Ilmanvaihto kuntoon
Kaaviokuvassa nuolet näyttävät, miten ilmanvaihdon pitää toimia jokaisessa asunnossa.
Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.
Voiko ilmanvaihdon saada toimimaan?
Vastaushan on tietenkin, että kyllä voi. Jokaiseen makuuhuoneeseen sekä olohuoneeseen on järjestettävä korvausilmaa olipa kyseessä sitten painovoimaisesti ilmaa vaihtava asunto, täysin koneellisen ilmanvaihdon asunto tai asunnossa on ainoastaan koneellinen poisto eikä ollenkaan korvausilmaventtiilejä (yleinen ongelma-asunto).
Ilma poistetaan asunnosta keittiön, wc:n, mahdollisen vaatehuoneen ja pesutilojen kautta. Jos jostain näistä tiloista puuttuu korvaus- tai poistoilmaventtiili, asunnossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa.
Vietämme suuren osan päivästämme makuuhuoneessa. Hyvä uni koostuu eri palasista, raitis ilma on yksi niistä. Nuutunut olo ei välttämättä johdu liian lyhyistä yöunista - olisiko asunnon ilmanvaihdolle jotain tehtävissä?
Huono sisäilma aiheuttaa ongelmia
Huono sisäilma ja sen aiheuttamat ongelmat ovat päivittäin lehtien palstoilla. Huonosta sisäilmasta kärsitään julkisissa rakennuksissa - kouluissa, työpaikoilla, kirjastoissa - sekä kodeissa. Kotien ilmanvaihto on helppoa ja edullista saada kuntoon.
Osta venttiilit Jäsentukusta
Vuotavat ovet ja ikkunat eivät ole ilmanvaihtoa
On olemassa sellainen luulo, että ikkunoiden ja ovien raosta tuleva ilman rakennevuoto on ilmanvaihtoa. Tai kun pidetään tuuletusikkunat auki, luullaan, että se on ilmanvaihtoa. Tuuletusikkunan pitäminen auki on tuuletusta, jolla tehostetaan hetkellisesti raittiin ilman tuloa tilaan. Pakkasella ikkunaa ei juuri voi pitääkään auki.
Tiiviiseenkin asuntoon tulee ilmaa sieltä, mistä se helpoimmin pääsee sisään. Tällainen esim. seinä- tai lattiarakenteiden raosta sisälle tuleva ilma on suodattamatonta sisältäen bakteereita sekä joskus jopa sairastuttavia homeitiöitä. Samoin suoraan ulkoa tuleva suodattamaton ilma sisältää epäpuhtauksia. Yksinkertaisilla toimenpiteillä omalle perheelle sekä kylässä käyville ihmisille voi kotonaan tarjota puhdasta sisäilmaa läpi vuoden.
Betonielementtikerrostaloissa aika ajoin tulee vastaan ongelmatapauksia, joissa on sisäilmaongelmia. Ongelma huomataan, kun kylpyhuoneesta leijuu muualle asuntoon epämääräistä hajua tai kylmää likaista ilmaa (ts. poistokanavasta tuleekin korvausilmaa). Ensimmäiseksi mieleen tietenkin juolahtavat tukkiutunut viemärikaivo tai että poistohormissa on jotakin vialla, vaikka syy on riittämättömästä korvausilman saannista. Ja jos ilmaa tulee, niin se tulee sisätiloihin sieltä, mistä ilma pääsee helpoimmin kulkeutumaan sisälle.
Asunnon arvo nousuun
Asunnon myyntitilanteessa on hyvä miettiä, onko yhtenä myyntivalttina kodin raikas vai tunkkainen sisäilma? Toimiva ilmanvaihto kuitenkin on asunnon arvoa nostava argumentti. Tällöin voidaan olettaa, että asunto on suhteellisen terve, homeita ei hyvän rakennustavan mukaisesti rakennetussa talossa pitäisi olla. Remontoinnin tarve vähenee myös, kun rakenteet pysyvät terveinä ilmanvaihdon ansiosta.
Suodatettu sisäilma oikeasta paikasta sisään oikeaan tilaan
VELCO-korvausilmaventtiili on varustettu termostaatilla, jonka ansiosta ilmanvaihto toimii ympäri vuoden. Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkolämpötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Helppoa ja toimivaa ilmanvaihtoa paikkaan kuin paikkaan. Velco-venttiilillä on 10 vuoden takuu.
FILTRETE-suodatinkankaan kuiduissa olevan pienen sähköisen varauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen kiinni, jopa ne näkymättömät, terveydelle juuri kaikkein haitallisimmat hiukkaset. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete-suodatin täyttää F7-luokan erotusasteen vaatimukset, eli se suodattaa esimerkiksi siitepölyn sataprosenttisesti.
Lisäinfoa asennuksesta sekä mieltä askarruttavista ilmanvaihtoasioista löytyy Terveysilman sivuilta tai ottamalla yhteyttä terveysilma@terveysilma.fi.