• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomarkkinapäivillä orastavaa toiveikkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.02.2009
20092_14873.jpg

Esko Valtaoja

Suomen Asuntotietokeskuksen vuosittain järjestämä Asuntomarkkinat –huippuseminaari järjestettiin nyt varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Maailmantalouden ravistelut näkyvät vahvasti myös suomalaisessa asuntorakentamisessa. Tilannetta ja näkymiä tarkasteltiin Kalastajatorpalla koko päivän kestäneessä seminaarissa, jossa lukuisat alan vaikuttajat arvioivat asuntomarkkinoiden tilaa ja tulevaisuutta omien yrityksiensä tai yhteisöjensä näkökulmista.

Vain taivas rajana?

Seminaarin alustuspuheenvuorot avattiin heti jopa shokeeraavasti, kun avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luotaili tulevaisuuden asuntomarkkinoiden suuntautuvan ulkoavaruuteen. Jopa Mars on "valjastettavissa" rakentamistonteiksi. Historiallisen perspektiivinä Valtaoja esitti energian ja bruttokansantuotteen kasvukäyrät, jossa toinen maailmansota näkyy notkahduksena, mutta 90-luvun lama ei näitä käyriä juurikaan heilauttanut.

Ministeri Vapaavuori raotti elvytyspakettia

Asuntoministeri Jan Vapaavuori totesi seminaaria seuraavana päivänä julkistettavasta hallituksen elvytyspaketin linjauksesta; "Toteutettavan elvytyksen tulee olla valikoivaa, välitöntä ja väliaikaista. Eikä sillä saa ylläpitää sellaisia tehottomia ja epätarkoituksenmukaisia rakenteita, jotka joutavatkin teurastamolle. Tämä koskee asuntomarkkinoita siinä, missä muitakin aloja."

Uudisrakentamisen ja peruskorjauksen painotuksista ministeri totesi: " Uudistuotannon ohella meillä on merkittävää ja pitkäaikaista tarvetta aiempaa laajamittaisemmalle rakennusten peruskorjaustoiminnalle. Monissa muissa länsimaissa peruskorjaus on jo tuotannon volyymiltään ohittanut uudistuotannon. Näin tulee meilläkin käymään, ennemmin tai myöhemmin."

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori

Kyllä lainaa saa

Seminaarin suhdanneraadissa olivat arvioitsijoina toimitusjohtaja Sixten Korkman ETLA:sta, toimitusjohtaja Matti Inha Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä, ekonomisti Tarja Svanström Nordeasta ja pääkirjoitustoimittaja Esko Nurmi Helsingin Sanomista. Taantuman ja laman eron kiteytti Korkman; "taantumaa on kun naapuri jää työttömäksi, lamaa kun jää itse". Pankkien edustajat vakuuttivat, että lainaa saa asunnon ostoon ja rakentamiseen ihan samoilla kriteereillä kuin vaikkapa vuosi sitten. Esko Nurmi näki kriisissä piilevän myös mahdollisuuden; "opettaahan tämä myös kohtuullisuutteen."

20092_14870.jpg

Asuntojen hinnoissa lievä lasku

Vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittu Realian Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä esitteli Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan sekä kuluttajat että ammattilaiset uskovat asuntojen hintojen taittuvan seuraavan 12 kk:n kuluessa noin 5 – 10 %.

Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen esitti laskelmia, jonka mukaan vuokra-asuntojen tuottaminen ei vielä tällä hetkellä kiinnosta rakentajia; " Vuokrasijoittamisen kannattavuus riippuu yhtälöstä, jonka tekijät ovat hankinta/tuotantokustannus, vuokrataso ja sijoittajan tuottovaatimus.

Vesa Immonen
Vesa Immonen

Tällä hetkellä yhtälö ei toteudu. Joko yhden kohdan on joustettava paljon - hankintakustannusten laskettava, vuokrien noustava tai tuottovaatimuksen alennuttava - tai kaikkien yhdessä jonkin verran. Viimeksi mainittu on todennäköisin vaihtoehto, ja silloin isotkin rakennusyhtiöt voivat innostua asiasta."

Asumisen ihanteet – myytit ja todellisuus

Tutkimuspäällikkö Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta oli tutkinut vastaako isojen rakennusliikkeiden asuntotuotanto kuluttajien odotuksia ihanteellisesta asunnosta. Vastaus oli aika yksiselitteinen; ei vastaa.

Tutustu tarkemmin Asuntomarkkinapäivien aiheisiin ja puheenvuoroihin kokonaisuudessaan sivulla www.asuntotieto.com.

Päivi Timonen
Päivi Timonen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20186_53616.jpg
Kivi keittiössä
Keittiö on kodin sydän. Olkoon arkiaamu tai juhlahetki, monissa perheissä elämä pyörii eniten keittiön ympärillä. Luonnonkivi on keittiössä kuin kotonaan. Se voi tehdä keittiöstäsi entistäkin viihtyisämmän ja toimivamman. Kivinen työtaso kestää kosteutta ja kuumaa sekä toimii mainiona ruoanlaitto- ja leivonta-alustana.Kovapintaisena kivilajina suomalainen graniitti on omimmillaan keittiötasoissa. Voit käyttää samaa kiveä tasojen jatkeena seinäpinnoissa ja lattioissa, jolloin saat keittiöstäsi ilmeeltään yhdenmukaisen. Myös marmori on asettunut taloksi komistamaan yhä useampaa keittiötä.
20139_36176.jpg
Voita Bosch katkaisu- ja jiirisaha sekä sahapöytä samassa paketissa!
Vastaa Rakentaja.fin Mistä talot on tehty –tutkimukseen ja osallistu Boschin upean katkaisu- ja jiirisaha PCM 8 S:n sekä sahapöytä PTA 2400:n arvontaan! Voittopaketin arvo noin 400 euroa!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
A- tai B-energialuokka
Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta."Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Huopakaton uusiminen?
Kysymys:Talossamme on 26 vuotta vanha kolmiorimahuopakatto. Katto ei vuoda, mutta on osittain irronnut aluslaudoituksesta. Voimmeko purkaa rimoituksen ja laittaa uuden palahuovan suoraan vanhan rullahuovan päälle ilman uutta aluskatetta? Vai pitääkö vanha huopa purkaa kokonaan ja laittaa uusi aluskate aluslaudoituksen päälle?
20219_72428.jpg
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
20154_43187.jpg
Ikkunan asennus
Tarvittavat materiaalit- akkukone- puukiiloja- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)- vesivaaka- rullamitta- vasara- käsisaha- ruuvinväänninIkkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.Valmistelevat työt1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton