• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonilattian valu ei kuivu kesällä - ratkaisu ongelmaan löytyy siirrettävästä lämmittimisestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2024
20225_78200.jpg

Lattialämmitysputkistoon liitettävä lämmitin kuivattaa betonilaatan turvallisesti, tehokkaasti ja ilman pölyä.

Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Tämän tietää myös parikymmentä vuotta rakennusalalla toiminut Veiko Lank, joka on kehittänyt ongelmaan kustannustehokasta ratkaisua.

Vuokraa laite betonin kuivattamiseen

Veiko Lankin ratkaisu betonin kuivattamiseen on vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettävä lämmitin StepWatt. Se on siirrettävä ja pieni lämmitin, jonka on kehittänyt ja koonnut itse. Idea syntyi yhdessä Lankin mentorin kanssa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset valmiit laitteet hän asensi työmaille noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Samalla syntyi idea lämmittimien vuokraamisesta muille.

Lämmittimen toimintaidea on yksinkertainen: vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettynä se lämmittää betonin, jolloin kosteus nousee ylös ja betoni kuivuu nopeammin kuin pelkästään ilmaa lämmittämällä.

Lank kertoo, että laite lämmittää veden noin 20–30-asteiseksi. Liian lämpimäksi betonia ei missään tapauksessa saa kuumentaa, sillä liian nopeasti kuivuva betoni jää hauraaksi. Tutkimusten mukaan lattian olisikin hyvä antaa kuivua kaikessa rauhassa vähintään kuukauden verran, ennen kuin sitä aletaan kuivattaa lämmittämällä.

Lankin yritys LVI-Step Oü toimii sekä Suomessa että Virossa. Hänellä itsellään on sekä timpurikokemusta että putkialan ammattikoulutus. Parinkymmenen vuoden työuran aikana hän on nähnyt, että betoni ei todellakaan kuivu niin nopeasti kuin kuvitellaan.

Betoni kuivuu hitaasti myös kesällä

Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa. Asiantuntijoiden mukaan sääntö pätee ohuilla laatoilla, mutta paksuissa ja massiivissa rakenteissa kuivuminen on hitaampaa. Eräiden arvioiden mukaan paksuissa massoissa kuivuminen kestää viiden sentin jälkeen jopa neljä viikkoa sentiltä. Pinta saattaa kuivua nopeasti, mutta syvällä kosteutta on vielä.

Yleinen harhakäsitys on, että kesällä, kun on lämmintä, betoni kuivuisi nopeammin kuin talvipakkasille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmin ilma sisältää paljon kosteutta ja siksi betoni kuivuu myös kesällä hitaasti.

Perinteisesti betonivaluja on kuivattu lämpöpuhaltimilla. Lankin vuokraamalla lämmittimellä on kuitenkin monia etuja verrattuna puhaltimiin.

Sähkönkulutus ja paloturvallisuus lämmittimen valtit

Vuokrattava lämmitin kuluttaa sähköä vähemmän kuin puhallin. Lank on laskenut, että 6 kilowatin tehoinen laite kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5 kilowattia tunnissa. Puhaltimia tarvitaan usein kaksi lämmittämään koko talo. Lankin 6 kilowatin laite kuluttaa keskimäärin vähemmän kuin kaksi kappaletta 3 kilowatin puhaltimia.

Vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitetty lämmitin on myös paloturvallinen ja siisti. Puhallin lennättää rakennuspölyä. Se on paitsi sotkuista, niin myös riski paloturvallisuuden kannalta.

Veiko Lankin kokemuksen mukaan lämmitin nopeuttaa betonin kuivumista selvästi. Hän uskoo, että lattia on valmis pinnoitettavaksi jopa neljä viikkoa nopeammin kuin puhallinta käytettäessä. Varsinaista tutkimusta hän ei ole tehnyt asiasta, vaan aikataulu on kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa.

Betonivalun kosteus pilaa muita materiaaleja

Optimaalisella kuivumisajalla on merkittävä taloudellinen vaikutus rakentamisessa. Jos kosteutta on liikaa, päällystystyö viivästyy.

Jos eriste ja lattiapäällyste laitetaan liian kostean betonin päälle voivat seuraukset olla kohtalokkaita – ja kalliita. Suomen Betonitietoyhdistyksen mukaan tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa päällysteen irtoaminen, värjäytyminen, hajuhaitta sekä terveydelle haitalliset mikrobit ja kemialliset emissiot.

Pakkaskausina Lank suosittelee asiakkaalle, että yläpohjan eristys ja ikkunat ovat paikalloillaan. Myös tilan tuuletuksen pitää olla kunnossa, jotta kosteus saadaan pois sisätiloista. Ilmanvaihto on tärkeä, jotta betonista haihtuva kosteus pääsee ulos, eikä tiivisty rakenteisiin.

6 kilowatin tehoinen lämmitin vaatii toimiakseen kolmivaihepistokkeen. Uusi, pienempi 3 kilowatin lämmitin vaatii sukopistorasian. Molemmat laitteet ovat kooltaan varsin kompakteja – noin 70 cm pitkiä, 40 cm leveitä ja 60 cm korkeita. Ne eivät vie paljoa tilaa kuljetuksessa, eikä rakennuksella. Lämmittimet riittävät jopa 250 neliön lämmittämiseen.

Rakentaminen
kunnostus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Remontin keskellä oleva nuori pariskunta riitelee rakennuspiirustusten ympärillä
Mitä lupia tarvitset remonttiin?
Suunnitteletko oman kotisi remontointia? Onko remontoinnin tarkoitus vain uusia pintoja vai tehdä rakenteellisia muutoksia? Oletko tietoinen, milloin tarvitset remontillesi rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä aiotun remonttisi ilman ilmoituksia?Rakennuksen säilymisen kannalta on tärkeää, että sitä huolletaan. Korjausten avulla saadaan jatkettua rakennuksen käyttöikää ja korjauksilla vaikutetaan myös rakennuksen arvoon.Omassa kiinteistössään saa kiinteistön omistaja tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa töistä on kuitenkin luvanvaraista.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Pieni punainen talo talvisessa maisemassa.
Onko sinulla 1940-luvulla rakennettu talo? Runko, vesikatto, märkätilat, ikkunat ja ovet
Toimiiko ulkoseinän rakenne?Tarkista tuuletusraon olemassaoloAlkuperäisten julkisivupinnan takana ei tuuletusrakoa yleensä ole. Puisen julkisivulaudoituksen takana tulee olla 2–3 cm:n yhtenäinen pystysuuntainen tuuletusrako, joka on ylä- ja alareunasta yhteydessä ulkoilmaan. Varmistu, että julkisivuverhousta jakavat rimoitukset tai pellitykset eivät estä tuulettumista. Pystylaudoituksen alla pitää olla ristiinkoolaus tuuletuksen varmistamiseksi. Jos tuuletusrako puuttuu, tarkistuta seinärakenteen kunto, ja teetä korjaussuunnitelmat ammattilaisella. Vaihda vaurioituneet materiaalit. Suojaa tuuletusraot jyrsijäverkolla.Valuuko vesi rapusilta seinärakenteeseen?Varmistu ulkorappusten kohdalla, että seinärakenne pääsee tuulettumaan. Toteuta rappusen kaadot niin, että vedet ohjautuvat seinästä poispäin.Onko ulkoseinien sisäpuolelle lisätty eristettä?Ulkoseinien sisäpuolinen lisälämmöneristäminen aiheuttaa kosteusriskin vanhalle hirsiseinärakenteelle. Mitä enemmän sisäpuolella on lisälämmöneristettä, sitä suurempi on kosteusvaurion riski. Tutkituta sisäpuolelta ulkonurkasta rakenteen kunto hirsipintaan asti. Mikäli hirsiseinää halutaan lisäeristää, tulee eristys tehdä ulkopuolelle vesihöyryä hyvin läpäisevällä rakenteella.Tarkkaile hirsien kuntoaErityisesti seinän alin hirsikerta ja yläpohjan lämmöneristeen kohdalla oleva hirsikerta voivat lahota helposti. Tarkkaile myös pesutilojen kohdalla hirsiseinien kuntoa. Lahoavaan puuhun terävä piikki uppoaa helposti, terveeseen puuhun ei.Tarkista julkisivumateriaalien kuntoPerustusten, seinien, nurkka- ja pielilaudoitusten tulee olla puu-, betoni-, rappaus- tai maalipinnaltaan ehjiä, eikä niissä saa olla halkeamia tai koloja, joista vesi pääsee rakenteeseen. Läikät ja härmeen muodostuminen sekä maalipinnan hilseily voivat viitata rakenteen kostumiseen, halkeilu myös perustusten painumiseen. Selvitä kastumisen syy, poista se, ja korjaa rikkinäiset julkisivumateriaalit. Lautaverhous kestää noin 50 vuotta. Huoltokäsittely täytyy tehdä 5–20 vuoden välein. Betonisokkelin korjauksen ja pinnoitteen uusimisen huoltoväli on 20 vuotta.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20087_12006.jpg
Monierin Protector vastaa muuttuvan ilmaston haasteisiin
Monierin Orimattilan kattotiilitehtaalla valmistettavassa Ormax Protectorissa on 30 prosenttia vastaavia pinnoitteita kestävämpi, täysin uudenlainen pinta, jonka vahva UV-suojaus estää kattotiilen värin haalistumista sekä antaa paremman suojan naarmuuntumista vastaan. Kattotiilen kiiltävä pinta syventää väriä ja hylkii myös tehokkaasti likaa.Ormax Protectorin pinnoite on kehitetty kestämään kovaakin uv-rasitusta ja se on tarkkaan testattu sekä Monierin testilaboratorion tuulitunnelissa että kenttäolosuhteissa eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa.Ormax Protectorin värit ovat savitiilenpunainen, tupapunainen, harmaa, musta ja ruskea.
20217_71726.jpg
Hyvä LVI-suunnittelija toteutti toiveet Lohjan Asuntomessuilla
Lohjan Asuntomessualueelle kotinsa rakentaneille Saara ja Tomi Norrbylle tärkeä suunnittelun lähtökohta oli raikas ja puhdas sisäilma. Kullanarvoinen apu tavoitteiden saavuttamisessa oli ammattitaitoinen LVI-suunnittelija.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton