• Etusivu
  • Talo

Hyvän olon sauna

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2008
20082_8986.jpg

Vastapäätä toisiaan sijaitsevat seurustelulauteet mahdollistavat vaikka lepoasennon kahdelle yhtä aikaa.

Saunan muodonmuutos

Sauna on tilana tarkoituksellisestikin hieman erillään asuinhuoneista, melkeinpä piilossa. Saunaa käytetään kuitenkin usein päivittäin – tai ainakin sen välittömässä yhteydessä olevaa pesutilaa. Niinpä myös saunan näkyviin rakenteisiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Suomalainen sauna onkin muuttanut muotoaan ja olemustaan ihan viime vuosina varmasti enemmän kuin kodin mikään muu tila. Saunasta halutaan tehdä hyvänolon tyyssija, jossa niin mieli kuin silmäkin lepää. Hyvän näköinen sauna ja sen käytöstä saatava nautinnollinen saunakokemus syntyvätkin kokonaisuudesta, jossa on mietitty kaikki yksityiskohdat, kuten kiuas, lauteet, seinämateriaalit ja valaistus.

Puulajien kirjoa

20082_9042.jpg

Lauteiden osalta suurimmat muutokset ovat tapahtuneet muotoilussa ja puumateriaalissa. Haapa ja apache ovat väistyneet, tosin molempia käytetään nyt lämpökäsiteltynä. Erittäin suosittu on myös tervaleppä niin lauteissa kuin monimuotoisina seinä- ja kattopaneeleina. Tuija on uusin vaihtoehto. Nykypäivän saunat ovat kauniita ja yhtä viimeisteltyjä kuin kodin muut huoneet ja tilat. Saunat ovat myös entistä yksilöllisempiä.

Seinäpaneloinnit voidaan toteuttaa pystyyn tai vaakaan ja paneeleihin löytyy paljon erilaisia profiileja sekä materiaaleja.

Värjäämällä saadaan peruspaneloituun saunaan savusaunan ilmettä. Saunassa on tärkeintä tunnelma ja turvallinen kulku lauteille. Saunoessa valaistus saa olla hämärä.

20082_9043.jpg
20082_9045.jpg

Kiukaasta huonekalu?

Saunan harmonisuutta täydentää tyylikkäästi muotoillut kiukaat, joita saa hyvinkin erilaisin toimintaperiaattein ja mitä upeimpina design-tuotteina.

20082_9033.jpg
20082_9047.jpg

Saunakin sisustetaan

Saunan rakentamisessa puhutaankin nyt saunan sisustamisesta. Markkinoilla on ratkaisuja, jotka toteutetaan yksilöllisesti, mutta ovat silti helposti itsekin asennettavissa. Parhaat ja näyttävimmät ratkaisut ovatkin sellaisia, joissa esim. jalkataso peittää koko saunanlattian ja muu saunan kalustus toteutetaan irtokalusteilla oman yksilöllisen maun ja tarpeiden mukaisesti. Myös saunan valaistuksessa on ihan uusia mahdollisuuksia nykyisten kuituvalojen myötä, kun valolla voidaan korostaa haluttua pintaa tai jotain yksityiskohtaa. Uusimpana innovaationa saunan sisustuksessa on tehdä yksi seinä lasista, johon hiekkapuhallettua kuviota voidaan korostaa valaistuksella.

20082_9039.jpg
20082_9040.jpg
20082_9041.jpg

Tekstiileillä ja tuoksuilla loppusilaus

Saunomiseen liittyvät tekstiilit, laudeliinat, pyyhkeet ja kylpytakit ovat kiinteiden rakenteiden ohella osa sisustuskokonaisuutta täydentämässä tiettyä harmonista linjaa tai sitten korostetusti väriläiskänä. Jos keittiön "sisustukseen" kuuluu pullantuoksu, niin saunassa se on vastasolmitun vihdan tai löylyveteen sekoitetun yrtin tuoksu.

20082_9036.jpg
Teksti ja kuvat: Suomalainen koti -sisustuskirja (2007)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73710.jpg
Vesikalusteiden välillä on hinnaneroa - mistä se johtuu?
Kun harkitset hanan vaihtamista tai sen hankinta tulee eteen uutta kotia kalustaessa, tulet varmasti kiinnittäneeksi huomiota siihen että sopivanhintaisen hanan valinta ei ole aivan helpoin tehtävä. On edistyksellisempää mallia sekä ekologisempaa ja hintoja moneen lähtöön. Lisäksi päätöksentekoon vaikuttavat kriteereiksi asetettu korkea laatu, luotettavuus sekä mahdolliset suosittelut ammattilaisilta sekä perheenjäseniltä ja ystäviltä.Mistä hintaerot syntyvät – mitä kannattaa huomioida hintoja vertaillessa?
20148_40517.jpg
Miksi kosteus pitää poistaa huoneilmasta?
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7–10 litran kosteuskuorman.Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja noin 1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisääntuonti oleskelualueille – alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20221_76699.jpg
Mitä kotimaisuus, paikallisuus, yksilöllisyys ja kestävyys tarkoittavat keittiökalusteissa?
Onko keittiöremontti tai uuden hankinta mielessä ja ajankohtaista? Ovatko kotimaisuus, paikallisuus, yksilöllisyys ja kestävyys sinulle tärkeitä arvoja? Charmia keittiöt on suomalainen perheyhtiö, jonka keittiökalusteet edustavat kaikkea edellä mainittua. Keittiö on kodin sydän, jolloin kaikkien jokapäiväisessä käytössä olevien keittiökalusteiden materiaalivalinnan merkitys korostuu.Mitä kotimainen, paikallinen, yksilöllinen ja kestävä Charmia keittiö tarkoittaa käytännössä? Se selviää tästä artikkelista.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkatarjousten arviointiperusteet
Toimenpiteet: Saadut urakkatarjoukset verrataan tarjousten avaamisen jälkeen. Urakkatarjouksen lähtökohtana pidetään tarjouspyyntöasiakirjoissa esitettyjä laatuvaatimuksia. Mikäli urakoitsija on tarjouksessaan esittänyt ehtoja tarjouksen sisältöön, ehtojen kustannusvaikutus selvitetään. Mikäli urakoitsija on esittänyt tarjouksen vaihtoehtoisilla suunnitelmilla, tarjouksen sisältö, mahdolliset poikkeamat tarjouspyynnöstä ja niiden kustannusvaikutukset selvitetään. Saaduista hyväksyttävistä urakka-tarjouksista hyväksytään edullisin vaatimukset täyttävä tarjous.Vastuuhenkilöt: ProjektipäällikköDokumentit: Urakkaneuvottelumuistiot, urakkapäätöksetHyväksyntä: Tilaaja
20199_59813.jpg
5 syytä miksi valita keskuspölynimuri
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jo-kainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässä vedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.
201911_61385.jpg
Linjalattiakaivo, joka yhdistää visuaalisuuden ja käytännöllisyyden
Kotimaisen Vieser Line -linjalattiakaivon innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia erilaisten kylpyhuoneunelmien toteuttamiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton