• Etusivu
  • LVI

Ilmavesilämpöpumppu puolitti lämmityslaskun

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
20205_64693.jpg

Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.

Pitkän linjan lämpöpumppujen ja muiden pienlaitteiden huoltoammattilainen ja yrittäjä Jarno Mäkinen tietää, mistä puhuu. Hänellä oli takanaan jo 13 työvuotta omassa huoltoliikkeessään Siipitiellä, Huittisissa. Kokemusta tähän mennessä on kertynyt useista vaativista lämmitysjärjestelmien modernisoinneista ja lämpöpumppujen, pesulakoneiden sekä kodinkoneiden huoltotöistä.

Vuonna 2014 Mäkinen päätti elää oppiensa mukaan ja saneerata talonsa, jossa oli patteriverkosto ja lattialämmitys. Hän saneerasi Huittisissa sijaitsevan omakotitalonsa öljylämmityksen hybridiksi eli liitti järjestelmään lisälämmönlähteeksi ilmavesilämpöpumpun. Talo oli lämmennyt öljyllä jo 38 vuotta aina sen rakentamisesta lähtien.

Säästöä jopa 1500 euroa vuodessa

Kokemukset osoittautuivat rohkaiseviksi. Mäkinen jatkoi vuonna 2019 saneerausta uusiutuvalla energianlähteellä, kun hän liitti järjestelmään aurinkosähkön. Saneerausurakoiden lopputuloksena ilmavesilämpöpumppu lämmittää talon, kun taas öljy pitää huolen käyttöveden lämmittämisestä. Aurinkosähkön rooli nousee esiin erityisesti kesällä, kun se lämmittää muun muassa nelihenkisen perheen uima-altaan ja paljun veden.

Avainhyödyksi nousee lämmityslaskun puolittuminen. Aiemmin öljyä kului noin 3000 litraa vuodessa, kun ilmavesilämpöpumpun asennuksen jälkeen kulutus on jäänyt noin 300 litraan, Mäkinen kertoon. Mäkinen kuitenkin huomauttaa, että pumppu kuluttaa energiaa keskimäärin hieman vajaat 7000 kilowattituntia vuodessa, mikä tulee mukaan lämmityslaskuun. Kulutusta hän on seurannut tarkasti. Kokonaisuutena remontti on näkynyt energialaskussa, koska öljyn kulutus laski peräti 90 prosenttia. Euroissa säästöä tulee noin 1400-1500 euroa, lämpöpumpun sähkölasku mukaan lukien.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Asensin järjestelmään myös puskurivaraajan, koska talossa on paljon patterilämmitystä. Tämän tarkoituksena on lisätä lämmitysjärjestelmän vesitilavuutta, pitää yllä riittävää virtausta, eliminoida patteriverkoston napsumista ja sulattaa lämpöpumpun ulkoyksikköä. Näin varmistettiin lämpöpumpun optimaalinen toiminta, Mäkinen kertoo.

- Valitsin puskurivaraajan niin, että siinä on myös lämpimän käyttöveden esilämmityskierukka. Tämä on osoittautunut hyväksi järjestelmäksi. Oumanin säädin säätelee hyötysuhdetta niin, että se ohjaa puskurivaraajaa: lämpöpumpulta saadaan ensiksi kaikki tehot irti ja sen jälkeen automaattisesti järjestelmä ohjautuu öljylle, jos tehoja tarvitaan lisää.

Investointi on tuonut mukanaan euromääräistä hyötyä, mutta pitää muistaa, että ilmavesilämpöpumpun hankinta asennuksineen maksaa 9000-10 000 euroa. Koko investoinnin takaisinmaksuajaksi Mäkinen arvioi noin 5-7 vuotta.

Mäkinen säästi asennuskuluissa, koska kykeni alan ammattilaisena tekemään myös vaadittavat sähkötyöt – ainoastaan vesiputkitöiden osuus piti ostaa palveluna. Lämpöpumpun ja aurinkosähköjärjestelmän asennustyöt sujuivat myös omin käsin. Mäkinen kuitenkin muistuttaa, että asennuskuluista öljylämmittäjä saa toki halutessaan kotitalousvähennyksen.

202012_67865.jpg

Helppo ja nopea asennus

Ilmavesilämpöpumpun asennus sujui helposti yhden päivän aikana. Asentamisessa tärkeää on järjestelmän mitoitus ja tulevan huollon huomiointi järjestelmän ominaisuuksissa. Asennus voidaan tehdä talvellakin ja laitteet asennetaan mahdollisimman lähelle olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää korkean hyötysuhteen saavuttamiseksi. Käyttökatkos jäänee muutamaan tuntiin, eikä se häiritse asumista.

Monet pelkäävät, että ilmavesilämpöpumppu ei toimi tehokkaasti talvella, koska se nimensä mukaisesti kerää lämpöä ilmasta ja siirtää sen varaajaan. Hybridijärjestelmässä tästä ei ole pelkoa, sillä järjestelmä kattilan kanssa tuottaa nimellistehon kovallakin pakkasella. Etuna on lisäksi pieni hiljainen sisäyksikkö, joka mahtui hienosti lähelle öljykattilaa ja ulkona olevaa ulkoyksikköä.

Lyhyet putkivedot, korkea hyötysuhde

Mitä sitten hybridisaneeraajan tulisi muistaa urakan aikana? Putkivetojen eri lämmönlähteistä toisiinsa tulisi olla Mäkisen mukaan mahdollisimman lyhyet korkean hyötysuhteen saavuttamiseksi.

- Ilmavesijärjestelmässä lämmönvaihdin kannattaa asentaa sisälle lähelle pannuhuonetta ja kylmälaitteet ulos. Sulkuventtiileitä on asennettava useampi tulevaa huoltoa silmällä pitäen, Mäkinen opastaa ja lisää, että halvin ratkaisu ei ole välttämättä pitkällä aikavälillä tehokkain. Saneeraajan on syytä vertailla tarkasti tarjouksia ennen päätösvaihetta ja hankkia ratkaisu alan ammattilaiselta, joka ei pelkästään myy, mutta myös huoltaa pumppuja.

Öljylämmitykselle Mäkinen ennustaa myönteistä tulevaisuutta, koska huoltoalan ammattilaisena hän on nähnyt, että öljyn rinnalle on tullut vauhdilla kehittyneitä lisälämmönlähteitä. Lisäksi hän odottaa kovasti biolämmitysöljyn läpimurtoa.

EnergiaÖljyn ja sähkön kulutusKustannus
Öljylämmitys ja lämpöpumppu300 l300 euroa
Lämpöpumpun vaatima sähkö7000 kW1260 euroa
Pelkkä öljylämmitys3000 l3000 euroa

Mäkisten talo
Rakennusvuosi: 1976
Materiaali: Puu / tiili
Talon pinta-ala: 135 m2
Remontit: öljykattilan vaihto Arimax 17 kW vuonna 2008, Panasonic WH ilmavesilämpöpumppu ja puskurivaraaja öljyn rinnalle vuonna 2014, Fronius Symo -aurinkosähköjärjestelmä vuonna 2017

Info

Info

Aika tehdä kodista energiatehokkaampi?

Rinnakkaislämmityksen etu on se, että käyttöön voidaan aina ottaa vuodenaikaan sopivin ja edullisin lämmitysmuoto. Talven paukkupakkasilla öljy on turvallinen ratkaisu, lauhempina loppusyksyn ja alkukevään kuukausina lämmitys hoituu esimerkiksi ilmavesilämpöpumpun avulla.

Huollettu järjestelmä on energiatehokas - Kattila- ja poltinhuollot tuovat aina hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä.

Lähde: Lämmöllä-lehti

LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20089_13167.jpg
Kastellin Plazia-mallisto
Arkkitehti Kirsti Sintosen luoma Plazia-mallisto on tuorein esimerkki Kastellin toimivasta pientalosuunnittelusta. Taitava arkkitehtisuunnittelu käyttää neliöt tehokkaasti ja pienentää näin myös rakennuskustannuksia.Uudessa PLAZIA -mallistossa on kahdeksan modernia kotia. Niiden suunnittelussa on huomioitu nykyperheiden elämäntyyli, joka rakentuu mukavaan yhdessäoloon arkisten asioiden ympärillä. Ruoanlaiton ja kahvittelun lomassa seurustellaan perheen ja vieraiden kanssa ja rentoudutaan yhdessä. Kotiaskareet, läksyt, leikit ja osa harrastuksistakin hoidetaan suuressa, viihtyisässä olokeittiössä. Sen keskiöön, laajan pöydän ympärille on koko perheen kodikasta kokoontua.Lisätietoa Kastelli-taloista...
Saostuskaivo tyhjennys
Saostuskaivot eivät puhdista jätevesiä
Monessa vanhassa kiinteistössä jätevedet käsitellään ainoastaan saostuskaivoissa. Pelkät saostuskaivot, uudetkaan, eivät puhdista jätevesiä vaatimusten mukaisesti. Suurin osa jätevesien lika-aineista jatkaa matkaa saostuskaivokäsittelyn jälkeen. Lika-aineet päätyvät useimmiten avo-ojaan ja sitä kautta lähimpään vesistöön, pahimmillaan pohjaveteen tai kaivoon.
201910_60322.jpg
Pienikin asunto tarvitsee toimivan ilmanvaihdon
Pienessä kodissa ja loma-asunnossa neliöt on usein käytetty tehokkaasti: samoissa tiloissa nukutaan, oleskellaan, peseydytään, laitetaan ruokaa ja pyykätään. Mökeillä saattaa saunakin olla samassa rakennuksessa. Koska näistä normaalin elämisen toimista aiheutuu mm. kosteutta, hiilidioksidia ja ruuanlaiton käryjä, on äärimmäisen tärkeää, että ne johdetaan hallitusti pois asunnosta. Mikäli kosteutta ei poisteta, on vaarana, että se jää makaamaan rakenteisiin. Se luonnollisesti lisää homevaurioiden riskiä. Hiilidioksidi puolestaan väsyttää.Yhtä tärkeää on saada käytetyn, poistetun ilman tilalle uutta, raikasta ilmaa. Näin asuminen on miellyttävää ja sisätiloissa ollessa on virkeä olo. Nykyaikaisissa tiivisrakenteisissa taloissa korvausilmaa ei tule ikkunoiden ja ovien raoista, vaan sitä on tuotava hallitusti sisään. Koneellisella Vallox-ilmanvaihdolla tuloilma saadaan aina sopivan lämpöisenä, eikä asukkaat kärsi ikävästä vedontunteesta. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta Vallox-ilmanvaihto on myös energiatehokasta.Pienen asunnon ilmanvaihdolle on siis tarvetta, mutta mihin ilmanvaihtokoneen voisi ahtaissa tiloissa sijoittaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton