• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon kehitysvaiheet

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Swegon ILTO Oy logoSwegon ILTO OyLue lisää
Julkaistu 12.11.2021
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Tiedätkö miten asuntosi ilmanvaihto toimii? Mitä eroa on painovoimaisella ja koneellisella ilmanvaihdolla ja mitä tarkoittaa tarpeenmukainen ilmanvaihto?

Ilmanvaihdon tärkeä tehtävä

Ihan aluksi voisi kiteyttää ilmanvaihdon tarkoituksen ja tärkeyden. ilmanvaihdon tehtävä on poistaa likaista ilmaa ja tuoda puhdasta tilalle. Se poistaa hiilidioksidin, hajut ja käryt sekä ylimääräisen kosteuden samalla kun sisään virtaa raikasta hengitysilmaa. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää sekä asukkaiden hyvinvoinnin että talon rakenteiden kannalta.

Info

Info

Eri ilmanvaihtotavat aikakausittain

Ilmanvaihtotavat voidaan pääsääntöisesti jakaa seuraaviin ajanjaksoihin. Ajanjaksot menevät osin päällekkäin, joten pelkän vuosiluvun perusteella ei voi päätellä ilmanvaihtotapaa.

Painovoimainen ilmanvaihto, – 1960 luku
Koneellinen poistoilmanvaihto 1970-2000
Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto 1990 -
Tarpeenmukainen ilmanvaihto 2020 –

Painovoimainen ilmanvaihto on edelleen yleistä

Painovoimainen ilmanvaihto oli yleisin asuntojen ilmanvaihtotapa aina 1960-luvulle asti. Ja vanhaa rakennuskantaa on runsaasti käytössä yhä edelleenkin. Nykyään painovoimaista ilmanvaihtoa ei suosita, koska se hukkaa lämpöenergiaa eikä sillä saada tehokasta ilmanvaihtoa kaikkiin huonetiloihin.

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu sisä- ja ulkoilman välisen lämpötilaeron aiheuttamaan hormivaikutukseen sekä tuulen aiheuttamaan paineeseen. Ilma virtaa ulos poistoilmaventtiilien ja poistoilmahormin kautta ja ulkoilma virtaa sisään tuloilmaventtiileistä.

Sen tehokkuus vaihtelee sääolosuhteiden mukaan: kylmällä ja tuulisella säällä ilmanvaihto on tehokkainta ja lämpimällä ja tuulettomalla säällä olematon. Talvella lämpö karkaa poistoilman mukana suoraan ulos ja kylmä korvausilma aiheuttaa sisälle ikävää vedon tunnetta.

Koneellinen poistoilmanvaihto - tasaisen tehokasta ilmanvaihtoa

Koneellinen poistoilmanvaihto yleistyi asuinrakennuksissa 1970-1990 luvuilla. Siinä ilma poistetaan erillisen poistopuhaltimien avulla. Puhallin voi olla huippuimurina katolla, kanavapuhaltimena yläpohjassa tai liesituulettimeen yhdistetyssä talotuulettimessa. Ulkoilma virtaa sisään tuloilmaventtiilien kautta kuten painovoimaisessa ilmanvaihdossa.

Koneellisen poistoilmanvaihdon etuna on, että ilmanvaihdon tehokkuus ei juurikaan riipu sääolosuhteista, vaan sitä voidaan lisätä tai vähentää säätämällä poistopuhaltimen nopeutta. Se ei kuitenkaan hyödynnä poistoilman lämpöä, joten se hukkaa lämpöenergiaa yhtä paljon tai jopa enemmän kuin painovoimainen ilmanvaihto.

Toinen yleinen ongelma poistoilmanvaihdossa on riittämätön korvausilman saanti. Jos tuloilmaventtiilejä ei ole tarpeeksi, ne on suljettu tai tukkiutuneet, tuloilma imeytyy talon rakenteiden läpi ja sisäilmaan saattaa kulkeutua epäpuhtauksia.

Kerrostaloissa poistoilmanvaihto on yleensä toteutettu yhteiskanavajärjestelmällä. Koska poistoilmakanavisto ja laitteisto ovat yhteisiä, asukkaat eivät itse pysty vaikuttamaan ilmanvaihdon tehokkuuteen. Omakoti- ja rivitaloissa poistopuhaltimen ohjaus on yleensä liesikuvun yhteydessä, jolloin asukas voi itse vaikuttaa ilmanvaihdon tehokkuuteen.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla – kohti energiatehokkuutta

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla alkoi yleistymään 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uusissa rakennuksissa. Siinä ilmanvaihdon hoitaa ilmanvaihtokone, jossa on oma puhallin sekä tulo- että poistoilmalle. Näin voidaan varmistaa riittävästi korvausilmaa ja hallittu ilmanvaihto kaikkiin huonetiloihin.

Ilmanvaihtokoneen sisällä on lämmöntalteenottolaite (LTO), joka kerää poistoilman lämmön talteen ja lämmittää sisään tulevan ilman. A-energialuokan ilmanvaihtokoneella voidaankin säästää yhdessä 100 m² asunnossa jopa 6000 kWh:n edestä lämmitysenergiaa vuodessa.

Ulkoilma ei kuitenkaan ole aina raikasta ja se saattaa sisältää siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja yms. Koneellisessa ilmanvaihdossa sisään tuleva ilma on puhdasta, koska se suodatetaan hienojakoisilla ilmansuodattimilla.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto tekee tuloaan

Tarpeenmukainen ilmanvaihtoa on käytetty mm. toimistotiloissa ja julkisissa rakennuksissa jo pidempään, mutta asuintaloissa se on yleistynyt vasta parin viime vuoden aikana. Tarpeenmukainen ilmanvaihto on älykästä koneellista ilmanvaihtoa, jossa ilmanvaihdon teho säätyy automaattisesti asunnon olosuhteiden ja asukkaan tarpeiden mukaan. Ilmanvaihtolaite mittaa jatkuvasti mm. lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksiditasoa tai VOC-yhdisteitä ja reagoi kun olosuhteet muuttuvat. Käytännössä se esimerkiksi tehostaa ilmanvaihtoa peseytymisen ja ruuanlaiton aikana ja laskee ilmanvaihtoa kun asunto on tyhjillään. Tällä tavalla tarpeenmukainen ilmanvaihto takaa parhaan mahdollisen ilmanlaadun eri olosuhteissa ja samalla säästää entistä enemmän energiaa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto on tehokas tarvittaessa, mutta ei vaihda ilmaa turhaan.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20228_79259.jpg
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton