Tee itse lasiterassi: Vanhan lasiterassin korjaaminen katosta lattiaan
Tein itse ja säästin. Lasiterassin täydellinen muodonmuutos

Vanha ja väsynyt terassi kaipasi tee itse remonttia. Kaikkien hylkäämä.
Vanha terassi ei houkutellut enää istumaan iltaa tai jatkamaan kesää kylmeneviin syysiltoihin. Ovi repsotti, lattia halkeili, hämähäkit ja ötökät olivat vallanneet tilan, pikkuruutuisten ikkunoiden pesu tuntui viikon urakalta ja katon harvalauta päästi pölyt välikatolta suoraan kahvikuppiin. Pitäisikö suorittaa tee itse -lasiterassin remontti?
Kyllä! Jotain oli tehtävä. Tämä on tarina yhden lasiterassin uusimisesta omin keinoin ja omin käsin.
Vanha terassi
Terassi oli kuuleman mukaan rakennettu avoterassina eli periaatteessa tila oli vain katettu terassi. Lasitukset on lisätty terassille jonkin aikaa rakennuksen käyttöönoton jälkeen. Ilmeisesti kuitenkin talon suunnitteluvaiheessa katettu terassi oli ollut aikomuksena lasittaa jossain vaiheessa.
Lasitukseen oli siis aikoinaan päädytty ja kaikki lasiterassin ikkunaruudut rakennettu itse.
Tee itse lasiterassiremontti alkaa: Puretaan kaikki pois
Lasiterassin kunto ei tee itse remonttia aloitellessa ollut hääppöinen. 30 vuoden käytön jäljet näkyivät. Lattia tosin oli kyllä täysin kuiva, lattian alla ollutta hiekkaa myöten, eikä kosteusvaurioita näkynyt missään. Hyvä tilanne aloittaa.
Kaikki purettiin pois: ikkunat, pariovet, katto, lattia, seinä ja suurimpana urakkana betonisokkeli. Kaikki ikkunat menivät iloksemme uusiokäyttöön maatilalle. Muuta kierrätettävää purkamisesta ei sitten jäänytkään kuin polttopuuta.

Purkaessa kävi ilmi, miten heikosti terassi oli aikanaan rakennettu paikoilleen. Pystykoolaus puuttui kokonaan. Nurkkatolppia vanhassa lasituksessa ei ollut laisinkaan. Hyvin oli kuitenkin kestänyt pystyssä, vaikka oven jumittaessa ja sitä auki ryskiessä lasiseinä heiluikin hieman.

Ennen betonisokkelin purkua, piti lasiterassin edessä oleva kestopuinen terassi vielä purkaa pois tieltä. Terassi saisi myöhemmin uuden ja leveämmän laudoituksen. Terassilasituksen alla ollut puinen tippalista oli jo todella haperassa kunnossa.

Vanhassa terassissa oli vain hyvin pieniä vaurioita
Vanha terassinpohja oli perustettu suoraan hiekalle. Ainoastaan yksi kosteusvaurio löytyi ja sekin johtui ovesta sisälle valuneesta kosteudesta. Hiekkaperustus lattian alla oli iloksemme rutikuiva.

Vanhat koolaukset katossa eivät varmasti läpäisisi nykytarkastusta. Joskus käytettiin kaikki yli jäänyt puutavara surutta rakentamisessa. Eihän sillä nyt aina niin väliä ollut, mitä terassin rakentamisessa käytti.

Betonisokkelin poistaminen
Jotta uusi lattiaan asti ulottuva terassilasitus saadaan paikalleen, piti vanha matala betonisokkeli ensin poistaa. Sokkelista huomasi myös, ettei terassilasitusta oltu rakennettu talon valmistumisen yhteydessä vaan jälkeen päin.
Betonin leikkaaminen onnistuu betonileikkurilla eli timanttisahalla. Betonileikkurin käyttäjältä tarvitaan voimaa. Vesi kannattaa kytkeä leikkuriin vähentämään pölyn lentämistä.
Info
TEE ITSE VINKKI!
Vuokrasimme timanttisahan päiväksi ja vaikutukset budjettiin olivat minimaaliset. Muista, että timanttileikkuria vuokratessa maksat myös timanttilaikan kulumisesta.

Uuden lattian kasaaminen terassille
Vanha lasiterassi oli perustettu hiekkapohjalle. Pohja ei onneksemme ollut mistään kohtaa märkä tai edes kostea. Vanha pohjaratkaisu sai siis jäädä. Jouduimme kaivamaan hiekkaa jonkin verran pois uuden koolauksen alta, mutta tulipahan sekin pöyhittyä. Uuden koolauksen palkkikengät kiinnitettiin sokkeliin naulatulpilla. Poravasara on erinomainen apuväline reikien tekoon. Alajuoksun alle asennettiin pikinauha.


Uuden lattian materiaaliksi valikoitui edullisuutensa ja kestävyytensä ansiosta 18 mm pontattu OSB-levy. OSB-levy on ristiin liimattua puulastua, joka tekee siitä kestävän rakennusmateriaalin. Levyn pinnassa oleva käsittely estää likaa ja kosteutta tunkeutumasta levyyn.
Info
TEE ITSE VINKKI!
OSB-levystä kannattaa hioa suurimmat tikut pois ruuvien kohdalta. Tähän tehtävään sopii hyvin hiomalaikka jatkovarrella ja karkea hiomapaperi.

Runko terassilasitukselle
Tehtäessä terassilasitukselle runkoa muista: mittaa, mittaa ja vielä kerran mittaa. Tarkista asennusohjeista asennusaukon koko ennen rungon aloittamista. Yleensä terassilasituksissa asennusmitoissa on hieman toleranssia, joten millistä asennus ei jää kiinni.
Info
TEE ITSE VINKKI!
Mittaa, mittaa ja tarkistusmittaa! Muistinko mainita mittaamisesta?

Lasituksen yläosasta tuli tukeva sisälle asennetun OSB-levyn ansiosta. Jokaiselta terassilasivalmistajalta saat lasien asennukseen omat ohjeet. Perusperiaate on kuitenkin varmasti sama: ala-, ylä- ja sivukiskot kiinnitetään ensin runkoon ja sen jälkeen laitetaan lasit paikoilleen. Muista huomioida lasien aukeamisjärjestys, kun laitat ovilaseja paikoilleen.
Info
TEE ITSE VINKKI!
Muista huomioida lasien aukeamisjärjestys, kun laitat ovilaseja paikoilleen.

Ulkopuolinen laudoitus kannattaa maalata ainakin kerran pintavärillä ennen asentamista ja paikoilleen asennuksen jälkeen uusi kerros maalia.

Aukeamattomat terassilasit voit joko tilata paketin mukana tai tehdä itse. Me hankimme ikkunalasit paikallisesta lasiliikkeestä ja teimme ikkunat. Jos teet itse, muista jättää hieman pelivaraa ikkunalasille, ettet tilaa ainakaan liian suurta.

Lasiterassin sisäkatto umpeen
Harvalautainen sisäkatto päästi kaiken pölyn ja roskat putoamaan välikatolta pöydälle ja ötökät terassille. Tuuli tuiversi raoista niin, ettei terassi lämmennyt ennen kuin kesällä.
Harvalaudasta sai hyvän pohjan kattolevyn kiinnitykselle, mutta toki levyt mitoitetaan koolauksen mukaan ja kiinnitetään tukevasti niihin. Kattoon valittiin samainen OSB-levy, mutta 11 mm vahvana. Ohuemmat OSB-levyt eivät ole pontattuja, mutta katossa se ei haittaa.

OSB-levyä käytetään myös lakattuna sisätiloissa efektiseinänä. Levyn tekstuuri tulee kauniisti läpi maalattunakin. Opin yksillä messuilla käydessäni, että Grand Design -ohjelman arkkitehti Samppa Lappalainen on käyttänyt OSB-levyä oman eteisensä sekä kylpyhuoneen kattomateriaalina. Oli oikein mukavan näköinen sävytettynä ja lakattuna.

Väriä terassin seinälle ja kattoon
Katto pohjamaalattiin ja kitattiin normaalin tapaan. Katso katonmaalausohjeet täältä >>
Samalla oikaisimme vinon ja ruman sokkelin. Saneerauslaasti käy tähän mainiosti, sillä saneerauslaasti sisältää runsaasti liima-aineita ja tarttuu hyvin.
Info
TEE ITSE VINKKI!
Tiili imee maalia todella runsaasti, joten maalia kannattaa varata reilusti. Normaalit maalin riittoisuudet eivät päde tiiliseinää maalattaessa.

Info
TEE ITSE VINKKI!
Pohjamaalauksen jälkeen kaikki suurimmat reiät erottuivat seinästä paremmin ja ne oli helppo kitata umpeen tässä vaiheessa.

Terassin lattian päällystäminen
Lattialta kittasimme saumat ja ruuvireiät. Kittaukseen käytimme kaksikomponenttista kittiä, sillä mikä tahansa seinäkitti kitti ei pysy lattiassa murtumatta. Tästä asiasta saattaa olla monta koulukuntaa sekä mielipidettä, mutta tämä vinkki löytyi vanhan ammattimaalarin kikka-kirjasta. Saa kokeilla tai olla kokeilematta.

Lattialle valitsimme vinyylimaton helppohoitoisuutensa vuoksi. Vinyylimatto ei elä kuumassa auringonpaisteessa samoin kuin esimerkiksi vinyylilankku. Tämä matto on huopapohjainen Tarkett Extra, joka on sekä pehmeä että kestävä ja pysyy mukavasti paikoillaan. Matto on liimattu lattiaan ainoastaan lasiovien edestä. Ovilistan ja maton sauma tiivistettiin massalla.
Maton kokonaisuudessaan kiinniliimaamisesta on myös montaa mielipidettä. Tämän maton liimaamisesta päätimme nyt näin tällä kertaa.
Info
TEE ITSE VINKKI!
Lasiterassille päällystettä valitessa kannattaa ottaa huomioon ulkoa tuleva kosteus ja suuri lämpötilojen ero.

Lasiterassin listat ja loppusiivous
Enää siis puuttuivat jalka- ja kattolistat, sekä loppusiivous. Koko remonttiin meni hieman yli kuukausi, mutta sitä tehtiinkin suurimalta osin töiden jälkeen ja viikonloppuisin.

Valmis kesäolohuone tee itse -tyyliin
Lopputulokseen olemme olleet todella tyytyväisiä. Lasiterassi on nykyisin käytössä ympäri vuoden, kattoon asennettujen terassilämmittimien ansiosta. Talviaikana lasiterassia käytetään kyllä lähinnä vilvoitteluun. Tilaa ei ole eristetty millään tavalla, vaan lämpö pääsee karkaamaan.

Lasiterassillemme kelpasivat kaikki vanhat kalusteet. Kalusteita voi myös tuunata väreihin sopivaksi. Katso esimerkiksi pöydän tuunausohjeet tästä >>
Tämä remontti on tehty parhaan osaamisemme mukaan, eikä remontin aikaisista rakennusmääräyksistä ole lipsuttu. Kuvat saattavat olla puutteellisia, eivätkä kaikki rakenteet välttämättä näy. Omassa remontissasi ole siis yhteydessä ammattitaitoiseen osaajaan ja kysy neuvoja, sillä jokaisesta vanhemmasta talosta saattaa löytyä kaikenlaisia erikoisia rakenneratkaisuja, jotka olisi hyvä korjata remontin yhteydessä. Eikä kaikkeen aina löydy suoraa vastausta oppaista. Välillä sopivia ratkaisuja pitää kehitellä asiantuntijoiden kanssa.

Aiheeseen liittyvää

Routasuojaus tulee muistaa myös terassin ja pihakiveyksen teossa

Helppohoitoiset kasvit keväiselle lasiterassille

Pergolan rakentaminen alusta loppuun - suojaisa keidas omalla tyylillä

Lasitus onnistuu vanhempaankin taloon

Näin hankit terassilasituksen
