• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessut Hyvinkäällä testialustana uusille energiamääräyksille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhteistyötahojen projekti auttaa rakennuttajia määräysten noudattamisessa

Ympäristöministeriön uudet rakentamismääräykset uudisrakennusten energiatehokkuudesta astuvat voimaan heinäkuussa 2012. Määräysten tarkoituksena on asettaa rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle rakennustyyppikohtainen yläraja.

Suomen Asuntomessut, Kuntaliitto, VTT, Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO, Ympäristöministeriö, RTT ry, Pientaloteollisuus ry sekä Hyvinkään kaupunki ovat aloittaneet yhteisen kehitysprojektin, jolla autetaan kuntia yhtenäistämään rakennusvalvontojen käytänteitä muuttuvien energiatehokkuusasioiden huomioimisessa.

Tarkoituksena on kehittää rakennushankkeiden prosessia niin, että 2012 muuttuvat ja käyttöönotettavat energiamääräykset tulisi huomioitua niin rakennuttajien, kunnan rakennusvalvonnan, pientalotoimittajien kuin suunnittelijoiden osalta samalla tavalla. Tavoitteena on auttaa erityisesti talojen pääsuunnittelijoita toteuttamaan energiatehokkaita rakennuksia.

Tietoiskuja ja koulutusta

Projektissa Hyvinkään asuntomessurakentajille ja -suunnittelijoille tarjotaan koulutusta, jonka avulla on helpompi suunnitella messuille rakennettavat talot uusien määräysten mukaisiksi. Käytännössä messutoimijat saavat kohdennettuja tietoiskuja ja koulutuspaketteja.

Asuntomessut Hyvinkäällä tarjoaa messurakentajille mahdollisuuden tutustua määräyksiin asiantuntijoiden ja kaupungin rakennusvalvonnan johdolla. Projektin pääpaino on Hyvinkään asuntomessualueen omakotitaloissa, mutta mukaan otetaan myös tuottajamuotoiset rakennukset.

– Hyvinkään messuilla talojen tulee jo olla uusien määräysten mukaisesti rakennettuja. Messujen rakennuttajille tarjottu ilmainen koulutus auttaa esimerkiksi suunnittelemaan normien mukaan hyväksyttävät rakenteet omaan taloon. Uudistuksen myötä rakennuksen kokonaisenergiatehokkuuden mittaamisessa pitää ottaa useita asioita huomioon, kuten eristeet, rakenteelliset ja talotekniset ratkaisut sekä energian/lämmön lähteet, Suomen Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi kertoo.

– Tuleville asukkaille tämä tarkoittaa pienempää energian kulutusta ja siten säästöä kotien käyttö- ja ylläpitomenoissa, apulaisrehtori Marko Makkonen RATEKOlta lisää.

Tulokset verkossa

Projektin tuloksena dokumentoidaan informaatio jokaisen rakennuksen kohdalta sen energiatehokkuuteen liittyvistä asioista. Asuntomessuilla Hyvinkäällä 2013 kehitetään prosessi, jossa testataan nykyisestä muuttuvia asioita ja asuntomessualue toimii koko prosessin ajan uusien määräysten testausalustana. Projektin keskeinen asia on muutoksen läpivienti hallitusti ja prosessin edelleen kehittäminen.

– Lisäksi tavoittelemme sitä, että kaikki maamme rakennusvalvonnat toimivat jatkossa pääosin yhdenmukaisilla toimintatavoilla energiatehokkaiden pientalojen ohjauksessa. Luomme tässä rakennusvalvonnalle työkalut muun muassa rakennushankkeeseen ryhtyvän opastamiseen ja ohjaamiseen, kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen Suomen Asuntomessuilta kertoo.

– Projektin aikana syntyvien mallien pohjalta suositellaan tiettyjen dokumenttien hyödyntämistä laajemminkin. Mallit luodaan ja dokumentoidaan Hyvinkään suunnittelunohjaus- ja rakennuslupaprosessin aikana ja lopuksi ne kootaan verkkoon, Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtuman projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks lisää.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20157_43824.jpg
Saunan iv kuntoon vanhoja kanavia hyödyntäen
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
202210_79677.jpg
Haaveiletko harmaasta keittiöstä? Katso inspiroivat ideat eri tyyleihin
Moni mieltää harmaan yksitoikkoiseksi ja ankeaksi väriksi, vaikka todellisuudessa se luo mitä parhaimman pohjan erityylisille sisustuksille. Myös harmaa keittiö on muuntautumiskykyinen, ajaton ja moneen eri tyylisuuntaan taipuva. Neutraali harmaa antaa muiden värien loistaa, mutta harmaan eri sävy- ja kiiltoasteilla leikitellen jopa kokoharmaa keittiökin voi olla kaikkea muuta kuin tylsä ja tavallinen!
Talon piirustukset
Professori Lea Pulkkinen:
Psykologista ajattelutapaa edustava uusi talosuunnittelu keskittyy siihen, miten perhe toimii talossa. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta tilaratkaisujen avulla ovat talosuunnittelun avain.Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta osallistui Kastelli-talojen uuden AIKA-malliston suunnitteluun."Se oli hyvin kiinnostava kokemus. Rajasin työkenttäni ulkopuolelle kaiken sen, mikä liittyy rakennuksen ulkonäköön. Se on arkkitehtien esteettisen silmän ja asiantuntemuksen aluetta, johon en ole ottanut kantaa. Minä tarkastelin sitä, miten perhe elää tilassa", Pulkkinen kertoo.Psykologian tutkijan tausta antoi Lea Pulkkisen ratkaisuille erityisen painoarvon. Hän tarkasteli kotia lapsiperheen arjen näkökulmasta. Pulkkinen on itse suunnitellut oman perheensä käyttöön kaksikin rakennusta. Kesäasunnon tutkijan torni on hänen oman suunnittelutyönsä perusteella rakennettu.
20189_54837.jpg
Esittely Porotherm-pientalotyömaalla
Sunnuntaina 7.10.2018 klo 10-14Osoite: Sotilastorpantie 5A, 02680 ESPOO (Uusmäki)Rakenteilla oleva massiivitiilinen kennoharkkotalo. Esittelytilaisuudessa rakentaja ja Wienerbergerin asiantuntija esittelevät kohdetta ja Porotherm-runkoratkaisua.
20218_71923.jpg
Mitä lupia tarvitset remonttiin?
Suunnitteletko oman kotisi remontointia? Onko remontoinnin tarkoitus vain uusia pintoja vai tehdä rakenteellisia muutoksia? Oletko tietoinen, milloin tarvitset remontillesi rakennusluvan, milloin riittää toimenpidelupa ja milloin voit tehdä aiotun remonttisi ilman ilmoituksia?Rakennuksen säilymisen kannalta on tärkeää, että sitä huolletaan. Korjausten avulla saadaan jatkettua rakennuksen käyttöikää ja korjauksilla vaikutetaan myös rakennuksen arvoon.Omassa kiinteistössään saa kiinteistön omistaja tehdä kaikkia rakennuksen ylläpitoon liittyviä töitä. Osa töistä on kuitenkin luvanvaraista.
20233_80984.jpg
Näin ympäristöystä­vällinen kylmäaine vaikuttaa lämpöpum­pun toimintaan
Lämpöpumppujen yhteydessä puhutaan useasti lämmittämisestä ja viilentämisestä, mutta lämpöpumput eivät ole vain järkevin ratkaisu energiankulutuksen vähentämiseen, vaan myös vihreään siirtymiseen. Lämpöpumpun laitteiston osalta ympäristöystävällisyys löytyy koneiston sisältä, jossa kylmäaineella on suuri merkitys lämpöpumpun CO2-jalanjäljen vähentämisessä.Mutta mikä on kylmäaineen merkitys lämpöpumpussa ja entä mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen kylmäaine? Kysymyksiin vastaa Vaillant Nordicsin tuotehallinnan johtaja Peter Aller.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton