Huoltokirja
Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Toimenpiteet:
Rakennusaikana suunnittelijoiden, käyttäjän ja työmaan edustajat kokoavat rakennuksesta määräysten mukaisen huoltokirjan. Huoltokirjan kokoaminen tapahtuu tilaajan erillisen atk – ohjelman tai HuoltoOptimin avulla.
Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö, valvojat, suunnittelijat ja urakoitsijat.
Dokumentit:
Huoltokirja
Hyväksyntä:
Projektipäällikkö ja isännöitsijä tai huollon johtaja.
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Onnistu kerralla: pihatiilien asennus
Pihatiilien asennus onnistuu, vaikka et olisikaan alaan vihkiytynyt ammattilainen. Seuraamalla muutamaa työvaihetta, on lopputuloksena siisti ja huoliteltu piha, joka kestää kulutusta sekä aikaa.Tässä Wienerbergerin tarjoamat ohjeet omaa pihaa suunnittelevalle:
Miten tunnistaa kosteusvaurion?
Kosteusvaurio on hyvin yleinen vitsaus suomalaisissa kodeissa. Vaurion ilmaantuminen ei välttämättä katso talon ikää, vaan uudemmissakin kiinteistöissä voi ilmetä vahinkoja – joskus jopa rakennusvaiheessa. Yleensä syynä on joko suunnitteluvaiheessa tapahtunut virhe, huonojen materiaalien käyttö tai huolimattomasti suoritettu työ. Pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla näiden kaikkien kolmen yhteisvaikutus. Pois ei tietenkään voi laskea myöskään inhimillistä unohdusta tai säiden aiheuttamia ilmiöitä.
Valitse monikäyttöinen akkuporakone helppoon työskentelyyn
Yksi tärkeimmistä ja useimmin käytetyistä kodin sähkötyökaluista lienee akkuporakone. Lähes kaikki kiinnitykset vaativat aina ruuvaamista sekä tarvittaessa myös esiporauksen. Kun työkalulaatikosta löytyy helppokäyttöinen ja kompakti akkuporakone, hoituvat kiinnitykset sujuvasti joka tilanteessa.
Lämmityksen ratkaisu on lähes
Energian tuottaminen ja käyttö ovat nousseet ihmisten arkeen vaikuttavaksi ilmiöksi. Kaikki meistä tekevät energiaratkaisuja – lämmitys on yksi suurimmista energiaratkaisuistamme. Energiaa on siis paitsi tuotettava, myös käytettävä järkevästi. Lämmitysjärjestelmämme pyrkii luomaan mukavuutta energiatehokkaasti. Energiatehokkuutta ja käytettävyyttä voidaan luoda mm. yhdistelemällä erilaisia lämmitysmuotoja ns. hybridilämmitykseksi. Useimmiten hybridilämmitys perustuu lämmön varaamiseen ja lämmön tarpeenmukaiseen jakeluun varaajasta.Hybridilämmitys voidaan luoda saneeraus- tai uudiskohteeseen. Saneerauskohteessa on usein toimintakuntoinen öljy- tai puukattila, josta ei ehkä haluta täysin luopua. Energiakulujen pienentämiseksi - tai mukavuussyistä järjestelmää on kuitenkin täydennettävä. Täydentämisen onnistuu parhaimmillaan varaajan muokkauksella (esim. aurinkolämmityksen kytkeminen olemassa olevaan varaajaan). Usein järjestelmään lisätään varaaja, johon voidaan kytkeä sekä olemassa oleva että uusi lämmönlähde (esim. maalämpö- ja öljylämmitys).
Vaasassa ei vapista
Vaasan asuntomessualueella tehdään töitä kaikissa näyttelykohteissa. Kaduille ja lähistölle parkkeerattujen automäärien perusteella rakennusmiehiä on töissä varmaan parisataa, ellei ylikin. Aikatauluongelmia ei juuri näytä olevan, joten messut avautuvat varmasti täydessä valmiudessa messuyleisölle perjantaina 11. heinäkuuta. Kerromme kuvin ja sanoin seuraavien kuukausien ajan rakentamisen edistymisestä pureutuen välillä myös messuteemoihin.Katso maaliskuun puolivälin tilanne
Puhdasta lämpöä
Kodin lämmitysjärjestelmää valittaessa tai parannettaessa ajatukset kannattaa suunnata tulevaisuuteen ja kiinnittää huomiota kotimaisuuteen, ympäristöystävällisyyteen sekä energian saatavuuteen. Kannattaa miettiä, mitä erilaisia lämmitystapoja omaan kotiin tarvitaan, jotta lämmitys olisi taloudellista, koti olisi viihtyisä sekä energian saanti olisi turvattu kaikissa tilanteissa.