• Etusivu
  • Rakentaminen

Espoon kohtalokas tulipalo on esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Tuli

© Adobe Stock

- Asukkaiden pelastautumiskyky on selvitettävä

Suomessa asuu paljon toimintarajoitteisia ihmisiä kohteissa, joiden paloturvallisuusasioista ei ole huolehdittu heidän pelastautumiskykyynsä nähden riittävällä tasolla. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on hyvin huolissaan näistä laiminlyönneistä. Kuten pelastuslaki edellyttää, näissä kohteissa on aina tehtävä riskien arviointi asukkaiden omatoimisen pelastautumiskyvyn perusteella. Tarvittaessa asunto on varustettava automaattisella sammutuslaitteistolla.

– Toiminnanharjoittajien ja esimerkiksi asuttamispäätösten tekijöiden tulee ymmärtää oma vastuunsa ja huolehtia kaikkien niiden henkilöiden turvallisuudesta, jotka eivät itse kykene pelastautumaan hätätilanteessa, painottaa SPEKin hallituksen tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Hakola.

Espoon kohtalokas tulipalo on ikävä esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä. Useissa vastaavissa tapauksissa on käynyt ilmi, että perinteiset paloturvallisuuden parantamiskeinot, kuten palovaroittimet, eivät ole olleet riittäviä pelastamaan ihmishenkiä.

SPEK haluaakin korostaa, että entisillä konsteilla ei päästä Sisäisen turvallisuuden ohjelman asettamiin palokuolemien vähentämistavoitteisiin. Käyttöön on otettava toisenlaisia keinoja. Siksi yhteiskunnassa on painokkaasti keskusteltava automaattisten sammutusjärjestelmien hyödyistä ja laajamittaisesta käyttöönotosta. Vertailutietoina ovat ulkomailta saadut hyvät tulokset sprinklerjärjestelmien kiistattomista eduista.

Tulipalo on aina vaarallinen – myös kivitalossa

Espoon tulipalouutisoinnin ohessa syntyi tiedotusvälineissä keskustelua puutalojen vaarallisuudesta. Kivitalo voi kuitenkin olla asukkaalle yhtä vaarallinen kuin puutalo, sillä sisustuksen palaminen riittää synnyttämään tappavan määrän myrkyllisiä palokaasuja. Tulipalossa tappavat palokaasut pääsevät vapaasti leviämään yhden asunnon sisällä. Rakenteiden materiaali ei siis ole syypää palokuolemiin vaan se, että asukkaat eivät kykene poistumaan tulipalosta.

Rakentaminen
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
kuvassa oven alareuna ja sokkeli josta näkee että talossa on valesokkeliratkaisu
Mistä tunnistan valesokkelin?
Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.
kiuas kuvattu hyvin läheltä, näkyy ainoastaan kiuaskivet ja lauteet
Kiuas ei enää lämmitä? Näin tiedät, onko aika uusia kiuas
Jos kiuas tuntuu käyvän hitaalla tai löyly vain lässähtää ennen lauteille pääsyä, vika ei välttämättä ole mielikuvituksessa vaan kiukaassa. Moni jatkaa saunomista vanhalla kiukaalla vuosi toisensa jälkeen, vaikka kiukaan suorituskyky olisi jo aikoja sitten hiipunut.Kiukaan kunto ei ole ihan pieni juttu. Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä tunnistat uuden kiukaan tarpeen, miten voit pidentää nykyisen käyttöikää ja milloin on oikeasti aika siirtyä uuteen. Mukana on myös käytännön vinkkejä kiuaskivien vaihtoon ja kiukaan huoltoon.
omakotialo
Asiakastarina: näin sujui matka inspiraatiokuvista valmiiksi unelmien kodiksi
Moni rakennus- tai korjaushankkeeseen ryhtyvä saattaa aristella arkkitehtipalvelun ja -suunnittelun tilaamista, monesta eri syystä. Ensinnäkin pelko siitä, että kokonaisbudjetti ylittää rakennuttajan omat raamit, estää monia edes pyytämästä arkkitehtitoimistolta tarjousta. Alusta alkaen saatetaan miettiä säästöjä joka kohdasta, mukaan lukien hankkeen alkuvaiheen arkkitehtisuunnittelu, vaikka suunnittelun tiedetään olevan tärkeä osa-alue koko hankkeen onnistumisen kannalta. Se kyllä tiedostetaan, että kokeneiden yhteistyökumppanien avulla vaativakin hanke onnistuu parhaiten.Korkeasti koulutetun ammattilaisen, kokeneen SAFA-arkkitehdin ja alalla tunnetun arkkitehtitoimiston, tarjoama suunnittelupalkkio voi tuntua liian korkeilta verrattuna esimerkiksi talopakettitehtaiden näennäisesti halpaan lupasuunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton