• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta

Välty ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2024
202212_78272.jpg

Kesällä kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin. Huoltotoimia riittää kyllä ympäri vuoden.

Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.

Tarkista keväällä katto, kaivot ja salaojat

Talven jälkeen kannattaa tarkistaa ainakin:

  • Ovatko IV-suodattimet puhtaat? Anna keväisen raikkauden tulla kotiisi. Samalla voit sammuttaa mahdollisesti tarpeettomat lämmöntalteenotot ja laittaa päälle kesälämpötila-asetukset.
  • Toimivathan palovaroittimet? Onhan häkävaroitin muistettu asentaa paikoilleen? Tarkista varoittimet mieluiten kerran kuussa.
  • Miltä katolla näyttää? Aiheuttivatko lumi tai jää vaurioita kattopinnoitteeseen tai -rakenteeseen?
  • Vetävätkö sadevesikaivot? Puhdista tarvittaessa. Kurkista salaojien kunto samalla.
  • Onko pihalla routavaurioita? Pihapolkujen kohoumat ja painumat voivat aiheuttaa kompastumisia.
<p data-block-key="279kx">Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)

Toteuta kesällä suuret tarkistus- ja huoltotyöt kuten julkisivun tai lämmityksen korjaus

Kesällä, kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.

  • Kaipaako julkisivu uutta maalia? Huolehdi tarvittavat esivalmistelut hyvissä ajoin kuntoon. Maalaa kauniilla pilvipoutaisella säällä. Tarkista aina maalausohjeet maalipurkin kyljestä tai kysy ohjeita maalaustarvikkeita myyvistä rautakaupoista.
  • Oliko lämmitysjärjestelmän kanssa ongelmia talvella? Huolehdi ne kuntoon ennen seuraavaa lämmityskautta. Kesällä kannattaa esimerkiksi suorittaa nuohous ja öljykattilan puhdistus.
  • Loppukesästä on syytä tarkistaa jälleen IV-suodattimien kunto – kesän aikana ilmassa liikkuu kaikenlaista siitepölyä sekä epäpuhtauksia.
  • Myös mahdollinen lisäeristäminen kannattaa tehdä kesäiseen aikaan.

Ennen syksyä: tarkista toimiiko sadevesijärjestelmä kunnolla

  • Tarkista vesikourujen kunto ja puhdista vesikourut lehdistä sekä muusta irtoroskasta. Muista tarkkailla kourujen yleiskuntoa mahdollisten puhkikulumisten ja kannakkeiden irtoamisten varalta.
  • Huolehdi lämmitysasetukset takaisin talviasetukselle sekä ilmanvaihtokoneesta lämmöntalteenotto takaisin päälle.
  • Tarkista sadevesikaivot kesän jäljiltä ja huolehdi tarvittavista toimenpiteistä, mikäli sadevesikaivojen kunto sitä edellyttää.
  • Viimeistään ennen uutta lämmityskautta kannattaa testata palovaroittimien kunto sekä tarkistaa tarvittavat alkusammutusvälineet. Tiesithän, että esimerkiksi vaahtosammutin tarvitsee tarkistuksen määräajoin? Näin voidaan varmistua siitä, että tositilanteen sattuessa se on toimintakunnossa. Sijoita myös sammutuspeite helposti tavoitettavaan ja ennen kaikkea näkyvään paikkaan.
  • Suojaa talvenarat kasvit ja huolehdi viimeistään nyt routaeristys kuntoon.

<p data-block-key="9b3mc">Puhdista sadevesikourut irtolehdistä ja roskista. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puhdista sadevesikourut irtolehdistä ja roskista. (Kuva: Adobe Stock)

Tarkista talvella hiekoitus ja lumenpudotus

  • Kertyykö katolle lunta? Tarkista lumikuorma ja räystäällä mahdollisesti roikkuvat jääpuikot. Huolehdi lumen pudotuksesta. Muista tehdä työt turvallisesti ja varustautua turvavarustein.
  • Vältä turhat liukastumiset ja huolehdi pihatien asianmukaisesta hiekoituksesta.

Pitkin vuotta tehtäviä kodin pikkuhuoltoja:

  • Kylpyhuoneen lattiakaivot: Puhdista säännöllisesti. Poista irtohiukset sekä puhdista kaivon osat huolella esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa käyttäen. Näin vältyt myös ikävältä viemärinhajulta.
  • Pesualtaiden hajulukot: Myös pesualtaiden hajulukkoihin kertyy käytön myötä irtohiuksia sekä pesuainejäämiä. Avaa varoen ja puhdista osat huolellisesti. Tarkista tiiviys.
  • Ovien saranat: Rasvaa säännöllisesti.
  • Yleinen turvallisuus: Korjaa irtonaiset terassilaudat, porrasaskelmat, keikkuva laatoitus ja muut vastaavat pienet viat heti, jotta vältyt niiden aiheuttamilta turhilta tapaturmilta.
<p data-block-key="7mm4d">Hajulukkoihin kertyy äkkiä irtohiuksia sekä jäämiä käsisaippuasta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hajulukkoihin kertyy äkkiä irtohiuksia sekä jäämiä käsisaippuasta. (Kuva: Adobe Stock)
Info

Info

Milloin on aika ottaa avuksi ammattilainen?

Huolehtimalla säännöllisesti kodin pienistä huoltotöistä annat itsellesi huoletonta aikaa sekä suurempien huoltotöiden tarve siirtyy pidemmälle. Kannattaa opetella tai suunnitella itse itselleen sopiva niin kutsuttu kodin kunnossapidon vuosikello, jolloin huoltotyöt tulevat helposti hoidetuksi ajallaan.

On kuitenkin asioita, joiden tarkistamiseen tarvitaan alan koulutettu ammattilainen. Erityisesti rakenteisiin sekä putkistoihin tehtävät tarkistukset on syytä antaa ammatti-ihmisen tehtäväksi.

Perussääntönä voisi pitää: jos olet epävarma siitä, mitä pitäisi tehdä ja miten, on hyvä hetki turvautua ammattilaisen tarjoamaan apuun.

Rakentaminen
asuminen
huolto
koti
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
Saunakaivo piirros
Saunakaivo: ratkaisu mökeille sekä saunoille
Saunakaivo on tarkoitettu jätevesiratkaisuksi mökeille ja saunoille, joissa ei ole viemäröintiä. Yksinkertaisimmillaan saunan pesuvedet johdetaan saunapalloon eli imeytyskaivoon, josta vesi pääsee imeytymään pohjassa olevien reikien kautta sitä ympäröivään sepeli- tai sorapatjaan. Vesi puhdistuu kaivon alapuolella olevassa maaperässä biologisesti ja suodattumalla. Keittiön rasvaisiin pesuvesiin tarvitaan erillinen mökkikaivo saunakaivon eteen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Pientaloalueiden rakentamista voidaan tiivistää vaarantamatta paloturvallisuutta
VTT on tutkinut tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuutta sekä laatinut rakentamiselle vaatimukset täyttävät ratkaisut. VTT:n tulokset viittaavat joiltakin osin siihen, että rakennusmääräyksiä voidaan materiaalien ja turvaetäisyyksien osalta lieventää vaarantamatta paloturvallisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin aiempaa tarkempaa suunnittelua.Tiivis ja matala ja samalla entistä tehokkaampaan maankäyttöön perustuva pientalorakentaminen on yleistynyt viime aikoina. VTT määritti tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävän paloturvallisuustason ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät. Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kaavoituksessa ja pientaloalueiden rakennussuunnittelussa.Palon leviäminen monimuotoisella asuinalueella osoittautui tutkimuksessa hyvin monisyiseksi ongelmaksi. VTT:n kehittämien ratkaisujen soveltaminen on nykykäytäntöä työläämpää, mutta toisaalta niiden avulla voidaan päästä hyvinkin korkeisiin maankäytön tehokkuuksiin. "Mitä tarkemmin ja laadukkaammin suunnittelu tehdään, sitä parempi lopputulos paloturvallisuuden kannalta", toteaa VTT:n erikoistutkija Jukka Hietaniemi.Palonkeston osalta tulokset pääsääntöisesti osoittavat, että rakenteellista turvaetäisyyden kompensointia tarvitaan vain hyvin lähelle rakennettaessa: rakenne, joka kestää 30 minuutin standardipalon, riittää aina noin 3 - 4 metriin saakka. Tältä osin tulokset puoltavat nykykäytäntöä selkeästi lievempää linjanvetoa. Etenkin vaatimukset A-luokan tarvikkeista tehdyistä palomuureista ovat tulosten valossa selvästi ylimitoitettuja. Näihin pääsääntöisiin tuloksiin on kuitenkin eräs merkittävä poikkeus: jos autojen paikoitukselle varataan tilaa kahta asuinrakennusta yhdistävään katettuun tilaan, niin tällöin saatujen tulosten mukaan tähän tilaan rajautuvien seinien tulisi täyttää EI60-luokan vaatimukset.Tutkimus toteutettiin palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpien menetelmien avulla. VTT toteutti tutkimuksen viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.
200811_14003.jpg
Sisusta lasilla avaruutta kotiisi
Lasin monipuoliset ominaisuudet on huomattu ja sen käyttö sisustuksessa kasvaa koko ajan. Lasilla pystytään helposti luomaan tilantuntua ja lisäämään valoisuutta. Lasi muotoutuu sisustukseen erilaisina pintoina, kaiteina ja tasoina.
Olohuoneen valaistus
Epäsuora valaistus olohuoneeseen toteutui helposti – katso vaiheet ja hinta
Lähtökohtana valaistusremontille oli noin 32 neliön kokoinen olohuone, joka kaipasi kipeästi lisävalaistusta. Valaistuksen suunnittelussa oli luotettu viisi vuotta sitten liikaa isoihin lasiseiniin ja avoimeen olohuoneen ja keittiön yhdistelmään, joista ajateltiin valoa tulevan reilusti. Käytännössä kuitenkin kattovalaisimien puute laittoi miettimään lisävalaistusta. Suuret ikkunat eivät auta Suomessa kuin puoli vuotta, ja toinen puoli vuotta asunnossa oli liian vähän valoa. Toisella puolella isoa huonetta oli seinustalla valaistusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton