Ensimmäisen kerroksen yksiöönkin kunnollinen sisäilma
Vanha rautainen venttiili auki-asennossa. Kuva: Petteri Toivonen
Petteri Toivonen muutti Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan asuntoon kaksi vuotta sitten. 25 m²:n yksiö on 1920-luvulla rakennetun talon ensimmäisessä kerroksessa, katutasossa. Ilmanvaihdon puutteet tulivat nopeasti esille muuton jälkeen. Ulkoseinässä ollut rautainen venttiililuukku ei toiminut. Korvausilma tuli asuntoon ikkunoiden raoista ja siitä aiheutui selvää vedon tunnetta. Ilma poistui wc:n poistoventtiilin kautta.
Painovoimainen ilmanvaihto toimii yleensä parhaiten kerrostalon alimmissa kerroksissa, kunhan korvausilmaventtiileitä ei ole tukittu.
Asunnon ikkuna on itään, joten koko päivää aurinko ei pääse helottamaan. Lämmin asunnossa kuitenkin on kesäisin ja talvella vedon vuoksi kylmä.
Jotain on huonolle sisäilmalle tehtävä
Talvella asuntoon tunkeutui viemärin haju. Kovilla pakkasilla asunto jäähtyi nopeasti, kun ikkunan raosta veti kylmää ilmaa tauotta. Tuulettaminenkaan ei ollut mielekästä juuri asunnon jäähtymisen vuoksi. Petteri mietti ikkunoiden teippaamista, mutta tuli siihen tulokseen, että sen jälkeen ilma ei olisi vaihtunut asunnossa ollenkaan.
Lupa isännöitsijältä
Petteri asuu vuokralla. Ensin tietenkin hän otti yhteyttä vuokraisäntään, jolla ei ollut mitään ilmanvaihdon parantamista vastaan. Asia varmistettiin vielä isännöitsijältä, jolta lupa heltisi. Kaupungilta lupaa ei tarvittu, sillä venttiili asennettiin vanhan rautaventtiilin tilalle.
Korvausilmaventtiilillä ilma vaihtoon
Ilmanvaihto päädyttiin korjaamaan Suomen Terveysilman Velco VSR-100N-venttiilillä. Asennuksen suoritti Terveysilman venttiiliasentaja. Asuntoon riitti yksi ulkoseinälle ikkunan oikealle puolelle asennettu venttiili. Sääntönähän on yksi venttiili/20 m². Venttiili on kadulle päin, mutta liikenne lähikadulla on sen verran pientä, ettei äänenvaimenninta tarvittu. Tehokas suodatin oli kuitenkin ehdoton.
Korvausventtiilin asennuksen jälkeen Petteri on teipannut ikkunat. Talvella ilma vaihtuu muutenkin kuin ikkunan raosta. Kesällä vaihtuvan ilman huomaa kyllä.
Vuosi venttiilin asentamisen jälkeen…
Vuokralainen on tyytyväinen vuoden takaisen remontin jälkeen. Sisäilma on selkeästi parempi. Suodatinsukka vaihdetaan noin viiden kuukauden välein. Jos suodatinta ei olisi, pienhiukkaset ja ulkoilman epäpuhtaudet pääsisivät suoraan sisälle. Kuriositeettina Petteri kertoi, että ennen venttiilin asennusta television päältä pölyjä pyyhittäessä rätti jäi tummaksi. Vaikka vanha venttiili oli kiinni, sieltä pääsi epäpuhtauksia sisään. Uuden venttiilin asennuksen jälkeen pöly on muuttunut vaaleammaksi.
Vuokralainen on tyytyväinen venttiilin sijaintiin, korvausilma tulee asunnossa juuri oikeaan paikkaan.