• Etusivu
  • Talo

Eristysohjeita rakentajalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40938.jpg

Rakennuksen toimivuuden kannalta on tärkeää, että muutama perusasia on huolehdittu kuntoon jo alusta alkaen: Riittävä eristys, sopivaksi mitoitettu ilmanvaihto sekä rakenteiden kuivana säilyminen, joilla saadaan rakennukselle pitkä elinkaari. Eristämisen pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa paneutua huolella, sillä kylmäsillat ja epätiiviit rakenteet aiheuttavat vedon tunnetta asujalle sekä nostavat energiankulutusta turhaan. Seinärakenteen rakennusfysikaaliset ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi ilman-/ höyrynsulun sijoittuminen seinärakenteeseen sekä sen tiiviys on tarkkaa. Höyrynsulku tulisikin sijoittaa aina lämmöneristeen lämpimälle puolelle, jotta se toimisi tarkoituksensa mukaisesti ja estäisi eristeen kastumista/kostumista. Lisäksi rakenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennekosteus ja ulkoa sisälle suuntautuva kosteus sekä kosteuden poispääsy rakenteista.

Ennen eristeiden asentamista

Eristepakettien oikeanlainen säilytys on tärkeää rakennustyömaalla. Huolimatta eristeiden suojapakkauksista ja -muoveista, on ne tarkoitettu vain väliaikaiseksi suojaukseksi. Mikäli tuotteita on tarkoitus säilyttää pidemmän aikaa asentamattomana ulkotiloissa, tulee ne ehdottomasti peittää huolella sadetta, tuulta ja tuiskua vastaan sekä säilyttää irti maasta. Märkää eristettä ei missään nimessä saa asentaa. Eristeen kastuttua tulisi sen antaa kuivua rauhassa. Pakkauksia avatessa ja käsitellessä pitää myös varoa, etteivät eristeet repeydy tai vahingoitu muuten.

Eristelevyt eivät aina sovi suoraan seinärakenteeseen ja runkojakoon, vaan niitä täytyy leikata oikean kokoiseksi. Hyvänä apuvälineenä on mitta, terävä puukko/villaveitsi ja linjalauta. Lisäksi tasainen leikkausalusta on hyvä olla. Eristeen toimivuuden kannalta leikkaamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja leikata juuri oikean kokoinen pala, jotta seiniin ei jää eristämätöntä tilaa. Kylmä ilma ei kulkeutuakseen isoa tilaa tarvitse.

Eristeiden asennus

Eristeiden asennukseen kannattaa käyttää aikaa, kiireellä tehden työn jäljestä ei tule hyvää ja sen huomaa nopeasti vedon tunteena sekä kylminä paikkoina. Jälkikäteen tällaisten kohtien lisäeristäminen on iso työ. On tärkeää, että eristeet asennetaan huolella ja tarkistetaan, että eristekerroksiin ei jää turhia rakoja, painumisia, pusseja tai kupruja. Asennuksen jälkeen eristeiden tulisi olla tiiviisti kiinni toisissaan sekä ympäröivissä rakenteissa. Kun eristekerroksia on useita kerroksia päällekkäin, tarvitsee eristeiden saumojen limittyä – näin saumat eivät osu samalle kohtaa ja vältetään taas kylmän ilman suora kulku.

Talo
ilmanvaihto
eristys
säilytys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

2427_79352709_201462413186.jpg
Ilmanvaihtokanavien eristys putkieristeellä
Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön.Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja.Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästömääräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
20183_52059.jpg
Usein kysyttyä IV-kanavien eristämisestä
Ilmanvaihdolla tarkoitetaan sitä, että rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan ulkoilmaa. Ilmanvaihdolla tarkoitetaan myös sisäilman puhdistusta. Ilmanvaihtokanavat voidaan eristää ISOVER-tuotteilla.Hyvän sisäilman avulla olet virkeämpi ja jaksat paremmin. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön. Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja. Ilmanvaihdon kanavien lämmöneristämisellä vähennetään kanavien ja laitteiston lämpöhäviöitä ja varmistetaan ilmanvaihtojärjestelmän suunnitelman mukainen hallinta ja toiminnallisuus.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton