvat kylpyhuoneissa yhä enemmän. Trendivärejä ovat luonnosta kumpuavat ruskean, sinisen ja vihreän sävyt.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viranomaisluvat
Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa; rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.
20237_82696.jpg
Rohkeat uudet sisustustrendit! Nämä kaksi trendaavat nyt TikTokissa
Meillä jokaisella on tarve esitellä omaa identiteettiämme esimerkiksi vaatteiden tai sisustuksen avulla. Tähän ajatukseen eivät tiukasti trendien mukaan tehdyt sisustukset sovi. Trendeillä on kuitenkin tarkoitus esitellä, millä uudella tavalla voisit piristää sisustustasi. Trendejä on myös tarjolla useita per sesonki, joista voit valita oman näköisesi ja toteuttaa siitä vain haluamasi osat – niin paljon tai niin vähän kuin haluat.On tärkeää muistaa, että sisustustrendit ovat ohimeneviä ja vaihtelevat ajan myötä. Sen sijaan, että pyrkisit seuraamaan jokaista muotia, kannattaa keskittyä luomaan sisustus, joka heijastaa omaa persoonallisuutta ja tyyliä. Tämä auttaa luomaan aikaa kestävän ja henkilökohtaisen sisustuksen, joka ei ole sidottu nopeasti muuttuviin trendeihin.Nyt tutustutan sinut kahteen värikkääseen, nuorison suosimaan trendiin: #Cluttercore ja #Avant Basic.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton