• Etusivu
  • Piha

Graniittiset reunakivet viimeistelevät pihan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Päivitetty 23.10.2023
20097_17817.jpg

Graniittinen reunakivi sopii erinomaisesti pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen. Se antaa pihaan viimeistellyn ilmeen, huokuu arvokkuutta ja kestää kulutusta erittäin hyvin. Reunakivien asentaminen käy myös omatoimirakentajalta, kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus.

Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...
Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista...

Perusta huolella

Ensin on kartoitettava pohjamaan laatu. Oheisesta periaatekuvasta selviää, miten pohjamaa ja pihan ikä vaikuttavat perustustöihin. Jos pohjamaa on routivaa, eloperäistä maata tai kyseessä on uusi rakennuspaikka, pitää maata vaihtaa kunnon kerros. Jos piha-alue on routimaton ja vanha, eli asettunut jo vuosia, ei maata juuri tarvitse vaihtaa.

Kiveyksen perustaminen erilaisille pohjamaille (routiva/routimaton) ja pihoille (uusi/vanha).
Kiveyksen perustaminen erilaisille pohjamaille (routiva/routimaton) ja pihoille (uusi/vanha).

Rudus Betonituotteen graniittiset reunakivet

Rudus Betonituotteen graniittisia reunakiviä saa useita kokoja, mutta kotipihaan ja käsin asennettavaksi suositellaan kahta kokoa:

  • R8 on kooltaan 200x80x1000 ja painaa n. 42 kg
  • R10 on kooltaan 250x100x900-1500 ja painaa n. 66 kg
Porin jazzkadun tuntumassa sijaitsevalle sisäpihalle hankittiin Ruduksen R8-reunakiviä.
Porin jazzkadun tuntumassa sijaitsevalle sisäpihalle hankittiin Ruduksen R8-reunakiviä.

Maahan upotettava graniittinen reunakivi voidaan asentaa joko samaan tasoon nurmikon/kiveyksen/sorapinnan kanssa tai jättää reilusti koholle. Nurmikon hoito helpottuu, kun reunakivi on jokseenkin samassa tasossa leikattavan nurmialueen multapinnan kanssa. Koholle jätetty kivi kannattaa merkata aurausmerkein, jos pihassa tehdään lumitöitä koneellisesti.

Reunakivilinjat ja korot mitataan ja merkitään maastoon. Oikein asennettu linjalanka ohjaa sekä kivien asennuskorkeutta että sivulinjaa. Linjalangan voi korvata erittäin vakaalla ja mittatarkalla laserilla.

20097_17824.jpg
20097_17825.jpg

Kivet asennetaan hyvin tiivistetyn pohjamaan ja murskemassan (raekoko 0-16 mm) päälle. Mursketta juntataan kiven alle (esim. kumisen kivinuijan varrella) ja näin saadaan kivi haluttuun korkeuteen ja linjaan. Kuminuijalla voi vielä viimeistellä kiven korkeutta. Kivi tuetaan paikalleen murskeella, joka tiivistetään hyvin. Vesi auttaa tiivistämisessä.

20097_17826.jpg
20097_17827.jpg

Reunustettava alue kannattaa suunnitella (mahdollisuuksien mukaan) niin, ettei kiviä juuri tarvitse leikata. Kivien leikkaaminen onnistuu kulmahiomakoneella, jossa on timanttilaikka tai ammattikäyttöön tarkoitetulla kivileikkurilla. Leikkaamisessa pitää muistaa käyttää aina suojalaseja.

Lähtötilanne pihassa oli ankea: epämääräiset nurmialueet, polut ja kulkuväylät.
Lähtötilanne pihassa oli ankea: epämääräiset nurmialueet, polut ja kulkuväylät.
Nurmialueet ja kulkuväylät on nyt rajattu graniittisilla reunakivillä.
Nurmialueet ja kulkuväylät on nyt rajattu graniittisilla reunakivillä.
Rudus Betonituotteen graniittisella reunakivillä saadaan viimeistelty ilme pihaan kuin pihaan.
Rudus Betonituotteen graniittisella reunakivillä saadaan viimeistelty ilme pihaan kuin pihaan.
Rudus Betonituote Oy
Piha
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton