Betonilattian valu ei kuivu kesällä - ratkaisu ongelmaan löytyy siirrettävästä lämmittimisestä
Lattialämmitysputkistoon liitettävä lämmitin kuivattaa betonilaatan turvallisesti, tehokkaasti ja ilman pölyä.
Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Tämän tietää myös parikymmentä vuotta rakennusalalla toiminut Veiko Lank, joka on kehittänyt ongelmaan kustannustehokasta ratkaisua.
Vuokraa laite betonin kuivattamiseen
Veiko Lankin ratkaisu betonin kuivattamiseen on vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettävä lämmitin StepWatt. Se on siirrettävä ja pieni lämmitin, jonka on kehittänyt ja koonnut itse. Idea syntyi yhdessä Lankin mentorin kanssa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset valmiit laitteet hän asensi työmaille noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Samalla syntyi idea lämmittimien vuokraamisesta muille.
Lämmittimen toimintaidea on yksinkertainen: vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitettynä se lämmittää betonin, jolloin kosteus nousee ylös ja betoni kuivuu nopeammin kuin pelkästään ilmaa lämmittämällä.
Lank kertoo, että laite lämmittää veden noin 20–30-asteiseksi. Liian lämpimäksi betonia ei missään tapauksessa saa kuumentaa, sillä liian nopeasti kuivuva betoni jää hauraaksi. Tutkimusten mukaan lattian olisikin hyvä antaa kuivua kaikessa rauhassa vähintään kuukauden verran, ennen kuin sitä aletaan kuivattaa lämmittämällä.
Lankin yritys LVI-Step Oü toimii sekä Suomessa että Virossa. Hänellä itsellään on sekä timpurikokemusta että putkialan ammattikoulutus. Parinkymmenen vuoden työuran aikana hän on nähnyt, että betoni ei todellakaan kuivu niin nopeasti kuin kuvitellaan.
Betoni kuivuu hitaasti myös kesällä
Vanha nyrkkisääntö on, että betoni kuivuu sentin viikossa. Asiantuntijoiden mukaan sääntö pätee ohuilla laatoilla, mutta paksuissa ja massiivissa rakenteissa kuivuminen on hitaampaa. Eräiden arvioiden mukaan paksuissa massoissa kuivuminen kestää viiden sentin jälkeen jopa neljä viikkoa sentiltä. Pinta saattaa kuivua nopeasti, mutta syvällä kosteutta on vielä.
Yleinen harhakäsitys on, että kesällä, kun on lämmintä, betoni kuivuisi nopeammin kuin talvipakkasille. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmin ilma sisältää paljon kosteutta ja siksi betoni kuivuu myös kesällä hitaasti.
Perinteisesti betonivaluja on kuivattu lämpöpuhaltimilla. Lankin vuokraamalla lämmittimellä on kuitenkin monia etuja verrattuna puhaltimiin.
Sähkönkulutus ja paloturvallisuus lämmittimen valtit
Vuokrattava lämmitin kuluttaa sähköä vähemmän kuin puhallin. Lank on laskenut, että 6 kilowatin tehoinen laite kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5 kilowattia tunnissa. Puhaltimia tarvitaan usein kaksi lämmittämään koko talo. Lankin 6 kilowatin laite kuluttaa keskimäärin vähemmän kuin kaksi kappaletta 3 kilowatin puhaltimia.
Vesikiertoiseen lattialämmitykseen liitetty lämmitin on myös paloturvallinen ja siisti. Puhallin lennättää rakennuspölyä. Se on paitsi sotkuista, niin myös riski paloturvallisuuden kannalta.
Veiko Lankin kokemuksen mukaan lämmitin nopeuttaa betonin kuivumista selvästi. Hän uskoo, että lattia on valmis pinnoitettavaksi jopa neljä viikkoa nopeammin kuin puhallinta käytettäessä. Varsinaista tutkimusta hän ei ole tehnyt asiasta, vaan aikataulu on kokemuksen mukanaan tuomaa tietoa.
Betonivalun kosteus pilaa muita materiaaleja
Optimaalisella kuivumisajalla on merkittävä taloudellinen vaikutus rakentamisessa. Jos kosteutta on liikaa, päällystystyö viivästyy.
Jos eriste ja lattiapäällyste laitetaan liian kostean betonin päälle voivat seuraukset olla kohtalokkaita – ja kalliita. Suomen Betonitietoyhdistyksen mukaan tyypillisiä vaurioita ovat muun muassa päällysteen irtoaminen, värjäytyminen, hajuhaitta sekä terveydelle haitalliset mikrobit ja kemialliset emissiot.
Pakkaskausina Lank suosittelee asiakkaalle, että yläpohjan eristys ja ikkunat ovat paikalloillaan. Myös tilan tuuletuksen pitää olla kunnossa, jotta kosteus saadaan pois sisätiloista. Ilmanvaihto on tärkeä, jotta betonista haihtuva kosteus pääsee ulos, eikä tiivisty rakenteisiin.
6 kilowatin tehoinen lämmitin vaatii toimiakseen kolmivaihepistokkeen. Uusi, pienempi 3 kilowatin lämmitin vaatii sukopistorasian. Molemmat laitteet ovat kooltaan varsin kompakteja – noin 70 cm pitkiä, 40 cm leveitä ja 60 cm korkeita. Ne eivät vie paljoa tilaa kuljetuksessa, eikä rakennuksella. Lämmittimet riittävät jopa 250 neliön lämmittämiseen.