• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys sähköllä vai vedellä?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 11.02.2025
20142_37952.jpg

Ilmanvaihtokoneiden hyötysuhteiden noustessa ns. jälkilämmityspatterien energiankulutus on samalla pienentynyt. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno lämmittää talvella sisään tulevaa ilmaa poistoilman lämmöllä. Mikäli tuloilman lämpötila on lämmöntalteenottokennon jälkeen liian alhainen, tuloilmaa voidaan lämmittää lisää joko sähköisellä tai joissakin koneissa vesikiertoisella jälkilämmityspatterilla.

Uudet, korkean hyötysuhteen ristivastavirtakennot kykenevät lämmittämään tuloilman suurimman osan vuodesta yli + 17 asteeseen pelkästään poistoilman lämpöenergialla. Tuloilman lisälämmitys on silloin lähes tarpeetonta. Valloxin pienissä korkean hyötysuhteen ilmanvaihtokoneissa on aina sähköinen jälkilämmitys, koska vesipatterin korkeampia hankinta- ja asennuskustannuksia ei ole mahdollista kuolettaa järkevässä ajassa. Sähköpatteri on myös varmatoimisempi eikä esim. sähkökatkos tai kiertovesipumpun rikkoutuminen pakkasella voi aiheuttaa sähkövastukselle vahinkoa.

Lue lisää ilmanvaihtokoneista ja niiden energiatehokkuudesta

Esimerkiksi keskikokoisen rivi- tai kerrostaloasunnon 37 l/s ilmamäärällä Vallox 90 ilmanvaihtokoneen jälkilämmityspatterin energiankulutus on Keski-Suomessa 18 asteen tuloilman lämpötilalla vain n. 200 kWh vuodessa. Sähköllä lämmitys maksaa reilut 20 € vuodessa ja vedellä yleensä hiukan vähemmän. Vesikiertoisen patterin korkeampia hankinta- ja asennuskuluja ei voi kuolettaa koneen käyttöaikana. Tuloilman lämpötilan nostaminen luonnollisesti lisää jälkilämmityspatterin energiankulutusta.

Sähköinen jälkilämmitys ja rakennuksen E-luku

Uudet energiamääräykset "rankaisevat" sähkölämmitystä energiakertoimella 1,7, mutta jälkilämmityksen energiankulutus ja siten sen vaikutus rakennuksen E-lukuun on hyvin pieni, kun E-luvun laskemisessa käytetään järkevää tuloilman lämpötilaa. Sähköpatteri on pienissä asuntoilmanvaihtokoneissa edelleen ainoa järkevä vaihtoehto, ilmanvaihtokoneella ei kuitenkaan ole tarkoitus lämmittää asuntoa.

Käytä jälkilämmitystä oikein

Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin henkilökohtainen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää niin alhaisena kuin voi ilman että tuntuu vetoisalta. Silloin asunnon oma lämmönsäätö toimii oikein myös silloin kun esim. aurinko tai takka tuo taloon ylilämpöä. Tuloilman lämpötilaa ei kannata nostaa huoneilman lämpötilaa korkeammaksi, koska ei ole järkevää yrittää lämmittää asuntoa ilmanvaihtokoneella.

Mikäli venttiilistä tuleva ilma tuntuu epämukavan viileältä vaikka koneelta lähtee kanavaan lämmintä ilmaa (toki lähellä venttiiliä alle 37 asteinen liikkuva ilma tuntuu aina iholla viileältä), kannattaa mitata sekä koneelta kanavaan lähtevän että venttiilistä tulevan ilman lämpötila. Mikäli ilma jäähtyy kanavassa usealla asteella, kanavaeristys on puutteellinen. Myös venttiilien ilmavirran suuntaus, ikkunat tai lämmitysjärjestelmä voi vaikuttaa vedon tunteeseen.

Ullakolle asennetuissa huonosti eristetyissä kanavissa sekä tulo- että poistoilma jäähtyy. Se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa ja lisää jälkilämmityksen energiankulutusta. Mikäli poistoilma jäähtyy matkalla poistoventtiililtä ilmanvaihtokoneelle keskimäärin yhdellä asteella, se huonontaa ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhdetta lähes 4 prosenttiyksikköä. Kun kanavat on asennettu höyrysulun lämpimälle puolelle, lämmön talteenotto toimii tehokkaasti ja tuloilman lämpötila venttiililtä on yleensä vielä korkeampi kuin koneelta lähtiessä.

Jälkilämmityspatterin todellinen energiankulutus

Oheisesta taulukosta voi verrata jälkilämmityksen energiankulutusta eri ilmanvaihtokoneilla, ilmavirroilla ja tuloilman lämpötiloilla. Vallox 90:n laskelma pätee varsin tarkasti myös muihin pienempiin ristivastavirtakennolla oleviin koneisiin, kuten TSK Multi 50 ja 80, 096, 121, 110 ja 145. Digit2:n laskelmaa voi vastaavasti käyttää muiden pienemmällä ristivirtakennolla oleviin koneisiin, kuten Vallox 75, 95 ja 132E. Vallox 150:n laskelmaa voi käyttää myös isompiin koneisiin, kuten Vallox 200 ja 280.

Vallox ilmanvaihtokoneiden etu- ja jälkilämmityksen energiantarve

<p data-block-key="vzb1d">(klikkaa kuva suuremmaksi)</p>
(klikkaa kuva suuremmaksi)

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80292.jpg
Kun rakennat tai remontoit omaa taloa, mitä sinun tulee tietää ilmanvaihdosta
Hyvä sisäilma on äärimmäisen tärkeä osa kodin viihtyvyyttä. Raikkaan ja puhtaan sisäilman takana on toimiva ilmanvaihto. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella.
Vallox iv-kanavat
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.
aurinkoinen kesäkeli näkyy ikkunasta
Maalämpöä hyödyntävä ilmanvaihtokone
Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.
202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
20195_57720.jpg
Tuplasti asuintilaa ja moderni ilmanvaihto rintamiestaloon
Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton