Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta
Välty ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta
Kesällä kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.
Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.
Tarkista keväällä katto, kaivot ja salaojat
Talven jälkeen kannattaa tarkistaa ainakin:
- Ovatko IV-suodattimet puhtaat? Anna keväisen raikkauden tulla kotiisi. Samalla voit sammuttaa mahdollisesti tarpeettomat lämmöntalteenotot ja laittaa päälle kesälämpötila-asetukset.
- Toimivathan palovaroittimet? Onhan häkävaroitin muistettu asentaa paikoilleen? Tarkista varoittimet mieluiten kerran kuussa.
- Miltä katolla näyttää? Aiheuttivatko lumi tai jää vaurioita kattopinnoitteeseen tai -rakenteeseen?
- Vetävätkö sadevesikaivot? Puhdista tarvittaessa. Kurkista salaojien kunto samalla.
- Onko pihalla routavaurioita? Pihapolkujen kohoumat ja painumat voivat aiheuttaa kompastumisia.
Toteuta kesällä suuret tarkistus- ja huoltotyöt kuten julkisivun tai lämmityksen korjaus
Kesällä, kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.
- Kaipaako julkisivu uutta maalia? Huolehdi tarvittavat esivalmistelut hyvissä ajoin kuntoon. Maalaa kauniilla pilvipoutaisella säällä. Tarkista aina maalausohjeet maalipurkin kyljestä tai kysy ohjeita maalaustarvikkeita myyvistä rautakaupoista.
- Oliko lämmitysjärjestelmän kanssa ongelmia talvella? Huolehdi ne kuntoon ennen seuraavaa lämmityskautta. Kesällä kannattaa esimerkiksi suorittaa nuohous ja öljykattilan puhdistus.
- Loppukesästä on syytä tarkistaa jälleen IV-suodattimien kunto – kesän aikana ilmassa liikkuu kaikenlaista siitepölyä sekä epäpuhtauksia.
- Myös mahdollinen lisäeristäminen kannattaa tehdä kesäiseen aikaan.
Ennen syksyä: tarkista toimiiko sadevesijärjestelmä kunnolla
- Tarkista ja puhdista vesikourut lehdistä sekä muusta irtoroskasta. Tarkista samalla myös niiden yleiskunto mahdollisten puhkikulumisten varalta.
- Huolehdi lämmitysasetukset takaisin talviasetukselle sekä ilmanvaihtokoneesta lämmöntalteenotto takaisin päälle.
- Tarkista sadevesikaivot kesän jäljiltä ja huolehdi tarvittavista toimenpiteistä, mikäli sadevesikaivojen kunto sitä edellyttää.
- Viimeistään ennen uutta lämmityskautta kannattaa testata palovaroittimien kunto sekä tarkistaa tarvittavat alkusammutusvälineet. Tiesithän, että esimerkiksi vaahtosammutin tarvitsee tarkistuksen määräajoin? Näin voidaan varmistua siitä, että tositilanteen sattuessa se on toimintakunnossa. Sijoita myös sammutuspeite helposti tavoitettavaan ja ennen kaikkea näkyvään paikkaan.
- Suojaa talvenarat kasvit ja huolehdi viimeistään nyt routaeristys kuntoon.
Tarkista talvella hiekoitus ja lumenpudotus
- Kertyykö katolle lunta? Tarkista lumikuorma ja räystäällä mahdollisesti roikkuvat jääpuikot. Huolehdi lumen pudotuksesta. Muista tehdä työt turvallisesti ja varustautua turvavarustein.
- Vältä turhat liukastumiset ja huolehdi pihatien asianmukaisesta hiekoituksesta.
Pitkin vuotta tehtäviä kodin pikkuhuoltoja:
- Kylpyhuoneen lattiakaivot: Puhdista säännöllisesti. Poista irtohiukset sekä puhdista kaivon osat huolella esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa käyttäen. Näin vältyt myös ikävältä viemärinhajulta.
- Pesualtaiden hajulukot: Myös pesualtaiden hajulukkoihin kertyy käytön myötä irtohiuksia sekä pesuainejäämiä. Avaa varoen ja puhdista osat huolellisesti. Tarkista tiiviys.
- Ovien saranat: Rasvaa säännöllisesti.
- Yleinen turvallisuus: Korjaa irtonaiset terassilaudat, porrasaskelmat, keikkuva laatoitus ja muut vastaavat pienet viat heti, jotta vältyt niiden aiheuttamilta turhilta tapaturmilta.
Info
Milloin on aika ottaa avuksi ammattilainen?
Huolehtimalla säännöllisesti kodin pienistä huoltotöistä annat itsellesi huoletonta aikaa sekä suurempien huoltotöiden tarve siirtyy pidemmälle. On kuitenkin asioita, joiden tarkistamiseen tarvitaan alan koulutettu ammattilainen. Erityisesti rakenteisiin sekä putkistoihin tehtävät tarkistukset on syytä antaa ammatti-ihmisen tehtäväksi.
Perussääntönä voisi pitää: jos olet epävarma siitä, mitä pitäisi tehdä ja miten, on hyvä hetki turvautua ammattilaisen tarjoamaan apuun.