• Etusivu
  • LVI

F7-luokan suodatin suodattaa myös liikenteen hiukkaset

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 14.05.2025
20179_50142.jpg

Ikkunaluukkuun asennettu Filtrete Aero pysäyttää siitepölyn ja ulkoilman epäpuhtaudet.

- Auton huollosta pidetään usein parempaa huolta kuin asunnon, vaikka kodin kunnolla on merkittävä vaikutus siellä asuvien terveyteen. Kotia pitää huoltaa säännöllisesti, ihan niin kuin autoakin. Ei riitä, että rakennukseen on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä. Jos sen suodattimia ei vaihdeta ja venttiileitä puhdisteta, sisäilman laatu heikkenee. Liian likaantuneet suodattimet menettävät tehonsa, jolloin raittiin ilman on vaikeampi läpäistä suodatinta. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta, kun ilma ei vaihdu kunnolla, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä. Usein oireet tulevat voimakkaampina lapsille. Huono sisäilma rasittaa erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joiden hapenottokyky on jo valmiiksi alentunut.

Ilmanvaihdon suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään 2–3 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua. Riittävä vaihtoväli riippuu osin talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.

– Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluvat taloyhtiölle, mutta venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto yleensä asukkaille. Sovitut vastuujaot selviävät yhtiöjärjestyksestä. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää asumisviihtyvyyttä. Siksi asiasta kannattaa tarvittaessa muistuttaa huoltoyhtiötä ja isännöitsijää. Omakotitaloissa ilmanvaihdon huolto ja suodattimien vaihto on aina omistajan vastuulla, Schlauf kertoo.

Hyvällä ilmansuodattimella voi estää terveydelle vaarallisten liikenteen hiukkaspäästöjen tunkeutumisen rakennuksen sisäilmaan.

Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näissä asunnoissa raitisilmaventtiilien sisällä on usein vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Koska venttiilejä on monenlaisia, myös suodatinvalikoimista löytyy lukuisia eri malleja.

Suodattimen valinnassa kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, tiheisiin suodattimiin. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun on todella suuri. Niin kuin imurien pölypusseissa, olennaisinta on tarkistaa, minkä kokoinen ja tyyppinen suodatin venttiiliin sopii. Valitettavan usein se suodatin, joka venttiilin sisältä ennestään löytyy, ei ole se paras tai ainoa malli.

- Mistä laadukkaan suodattimen erottaa? VTT:n logo suodatinpaketissa on merkki testatusta ja hyväksytystä laadusta. Suodatinluokat kertovat, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Viime aikoina myös karmiventtiileihin on tullut tarjolle tiheämpiä suodattimia aiempien verkkomaisten suodattimien rinnalle, Schlauf neuvoo.

Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.

VTT:n ja Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n tutkimus selvitti hiljattain ilmansuodattimien kykyä poistaa liikenteen nanohiukkasia sisäilmasta.

Tutkimuksessa oli mukana yleisesti käytössä oleva F7-luokan kuitusuodatin, HEPA-luokan suodattimia sekä sähköön perustuvat elektreettisuodatin ja sähkösuodatin. Tutkituilla ilmansuodattimilla saadaan suodatettua 50 - 100 % liikenteen nanohiukkasista. Eroja suodattimien välillä havaittiin nanohiukkasten suodatuskyvyssä ja energiatehokkuudessa.

"Yleisesti Suomessakin käytössä oleva F7-luokan suodatin poisti yli 75 % liikenteen nokihiukkasista, mikä on vielä kelvollinen tulos. Sähkösuodatin poisti 94 % nokihiukkasista ja kalliimmat HEPA-luokan suodattimet 100 %. Toisaalta kuitusuodatin poisti sähkösuodatinta tehokkaammin aivan pienimpiä nanohiukkasia. Suodattimen tyyppi vaikuttaa myös kuormituskestävyyteen ja huoltoväleihin," tutkijatohtori Panu Karjalainen TTY:ltä kertoo.
Tutkimuksessa oli ensimmäistä kertaa mukana myös erittäin pienten nanoklusterihiukkasten suodatus aina 1.3 nanometrin hiukkaskokoon asti. Ne ovat lähellä kaasumolekyylejä, mutta suodatusominaisuudet ovat kuitenkin erilaiset. Kaikki tutkitut ilmansuodattimet poistivat tehokkaasti alle 3 nanometrin nanoklusterihiukkasia, mikä tarkoittaa, että tämän kokoiset hiukkaset tuskin pääsevät sisätiloihin kulkeutumaan.

Julkaisu:
Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä Aerosol Science and Technology -julkaisusarjassa.

<p data-block-key="cmnhs">Likainen suodatin on hyvä vaihtaa, sillä likaantuneen suodattimen ilmanläpäisykyky heikkenee.</p>
Likainen suodatin on hyvä vaihtaa, sillä likaantuneen suodattimen ilmanläpäisykyky heikkenee.

Hyvällä ilmansuodattimella voi estää terveydelle vaarallisten liikenteen hiukkaspäästöjen tunkeutumisen rakennuksen sisäilmaan.

Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201611_47703.jpg
Miten ja miksi ilmanvaihto toimii/on tärkeää?
Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.
20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
20146_39564.jpg
Huikean edullinen suodatinkampanja 15.6.2014 asti
Suojautuminen käy helpostiPienet ilmassa leijuvat hiukkaset ovat terveydelle paljon vaarallisempia kuin aikaisemmin on osattu arvailla. Saamme jatkuvasti lukea uusista tutkimustiedoista.Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat sydän- ja verisuonisairauksista sekä hengitystiesairauksista (allergikot) kärsivät ovat hengityselinten kautta kulkeutuvien pienhiukkasten armoilla - yli 2000 ihmistä kuolee ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauskohtauksiin.Siksi on tärkeää käyttää korkealaatuisia suodattimia kaikissa ilmavaihtolaitteissa ja ihan tavallisissa tuuletusikkunan aukoissa. Erityisesti siitepölystä allergisia oireita saavien on syytä panostaa hyviin suodattimiin. Panostuksena hyvä suodatin ei ole kallis, mutta saatava hyöty on suuri.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
20162_45429.jpg
Kunnon ilma ensimmäiseenkin kerrokseen
Petteri Toivonen muutti Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan asuntoon kaksi vuotta sitten. 25 m²:n yksiö on 1920-luvulla rakennetun talon ensimmäisessä kerroksessa, katutasossa. Ilmanvaihdon puutteet tulivat nopeasti esille muuton jälkeen. Ulkoseinässä ollut rautainen venttiililuukku ei toiminut. Korvausilma tuli asuntoon ikkunoiden raoista ja siitä aiheutui selvää vedon tunnetta. Ilma poistui wc:n poistoventtiilin kautta. Painovoimainen ilmanvaihto toimii yleensä parhaiten kerrostalon alimmissa kerroksissa, kunhan korvausilmaventtiileitä ei ole tukittu.Asunnon ikkuna on itään, joten koko päivää aurinko ei pääse helottamaan. Lämmin asunnossa kuitenkin on kesäisin ja talvella vedon vuoksi kylmä.
20204_64428.jpg
Kaapistojen kiinnitys ilman taustatukia
Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton