• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdi oman kodin vuositarkastuksesta

Välty ikäviltä yllätyksiltä ja vahingoilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2024
202212_78272.jpg

Kesällä kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin. Huoltotoimia riittää kyllä ympäri vuoden.

Omakotitalon kunto ja turvallisuus tulisi tarkistaa yhtä säännöllisesti kuin autokin katsastetaan. Säännöllisyys ja toistuvuus ovat myös kodin määräaikaishuollon avainsanat. Listasimme, mitkä asiat jokaisen talon omistajan tai ylläpitäjän kannattaa tarkistaa vuosittain. Palvelun voi tarvittaessa myös hankkia ammattilaiselta.

Tarkista keväällä katto, kaivot ja salaojat

Talven jälkeen kannattaa tarkistaa ainakin:

  • Ovatko IV-suodattimet puhtaat? Anna keväisen raikkauden tulla kotiisi. Samalla voit sammuttaa mahdollisesti tarpeettomat lämmöntalteenotot ja laittaa päälle kesälämpötila-asetukset.
  • Toimivathan palovaroittimet? Onhan häkävaroitin muistettu asentaa paikoilleen? Tarkista varoittimet mieluiten kerran kuussa.
  • Miltä katolla näyttää? Aiheuttivatko lumi tai jää vaurioita kattopinnoitteeseen tai -rakenteeseen?
  • Vetävätkö sadevesikaivot? Puhdista tarvittaessa. Kurkista salaojien kunto samalla.
  • Onko pihalla routavaurioita? Pihapolkujen kohoumat ja painumat voivat aiheuttaa kompastumisia.
<p data-block-key="279kx">Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kattorakenteissa oleva pieni vuoto voi aiheuttaa ison vahingon ellei sitä huomata ajoissa. (Kuva: Adobe Stock)

Toteuta kesällä suuret tarkistus- ja huoltotyöt kuten julkisivun tai lämmityksen korjaus

Kesällä, kun maa on sula ja ilmat lämpimät, kannattaa keskittyä kodin suurimpiin huoltotöihin.

  • Kaipaako julkisivu uutta maalia? Huolehdi tarvittavat esivalmistelut hyvissä ajoin kuntoon. Maalaa kauniilla pilvipoutaisella säällä. Tarkista aina maalausohjeet maalipurkin kyljestä tai kysy ohjeita maalaustarvikkeita myyvistä rautakaupoista.
  • Oliko lämmitysjärjestelmän kanssa ongelmia talvella? Huolehdi ne kuntoon ennen seuraavaa lämmityskautta. Kesällä kannattaa esimerkiksi suorittaa nuohous ja öljykattilan puhdistus.
  • Loppukesästä on syytä tarkistaa jälleen IV-suodattimien kunto – kesän aikana ilmassa liikkuu kaikenlaista siitepölyä sekä epäpuhtauksia.
  • Myös mahdollinen lisäeristäminen kannattaa tehdä kesäiseen aikaan.

Ennen syksyä: tarkista toimiiko sadevesijärjestelmä kunnolla

  • Tarkista vesikourujen kunto ja puhdista vesikourut lehdistä sekä muusta irtoroskasta. Muista tarkkailla kourujen yleiskuntoa mahdollisten puhkikulumisten ja kannakkeiden irtoamisten varalta.
  • Huolehdi lämmitysasetukset takaisin talviasetukselle sekä ilmanvaihtokoneesta lämmöntalteenotto takaisin päälle.
  • Tarkista sadevesikaivot kesän jäljiltä ja huolehdi tarvittavista toimenpiteistä, mikäli sadevesikaivojen kunto sitä edellyttää.
  • Viimeistään ennen uutta lämmityskautta kannattaa testata palovaroittimien kunto sekä tarkistaa tarvittavat alkusammutusvälineet. Tiesithän, että esimerkiksi vaahtosammutin tarvitsee tarkistuksen määräajoin? Näin voidaan varmistua siitä, että tositilanteen sattuessa se on toimintakunnossa. Sijoita myös sammutuspeite helposti tavoitettavaan ja ennen kaikkea näkyvään paikkaan.
  • Suojaa talvenarat kasvit ja huolehdi viimeistään nyt routaeristys kuntoon.

<p data-block-key="9b3mc">Puhdista sadevesikourut irtolehdistä ja roskista. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puhdista sadevesikourut irtolehdistä ja roskista. (Kuva: Adobe Stock)

Tarkista talvella hiekoitus ja lumenpudotus

  • Kertyykö katolle lunta? Tarkista lumikuorma ja räystäällä mahdollisesti roikkuvat jääpuikot. Huolehdi lumen pudotuksesta. Muista tehdä työt turvallisesti ja varustautua turvavarustein.
  • Vältä turhat liukastumiset ja huolehdi pihatien asianmukaisesta hiekoituksesta.

Pitkin vuotta tehtäviä kodin pikkuhuoltoja:

  • Kylpyhuoneen lattiakaivot: Puhdista säännöllisesti. Poista irtohiukset sekä puhdista kaivon osat huolella esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa käyttäen. Näin vältyt myös ikävältä viemärinhajulta.
  • Pesualtaiden hajulukot: Myös pesualtaiden hajulukkoihin kertyy käytön myötä irtohiuksia sekä pesuainejäämiä. Avaa varoen ja puhdista osat huolellisesti. Tarkista tiiviys.
  • Ovien saranat: Rasvaa säännöllisesti.
  • Yleinen turvallisuus: Korjaa irtonaiset terassilaudat, porrasaskelmat, keikkuva laatoitus ja muut vastaavat pienet viat heti, jotta vältyt niiden aiheuttamilta turhilta tapaturmilta.
<p data-block-key="7mm4d">Hajulukkoihin kertyy äkkiä irtohiuksia sekä jäämiä käsisaippuasta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hajulukkoihin kertyy äkkiä irtohiuksia sekä jäämiä käsisaippuasta. (Kuva: Adobe Stock)
Info

Info

Milloin on aika ottaa avuksi ammattilainen?

Huolehtimalla säännöllisesti kodin pienistä huoltotöistä annat itsellesi huoletonta aikaa sekä suurempien huoltotöiden tarve siirtyy pidemmälle. Kannattaa opetella tai suunnitella itse itselleen sopiva niin kutsuttu kodin kunnossapidon vuosikello, jolloin huoltotyöt tulevat helposti hoidetuksi ajallaan.

On kuitenkin asioita, joiden tarkistamiseen tarvitaan alan koulutettu ammattilainen. Erityisesti rakenteisiin sekä putkistoihin tehtävät tarkistukset on syytä antaa ammatti-ihmisen tehtäväksi.

Perussääntönä voisi pitää: jos olet epävarma siitä, mitä pitäisi tehdä ja miten, on hyvä hetki turvautua ammattilaisen tarjoamaan apuun.

Rakentaminen
asuminen
huolto
koti
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
20219_72472.jpg
Älykäs energiaremontti alkaa lämmöneristyksestä
Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Ulkovaipan hyvä lämmöneristys on tehokkain tapa vähentää rakennusten energiankulutusta. Hyvä lämmöneristys parantaa myös sisäilmaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä, nostaa rakennuksen arvoa ja lisää rakennuksen käyttöikää. Lisäeristys on erittäin hyvä investointi.
20084_10461.jpg
Askossa on sisustamisen iloa
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton