• Etusivu
  • Rakentaminen

Huoltokirja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Toimenpiteet:
Rakennusaikana suunnittelijoiden, käyttäjän ja työmaan edustajat kokoavat rakennuksesta määräysten mukaisen huoltokirjan. Huoltokirjan kokoaminen tapahtuu tilaajan erillisen atk – ohjelman tai HuoltoOptimin avulla.

Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö, valvojat, suunnittelijat ja urakoitsijat.

Dokumentit:
Huoltokirja

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö ja isännöitsijä tai huollon johtaja.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201012_23926.jpg
Joulukuusen valinta
Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia...Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä.
20194_57243.jpg
Säästä - Kerää lämpösi maasta
Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Kun hyödynnetään ilmaiseksi maaperään varastoitunutta energiaa optimaalisella tavalla, saadaan lämpöä ja käyttövettä varmasti ja edullisesti.Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Varsinkin meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa ympäristöön ja talon arvoon.
kipsilevyn kierrätys gyproc
Tiesitkö, että kipsilevyn voi kierrättää?
Gyproc-levyjen kierrätys on luonnonvaroja säästävää toimintaa. Kun uusia Gyproc-levyjä valmistetaan, luonnonkipsin lisäksi käytetään myös kierrätyskipsiä. Valmistettavan levyn ominaisuudet eivät heikkene puhdasta kierrätyskipsijaetta käytettäessä. Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.Vuosien saatossa puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt Kirkkonummen tehtaan laiteinvestointien, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden sekä asiakkaiden kanssa.Miten siis kierrätys tapahtuu?
20159_44366.jpg
Sähkön kulutuspiikin hintoja tasaava mlp
Lämmityskustannusten alentaminen on yksi tapa aloittaa talon käyttökulujen pienentäminen. NIBEn invertterimaalämpöpumppu ja Smart Price Adaption –toiminto takaavat alhaisimmat lämmitys- kustannukset. Smart Price Adaption -toiminto hyödyntää sähkön hintamuutoksia. Valitsemalla jonkun neljästä NIBEn F1255-sarjan maalämpöpumpuista saa testeissäkin todetun parhaimman vuosilämpökertoimen*).
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakennuksen pinta-alojen laskeminen
Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.
20141_37562.jpg
Sähkölasku pienemmäksi lisäeristämällä
Lisälämmöneristyksen on todettu saavan aikaan useampien satojen eurojen säästön vuodessa. Lisälämmöneristyksen voi hoitaa heti kuntoon tai osissa - korjaamalla tärkeimmät vuotokohdat ensin.Lue täältä lisää ulkoseinien lisäeristämisestä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton