• Etusivu
  • Talo

Herralan Talo Valo on myös LVI-talo

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20097_17673.jpg

Talo Valoon asennetusta Uponor -sammutusjärjes-telmästä jäi näkyviin vain siisti suojakupu.

Asuntomessujen messukohde 34, Herrala-Talojen Talo Valo, on rakennettu myös LVI-taloksi. Matalaenergiatalon talotekniikka nojautuu pitkälti Uponor pientaloratkaisu -konseptiin kuuluviin taloteknisiin järjestelmiin. Tavoitteena ei ole ollut rakentaa "tulevaisuuden taloa". Sen sijaan se tuo messuilla nähtäväksi jo nyt jokaisen saavutettavissa olevia, energiatehokkuutta, turvallisuutta ja asumismukavuutta lisääviä pitkälle kehitettyjä LVIjärjestelmiä.

Talo Valon matalaenergiaratkaisussa maalämmön hyödyntäminen ja lattialämmitys ovat olennaisessa osassa. Lämmönjako tehdään matalalämpötilaisella vesikiertoisella lattialämpöjärjestelmällä. Puulattiarakenne on toteutettu Koskinen Oy:n uritetuin Ultitherm-lattialämmityslevyin. Uponor-lattialämmityksen PEX-putkistossa kiertävän veden lämpötila voidaan pitää alhaisena, koska lämpöä luovuttava lattiapinta on laaja. Messutalon lattialämmitykseen liittyy myös viilennys, joka maalämpötaloissa tehdään energiatehokkaasti maan viileyttä hyödyntäen. Viilennys saadaan aikaan vedottomasti ja äänettömästi. Lattialämmitystä voidaan säätää tarkasti tilakohtaisesti langattomalla ohjausjärjestelmällä.

Turvallisuutta sammutusjärjestelmällä

Talo Valon turvallisuutta parantaa Uponor-sammutusjärjestelmä. Sammutusjärjestelmä on tehokkain tapa lisätä asukkaiden pelastautumisaikaa tulipalossa ja pienentää kiinteistölle ja irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja. Sammutusjärjestelmä on asennettu näkymättömiin kattorakenteisiin suojaputken sisään sijoitetulla PEX-muoviputkella. Näkyviin jäävät vain pienet kattosprinklerit, jotka voi suojata tyylikkäin valkoisin tai messingin värisin suojakuvuin.

Järjestelmä on yhdistetty talon käyttövesijärjestelmään, jolloin veden virtaus varmistetaan aina vettä käytettäessä, esimerkiksi wc:tä huuhdeltaessa. Järjestelmä käynnistyy, kun huonelämpötila ylittää 68 °C, mutta sammutus laukeaa toimintaan vain niissä tiloissa, joissa lämpötilaraja ylittyy.

Ilmanvaihtokanavat saatavana myös esieristettynä

Talo Valon ilmanvaihtokanavisto on Uponor-muovikanavajärjestelmä. Muoviset kanavajärjestelmät ovat hygieenisyytensä, keveytensä ja helpon työstettävyytensä ansiosta vallanneet nopeasti alaa pientalorakentamisessa.

Uutta on, että muovikanavisto on saatavissa valmiiksi eristettynä, jolloin kanava on vuorattu 15 millimetrin solumuovilla. Esieristys on tärkeä asia torjuttaessa kondensoitumisongelmia taloissa, joissa ilmanvaihtokanavistoa käytetään myös viilentämiseen. Ilmanvaihtokanaviston asennus nopeutuu merkittävästi ja rakentajan kannalta hankala ja epämiellyttävä eristystyö jää pois. Esieristyksen ansiosta kanavistosta tulee erittäin tiivis. Kylmissä ja lämpimissä tiloissa eristekerros toimii kondenssieristeenä, jolloin kanaviston päälle riittää pelkkä puhallusvilla.

Kokonaisratkaisu yksinkertaistaa rakentamista

Talo Valossa on käytetty Uponor-pientaloratkaisua, jossa yhdeltä toimittajalta on saatavissa sekä rakentamiseen liittyvää neuvontaa ja palveluja että merkittävä osa talon taloteknisistä järjestelmistä. Myös sadevesijärjestelmä, kiinteistöviemäröinti sekä eristetyt tonttiputkistot tulevat Uponorilta. Täydellisiä järjestelmiä käytettäessä asukas varmasti tietää, millaisista osista hänen rakennettu.

Lisätietoa Uponor-pientaloratkaisuista...

Talo
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
202210_73809.jpg
Onnistunut suunnittelu yhdisti historiallisen kohteen ja uudet luhtitalot
Lue, mitä suunnitteluryhmältä vaadittiin, kun kaavassa suojeltu historiallisesti arvokas talo haluttiin saneerata perusteellisesti ja muuttaa seitsemän huoneiston asuinrakennukseksi. Komean vanhan tiilirakennuksen viereen haluttiin lisäksi rakentaa kaksi luhtikerrostaloa 12 asuinhuoneistolla. Tämä kaikki edellytti kaavamuutosta ja arkkitehdin taidonnäytteenä uudisrakentamisen sovittamista mitä kauneimpaan kulttuuriympäristöön.
20152_42268.jpg
Tervetuloa RAKSAan Lahteen tulevana viikonloppuna
RAKSA Lahden Messukeskuksessa13.-15.3.2015Tervetuloa Raksaan - rakennusalan erikoistapahtumaan!Suosittu Raksa tarjoaa jälleen maaliskuussa 2015 saman katon alta kaiken rakentamiseen ja remontoimiseen, helposti ja kätevästi. Tuote- ja palvelutarjontaa löytyy niin pien-, rivi- ja kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajillekin.Lisätietoja messuista ->>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton