• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco Oy
Päivitetty 10.11.2016
201611_47703.jpg

Kaaviokuvassa nuolet näyttävät, miten ilmanvaihdon pitää toimia jokaisessa asunnossa.

Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.

Voiko ilmanvaihdon saada toimimaan?

Vastaushan on tietenkin, että kyllä voi. Jokaiseen makuuhuoneeseen sekä olohuoneeseen on järjestettävä korvausilmaa olipa kyseessä sitten painovoimaisesti ilmaa vaihtava asunto, täysin koneellisen ilmanvaihdon asunto tai asunnossa on ainoastaan koneellinen poisto eikä ollenkaan korvausilmaventtiilejä (yleinen ongelma-asunto).

Ilma poistetaan asunnosta keittiön, wc:n, mahdollisen vaatehuoneen ja pesutilojen kautta. Jos jostain näistä tiloista puuttuu korvaus- tai poistoilmaventtiili, asunnossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa.
Vietämme suuren osan päivästämme makuuhuoneessa. Hyvä uni koostuu eri palasista, raitis ilma on yksi niistä. Nuutunut olo ei välttämättä johdu liian lyhyistä yöunista - olisiko asunnon ilmanvaihdolle jotain tehtävissä?

Huono sisäilma aiheuttaa ongelmia

Huono sisäilma ja sen aiheuttamat ongelmat ovat päivittäin lehtien palstoilla. Huonosta sisäilmasta kärsitään julkisissa rakennuksissa - kouluissa, työpaikoilla, kirjastoissa - sekä kodeissa. Kotien ilmanvaihto on helppoa ja edullista saada kuntoon.


Osta venttiilit Jäsentukusta

Vuotavat ovet ja ikkunat eivät ole ilmanvaihtoa

On olemassa sellainen luulo, että ikkunoiden ja ovien raosta tuleva ilman rakennevuoto on ilmanvaihtoa. Tai kun pidetään tuuletusikkunat auki, luullaan, että se on ilmanvaihtoa. Tuuletusikkunan pitäminen auki on tuuletusta, jolla tehostetaan hetkellisesti raittiin ilman tuloa tilaan. Pakkasella ikkunaa ei juuri voi pitääkään auki.

Tiiviiseenkin asuntoon tulee ilmaa sieltä, mistä se helpoimmin pääsee sisään. Tällainen esim. seinä- tai lattiarakenteiden raosta sisälle tuleva ilma on suodattamatonta sisältäen bakteereita sekä joskus jopa sairastuttavia homeitiöitä. Samoin suoraan ulkoa tuleva suodattamaton ilma sisältää epäpuhtauksia. Yksinkertaisilla toimenpiteillä omalle perheelle sekä kylässä käyville ihmisille voi kotonaan tarjota puhdasta sisäilmaa läpi vuoden.

Betonielementtikerrostaloissa aika ajoin tulee vastaan ongelmatapauksia, joissa on sisäilmaongelmia. Ongelma huomataan, kun kylpyhuoneesta leijuu muualle asuntoon epämääräistä hajua tai kylmää likaista ilmaa (ts. poistokanavasta tuleekin korvausilmaa). Ensimmäiseksi mieleen tietenkin juolahtavat tukkiutunut viemärikaivo tai että poistohormissa on jotakin vialla, vaikka syy on riittämättömästä korvausilman saannista. Ja jos ilmaa tulee, niin se tulee sisätiloihin sieltä, mistä ilma pääsee helpoimmin kulkeutumaan sisälle.

Asunnon arvo nousuun

Asunnon myyntitilanteessa on hyvä miettiä, onko yhtenä myyntivalttina kodin raikas vai tunkkainen sisäilma? Toimiva ilmanvaihto kuitenkin on asunnon arvoa nostava argumentti. Tällöin voidaan olettaa, että asunto on suhteellisen terve, homeita ei hyvän rakennustavan mukaisesti rakennetussa talossa pitäisi olla. Remontoinnin tarve vähenee myös, kun rakenteet pysyvät terveinä ilmanvaihdon ansiosta.

Suodatettu sisäilma oikeasta paikasta sisään oikeaan tilaan

VELCO-korvausilmaventtiili on varustettu termostaatilla, jonka ansiosta ilmanvaihto toimii ympäri vuoden. Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkolämpötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Helppoa ja toimivaa ilmanvaihtoa paikkaan kuin paikkaan. Velco-venttiilillä on 10 vuoden takuu.

FILTRETE-suodatinkankaan kuiduissa olevan pienen sähköisen varauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen kiinni, jopa ne näkymättömät, terveydelle juuri kaikkein haitallisimmat hiukkaset. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete-suodatin täyttää F7-luokan erotusasteen vaatimukset, eli se suodattaa esimerkiksi siitepölyn sataprosenttisesti.

Lisäinfoa asennuksesta sekä mieltä askarruttavista ilmanvaihtoasioista löytyy Terveysilman sivuilta tai ottamalla yhteyttä terveysilma@terveysilma.fi.

Velco Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201911_61343.jpg
Kuuntele Rakentaja.Fi PODCAST - miksi sähkö maksaa?
Rakentaja.fi-podcasteissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Kuuntele ensimmäinen jakso täältä:#001 SÄHKÖ - Rakentaja.fi-podcast

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton