• Etusivu
  • Talo

Eristysohjeita rakentajalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40938.jpg

Rakennuksen toimivuuden kannalta on tärkeää, että muutama perusasia on huolehdittu kuntoon jo alusta alkaen: Riittävä eristys, sopivaksi mitoitettu ilmanvaihto sekä rakenteiden kuivana säilyminen, joilla saadaan rakennukselle pitkä elinkaari. Eristämisen pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa paneutua huolella, sillä kylmäsillat ja epätiiviit rakenteet aiheuttavat vedon tunnetta asujalle sekä nostavat energiankulutusta turhaan. Seinärakenteen rakennusfysikaaliset ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi ilman-/ höyrynsulun sijoittuminen seinärakenteeseen sekä sen tiiviys on tarkkaa. Höyrynsulku tulisikin sijoittaa aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle, jotta se toimisi tarkoituksensa mukaisesti ja estäisi eristeen kastumista/kostumista. Lisäksi rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennekosteus ja ulkoa sisälle suuntautuva kosteus sekä kosteuden poispääsy rakenteista.

Ennen eristeiden asentamista

Eristepakettien oikeanlainen säilytys on tärkeää rakennustyömaalla. Huolimatta eristeiden suojapakkauksista ja -muoveista, on ne tarkoitettu vain väliaikaiseksi suojaukseksi. Mikäli tuotteita on tarkoitus säilyttää pidemmän aikaa asentamattomana ulkotiloissa, tulee ne ehdottomasti peittää huolella sadetta, tuulta ja tuiskua vastaan sekä säilyttää irti maasta. Märkää eristettä ei missään nimessä saa asentaa. Eristeen kastuttua tulisi sen antaa kuivua rauhassa. Pakkauksia avatessa ja käsitellessä pitää myös varoa, etteivät eristeet repeydy tai vahingoitu muuten.

Eristelevyt eivät aina sovi suoraan seinärakenteeseen ja runkojakoon, vaan niitä täytyy leikata oikean kokoiseksi. Hyvänä apuvälineenä on mitta, terävä puukko/villaveitsi ja linjalauta. Lisäksi tasainen leikkausalusta on hyvä olla. Eristeen toimivuuden kannalta leikkaamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja leikata juuri oikean kokoinen pala, jotta seiniin ei jää eristämätöntä tilaa. Kylmä ilma ei kulkeutuakseen isoa tilaa tarvitse.

Eristeiden asennus

Eristeiden asennukseen kannattaa käyttää aikaa, kiireellä tehden työn jäljestä ei tule hyvää ja sen huomaa nopeasti vedon tunteena sekä kylminä paikkoina. Jälkikäteen tällaisten kohtien lisäeristäminen on iso työ. On tärkeää, että eristeet asennetaan huolella ja tarkistetaan, että eristekerroksiin ei jää turhia rakoja, painumisia, pusseja tai kupruja. Asennuksen jälkeen eristeiden tulisi olla tiiviisti kiinni toisissaan sekä ympäröivissä rakenteissa. Kun eristekerroksia on useita kerroksia päällekkäin, tarvitsee eristeiden saumojen limittyä – näin saumat eivät osu samalle kohtaa ja vältetään taas kylmän ilman suora kulku.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20149_41005.jpg
Nollaenergiatalo tuottaa energiaa ulospäinkin
Mikä on nettonollaenergiatalon ja lähes nollaenergiatalon ero?Nettonollaenergiatalo on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.
20239_83042.jpg
Rakentajan toimitus testasi uudenajan petsin - oliko helppoa?
Puukalusteiden petsaaminen on ollut aikoinaan suosittu tapa antaa puulle haluttu värisävy ja korostaa puun luonnollista kauneutta. Nykyään petsaamisen jalo taito on päässyt unohtumaan ja sitä saatetaan pitää liian vaikeana pintakäsittelyn tapana. Miten kuumaan veteen petsijauhe pitää sekoittaa? Mikä pintakäsittely sopii petsauksen päälle? Miksi petsi ei levity vanhan hiotun pinnan päälle? Miksi petsauksestani tuli näin kirjava?Rakentajan toimitus testasi Woodcare.Guide-petsin ja tässä tulokset. Tervetuloa puun petsauksen maailmaan!
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen tilaaja/ käyttäjä
Käyttäjä on hankkeen tilaaja eli tilaajana toimii se jonka käyttöön kulloinenkin uudisrakennus tai saneerauskohde tulee.Tilaajan edustajat:Tilaajan edustajana toimii ko. tilaajan erikseen nimeämä henkilö tai rakennustoimikunta tms.Kunkin hankkeen projektipäällikkönä toimii rakennuttajainsinööri. Rakennuttajainsinööri on osa organisaatiota.Suuremmille hankkeille asetetaan rakennustoimikunta seuraamaan ja valvomaan hankkeen toteutusta. Rakennustoimikunnan muodostavat rakennuttajan ja tilaajan edustajat.
201111_28587.jpg
Perustusrakenteita koskevat määräykset
Talonrakennushankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen ensimmäinen varsinainen työvaihe on perustusten tekeminen. Se on yksi vaativimmista työvaiheista rakentamisessa, sillä sen varaan rakentuu koko muu rakennus. Lisäksi perustusten korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa ja kallista, joten tämä rakenne on tehtävä kerralla oikein. Pohjarakenteisiin liittyy myös tiettyjä määräyksiä, jotka velvoittavat tekemään perustusten suunnittelun sekä toteutuksen virallisten ohjeiden mukaisesti. Seuraavassa käydään läpi keskeisimmät määräykset, jotka on hyvä tietää pohja- ja perustusrakenteista.
20224_77761.jpg
Hajosiko kittipistooli kesken liimauksen?
Hajosiko kittipistooli kesken liimauksen? Suljitko liimatuubin kärjen roudarinteipillä? Ei siis riitä, että löydät parhaat liimat ja massat, vaan ne pitää saada myös puristettua paikoilleen. Ja mitenkäs ne muut lisävarusteet liimatuubeille: uudet suuttimet ja pitävät sulkijat? WTF® on sarja, joka täyttää kaikki liimaajan unelmasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton