• Etusivu
  • LVI

Paljonko ilmanvaihtokone kuluttaa sähköä?

Kaupallinen yhteistyö
Swegon ILTO Oy logoSwegon ILTO OyLue lisää
Päivitetty 18.04.2025
Kannattaako vaihtaa ILTO 430_inkku

Sähkön hinnan hipoessa pilviä, ajatus lämmön karkaamisesta ja punaisena hehkuvista lämmitysvastuksista hirvittää. Mutta mistä tiedät, tuhlaako sinun ilmanvaihtokoneesi tarpeettomasti energiaa?

Talven paukkupakkasilla ilmanvaihto voi todellakin olla kodin suurin energiasyöppö. Pääsyyllinen siihen ei kuitenkaan ole ilmanvaihtokoneiden energiankulutus, vaan ilmanvaihdon lämpöhäviö. Jos kallisarvoinen lämpö karkaa harakoille ja kylmä pakkasilma pääsee asuntoon, se voi jopa tuplata lämmityksen energiankulutuksen. Ilman tehokasta lämmöntalteenottoa jo Etelä-Suomen leveysasteilla ilmanvaihdon mukana voi karata helposti yli 10 000 kWh lämpöenergiaa vuodessa.

Mitä parempi hyötysuhde, sitä suurempi säästö

Ilmanvaihtokone toimii sähköllä ja sen energiankulutus kasvaa talven pakkashuippujen aikana. Tehokas lämmöntalteenotto kuitenkin laskee kokonaisenergiankulutusta moninkertaisesti enemmän. Tätä vaikutusta ei voi laskea pelkästään koneen kulutuksesta. Avuksi pitää ottaa energialaskenta.

E-luvun laskennassa käytetyn ja säästetyn lämmitysenergian suhdetta kutsutaan hyötysuhteeksi. Jos ilmanvaihtokone kuluttaa esimerkiksi 1000 kWh vuodessa, mutta mainitusta 10 000 kWh energiahukasta saadaan talteen 8500 kWh, on kokonaissäästö 7500 kWh ja ilmanvaihtokoneen hyötysuhde 75%.

Miksi ilmanvaihtokoneessa on lämmitysvastus?

Kylmimmillä keleillä pelkkä lämmöntalteenotto ei riitä lämmittämään tuloilmaa miellyttäväksi. Tällöin asuntoon tulevaa ilmaa voidaan lisälämmittää lämmitysvastuksella tai patterilla. Tuloilman lämpötila-asetus on yleensä asukkaan itse säädettävissä. Mikäli haluat minimoida jälkilämmityksen käytön kannattaa se asettaa esim. 17 C° asteeseen.

Toinen merkittävä syy vastuksen energiankulutukseen on huurtumisenesto. Kun kylmä ulkoilma ja sisäilman kosteus kohtaavat ilmanvaihtokoneessa, seurauksena voi pahimmillaan olla lämmöntalteenottokennon jäätyminen ja ilmanvaihdon pysähtyminen. Siksi ilmanvaihtokoneissa on sulatustoiminto.

Jos se on toteutettu lämmöntalteenoton ohituksella, tuloilmaa lämmitetään sulatuksen ajan jälkilämmityksellä. Esilämmityksessä ilmaa puolestaan lämmitetään jo ennen LTO-kennoa, jotta lämmöntalteenottoa ei tarvitse ohittaa ja sen hyötysuhde on kokoajan käytössä.

Lue lisää huurtumisenestosta

Lisälämmitys voidaan toteuttaa sähkövastuksen lisäksi myös esimerkiksi maalämmitykseen liitetyllä lämmityspatterilla. Maalämpöpatteri onkin hyvä keino laskea ilmanvaihtokoneen sähkönkulutusta varsinkin Pohjois-Suomessa, jossa lämpötilat ovat kylmiä ja pakkasjaksot pitkiä.

Kesällä samaista maaliuospatteria voidaan hyödyntää asunnon viilentämiseen, kunhan ilmanvaihtokanavat on asianmukaisesti eristetty kondensaatiokosteuden välttämiseksi.

Milloin on aika päivittää ilmanvaihto?

Vanhan ilmanvaihtokoneen päivittäminen uuteen voi tuntuvasti parantaa ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Parikymmentä vuotta sitten laitteiden hyötysuhteet liikkuvat 50-60% välillä, kun uusilla koneilla ylletään jopa 80% tasolle. Puhutaan siis helposti tuhansien kilowattituntien säästöstä vuositasolla. Myös puhaltimet ovat muuttuneet säästeliäämmäksi ja kuluttavat jopa puolet vähemmän sähköä vanhoihin verrattuna. Uudet toiminnot ja automatiikat auttavat osaltaan pienentämään energiankulutusta ja samalle varmistavat hyvän sisäilman vaihtuvissa olosuhteissa.

swegon

Energiankäytön ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen madaltaminen ovat kelpo syitä harkita toimivankin ilmanvaihtokoneen päivittämistä. Viimeistään korjaus- ja huoltotarpeiden lisääntyessä on korkea aika alkaa harkita kokonaan uutta ilmanvaihtokonetta.

Voit tutustua esimerkkilaskelmiin, vaihtokonevaihtoehtoihin sekä toteutettuihin remonttikohteisiin ilmanvaihdon saneerausoppaassa.

Tai kysy heti tarjous ilmanvaihtokoneen päivittämistä valtuutetulta Swegon Ilmateknikolta.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asiakas ja asentaja tutkivat yhdessä ilmanvaihtokonetta ohjaavaa appia.
1970-luvun talon ilmanvaihdon päivitys
Kuten arvata saattaa, on 50-vuotiaaseen omakotitaloon tehty monenlaisia ratkaisua, ja vuosiin on mahtunut myös erilaista tekniikkaa. Tämä Espoon Lippajärven lähellä sijaitseva tiiliverhoiltu omakotitalo ei ole poikkeus. Viimeisimpänä uudistuksena on alkutalvesta 2024 vaihdettavaksi tullut ilmanvaihtokone.
Nainen rentoutuu sohvalla ilto_300-400_esite swegon
Päivitä ilmanvaihtosi fiksusti: ILTO 300-400 Genius
Milloin on oikea aika vaihtaa ilmanvaihtokone? Vaihto on ajankohtainen viimeistään silloin, kun vanha ilmanvaihtokone sanoo itsensä irti. Vaihto kannattaa tehdä myös silloin, kun haluaa tehdä kodistaan energiatehokkaamman ja sisäilman laadusta paremman.Puhaltaako sinun kotiisi raitista ilmaa ILTO 300, 350 tai 400-malli? Silloin on aika harkita päivitystä nykyaikaisempaan sekä energiatehokkaampaan ratkaisuun. ”Ilmanvaihtokoneen vaihtaminen tietää aina rutkasti töitä ja remontin keskellä elämistä” – Ehei, Swegonin ILTO 300-400 Genius on suunniteltu korvaamaan nämä vanhemmat mallit ja ilman suuria asennustöitä.
Paimiossa sijaitsevaan omakotitaloon tehtiin ilmanvaihtoremontti Swegonin toimesta.
Hyvä hetki uusia kodin ilmanvaihto?
Paimiossa, idyllisessä tiiliverhoillussa omakotitalossa asuva Lehdon perhe päätti, että on aika tehdä ilmanvaihtoremontti. Perheen kodin ilmanvaihtolaite, ILTO 400, oli pitänyt hyvää huolta kodin ilmanvaihdosta jo yli 20 vuotta ja oli selvää, että laitteiden ikääntyessä oli tiedossa monenlaista huoltoa ja sen myötä huoltokuluja. Nyt oli siis hyvä hetki uusia kodin ilmanvaihto. Mikä uudeksi ratkaisuksi tulisi?
20221_74365.jpg
Raikas sisäilma pakkaskaudella: Vinkit ilmanvaihdon ylläpitoon
Talvikauden kylmät pakkaspäivät tuovat omat haasteensa kodin viihtyisyydelle ja terveydelle. Kun ulkona pakkanen kiristyy ja sisällä vietetään enemmän aikaa, toimiva ilmanvaihto on avainasemassa. Hyvä sisäilma ei ole vain mukavuuskysymys – se vaikuttaa jaksamiseen, terveyteen ja jopa kotisi rakenteiden kestävyyteen. Tämä artikkeli tarjoaa tärkeimmät vinkit ilmanvaihdon ylläpitoon ja ongelmien ehkäisyyn kylmänä vuodenaikana, jotta voit nauttia raikkaasta ja turvallisesta sisäilmasta myös talvella.
Entos Oy
Senser vaihtaa ilmaa energiatehokkaasti olosuhteiden muutoksiin reagoiden
Senser-ilmanvaihto huolehtii sisäilman laadusta, eikä tehosta tuuletusta silloin, kun siihen ei ole tarvetta. Senser toimii optimaalisesti juuri kunkin rakennuksen tarpeen mukaan ja minimoi lämmitysenergian hukan ilmanvaihdosta. Senser tunnistaa huoneilman laadun ilman erikseen hankittavia kosteus- tai hiilidioksidiantureita, sillä laitteessa itsessään on anturit.
vainen istuu lattialla ikkunan edessä ja nauttii raikkaasta ilmasta
Tuloilman lämpötila vs. jäteilman lämpötila – mitä eroista on hyvä tietää?
Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtokoneet ovat olennainen osa nykyaikaisten taloyhtiöiden sisäilman hallintaa, mutta koneellisen ilmanvaihdon tai laitteiden toiminta ei ole välttämättä asukkaille selvää. Mielessä saattaakin herätä kysymys, pitääkö tai voiko ilmanvaihtokoneen asetuksille itse tehdä jotain?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton