• Etusivu
  • LVI

Öljylämmittäjä voi hyvin vastata ilmastohaasteisiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
6_P_23879.jpg

-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.

Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.

Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.

Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.

Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.

Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.

Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917

Öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta

Talvimyrskyt voivat joskus jättää kotitalouksia ilman sähköjä tunneiksi, huonolla tuurilla jopa päiviksi. Öljylämmitystaloissa ei ole syytä huoleen, koska öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Öljylämmitysjärjestelmä tarvitsee vain noin kahdensadan watin sähkötehon, ja varavirtalähteeksi voi hankkia aggregaatin, joita myydään esimerkiksi rautakaupoissa. Varatoimilla voi varmistaa talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon.

Öljylämmittäjällä on öljysäiliössään oma energiavarasto, ja sähköä tarvitaan vain öljypolttimen ja kiertovesipumpun toiminnan varmistamiseen. Öljylämmityksen vaatima sähköteho on esimerkiksi sähkölämmitteisistä kiinteistöistä ja maalämpökiinteistöistä poiketen hyvin vähäinen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63030.jpg
Paljonko ilman pitää vaihtua, jotta sisäilma on terveellistä?
Liian vähäinen ilmanvaihto voi aiheuttaa väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Jos kosteus ei poistu asunnosta, se voi synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille. Pahimmillaan puutteellinen ilmanvaihto voi siis vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Mutta kuinka paljon asunnon ilman pitää vaihtua, jotta asunnon sisäilma on terveellistä?
20106_22022.jpg
Vallox Digit SED - digitaalinen ohjausjärjestelmä
Laadukas Vallox ilmanvaihto ei tarkoita vain ilmanvaihtokonetta. Se tarkoittaa myös ilmanvaihtojärjestelmän aivoina toimivaa, älykästä Vallox Digit SED -ohjausautomatiikkaa, joka tekee ilmanvaihdon käytöstä helpon ja energiatehokkaan. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilma olosuhteisiin.
20131_33599.jpg
Vuolukivipintainen Tuisku-sähkökiuas varaa lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti
Helmen harmaassa Tuisku-kiukaassa on uritettu vuolukivipinta, joka varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti pehmeissä löylyissä. Tuisku-sähkökiukaan tyylikäs muotoilu ja innovatiiviset elektroniikkaratkaisut tekevät saunomisesta nautinnon kaikille aisteille.
20206_65083.jpg
Kuntien infrainvestoinnit eivät ole tyssänneet epidemiaan
Toimialatiedote 29.5.2020Koronaepidemia ei näytä hyydyttäneen kuntien infrainvestointeja eli katujen ja teknisten verkostojen pitkän tähtäimen suunnitelmiin perustuvaa rakentamista ja korjaamista. Tämä ilmeni kuntien tekniselle johdolle suunnatussa kyselyssä. Vastaajilla oli silti selvä viesti päättäjille: systemaattisia toimia tarvitaan, jotta infraverkostojen kunto ei lähde alamäkeen epidemian loppulaskun realisoituessa kunnille.
49_P_106956_1.jpg
Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu
Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)· sähkö 1,20 (1,70)· kaukolämpö 0,50 (0,70)· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.Ympäristöministeriön ohjeita
20204_64330.jpg
Kylpyhuoneen uudella tulokkaalla on näköä ja kokoa
Vieser on ensimmäisenä yrityksenä tuonut pohjoismaisille markkinoille suurikokoiset designlattiakaivonkannet, jotka muuttavat lattiakaivon kansiritilän roolin täysin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton