Testaa tietämyksesi ikkunanpesuvisassa! Ovatko sinun ikkunasi valmiina kevääseen?
Ikkunapesun ikuiset kysymykset
Sari Nieminen
Kaupallinen yhteistyö
Julkaistu 11.04.2025

Miten ikkunat pestään oikein?
Ikkunoiden pesu ja huolto voivat tuntua yksinkertaisilta tehtäviltä, mutta pieni huolimattomuus voi johtaa ikäviin jälkiin ja vaurioihin. Esimerkiksi epäsäännöllinen hoito voi aiheuttaa ikkunanpinnoille ongelmia. On olemassa monia tapoja varmistaa, että ikkunasi pysyvät puhtaina ja toimivina pitkään - perinteisistä keinoista aina nykyaikaisiin huoltokäytänteisiin.
Olemme koonneet tähän kyselyyn joitakin yleisimpiä virheitä ja oikeita käytäntöjä, jotta voit välttää virheet ja pitää ikkunasi kirkkaina ja ehjinä.
Osaatko pestä ikkunat oikein?
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää

Energiaremontti, joka tuottaa myös helposti säästöjä
Energia- ja lämmityskustannusten jatkuva nousu on saanut monet omakotiasujat harkitsemaan muun muassa ikkunaremonttia osana laajempaa energiaremonttia. Energiaremontti on tehokas tapa parantaa kodin energiatehokkuutta, laskea lämmityskustannuksia ja nostaa kiinteistön arvoa. Samalla se lisää asumismukavuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Kuinka paljon ikkunaremontti maksaa?
Ikkunaremontti on merkittävä investointi, joka voi parantaa kodin energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa, mutta monia kiinnostaa, kuinka paljon se maksaa ja mitä siihen sisältyy. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitkä tekijät vaikuttavat ikkunaremontin hintaan, miten remontti parantaa energiatehokkuutta sekä paljonko se säästää euroissa, ja kuinka kotitalousvähennys voi helpottaa kustannuksia. Lue lisää saadaksesi käytännön vinkkejä järkevän ja kustannustehokkaan ikkunaremontin suunnitteluun.

Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>

Voiko äänieristystä parantaa vanhoissa kerros- ja rivitaloissa?
Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalossa? Kuinka voidaan hiljentää viereisistä huoneista, huoneistoista tai yläkerrasta tulevia ääniä? Entä kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen? Voiko kattoon lisätä jonkin eristeen? Entä miten ontot lastulevyseinät kannattaa äänieristää?Tässä monia kysymyksiä, joita nousee mieleen, kun ahdistus omassa asunnossa nousee naapurista kuuluvien äänien vuoksi. Lue ISOVERin asiantuntijan vastaukset kysymyksiin

Suodattimen pitää puhdistaa liikenteen hiukkaset
- Auton huollosta pidetään usein parempaa huolta kuin asunnon, vaikka kodin kunnolla on merkittävä vaikutus siellä asuvien terveyteen. Kotia pitää huoltaa säännöllisesti, ihan niin kuin autoakin. Ei riitä, että rakennukseen on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä. Jos sen suodattimia ei vaihdeta ja venttiileitä puhdisteta, sisäilman laatu heikkenee. Liian likaantuneet suodattimet menettävät tehonsa, jolloin raittiin ilman on vaikeampi läpäistä suodatinta. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta, kun ilma ei vaihdu kunnolla, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.Ilmanvaihdon suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.– Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto yleensä asukkaille. Sovitut vastuujaot selviävät yhtiöjärjestyksestä. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asiasta kannattaa tarvittaessa muistuttaa huoltoyhtiötä ja isännöitsijää. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla, Schlauf kertoo.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen kylpyhuoneremontin
Kylpyhuone ja remontti ovat sanat, jotka yhdessä herättävät suuria tunteita. Kuohut saa käännettyä myönteisiksi, kun antaa aikaa suunnittelulle ja tarttuu vasta sitten toimeen. Kylpyhuoneremonttiin voi suhtautua kuin luovaan seikkailuun.