• Etusivu
  • Rakentaminen

Asunto-oy:n ja osakkeenomistajan vastuut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2025
200611_2027.jpg

Asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välinen kunnossapitovastuu määritellään asunto-osakeyhtiölaissa.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuu toisin kuin laissa sanotaan. Osakkeenomistajan on viipymättä ilmoitettava yhtiölle havaitsemastaan huoneiston viasta tai puutteesta. Korjaamattomina kosteus- tai homevauriot helposti laajenevat moniin huoneistoihin tai yhtiön yhteisiin tiloihin. Siksi yhtiön kannattaa huolehtia korjausten tekemisestä tai teettämisestä vaikka kunnossapitovastuu olisikin osakkailla. Jos osakkeenomistaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, hän voi joutua korvaamaan myös yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvia korjauksia.

Kunnossapitovastuu velvoittaa

Vastuu huoneiston ulkopuolisten osien kunnossapidosta kuuluu yhtiölle. Yhtiö on velvollinen pitämään kunnossa huoneistojen sisäpuoliset rakenteet ja korjaamaan niistä johtuvat viat. Näitä ovat esimerkiksi seinissä, katossa ja lattiassa esiintyvät halkeamat ja painaumat. Pienetkin halkeamat märkätilojen kosteussuluissa saatavat johtaa kosteusvahinkoon, joten ne on syytä aina tutkia. Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa hallitsemansa huoneiston sisäosat. Huoneiston sisäpuolella yhtiön on pidettävä kunnossa rakennuksen huoneistoihin samantasoisina asennetut putkistot, johdot tai kanavat - riippumatta siitä, kuka ne on asentanut.

Vahingonkorvauslaki koskee kumpaakin osapuolta

Vaikka rakenteiden kunnossapitovastuu yleensä kuuluukin yhtiölle, osakkeenomistaja vastaa tekonsa tai laiminlyöntinsä aiheuttamista vahingoista. Jos osakkeenomistaja on omalla huolimattomuudellaan aiheuttanut esimerkiksi putkistovuodon, hän joutuu itse vastaamaan siitä. Myös yhtiön korvausvastuu voi muodostua laajemmaksi, jos yhtiö on laiminlyönyt esimerkiksi kiinteistön kunnon valvonnan ja hoidon ja siten aiheuttanut vesivahingon ja homeongelman.

Huoneisto ennalleen tai tavalliseen tasoon

Jos yhtiö kieltäytyy vastuulleen kuuluvasta korjauksesta, osakas voi teettää korjauksen ja vaatia yhtiötä maksamaan sen. Osakkaan tulee kuitenkin pitää kustannukset kohtuullisina. Vaikka yhtiö ei olisikaan korjausvastuussa, sen on syytä valvoa korjauksen tekemistä. Yhtiö voi teettää korjauksen ja vaatia osakasta maksamaan sen. Yhtiönkin on pidettävä korjauskustannukset kohtuullisina. Jos yhtiö joutuu korjaamaan kosteus- tai homevaurion huoneistossa, huoneisto on saatettava korjausta edeltävään tilaan. Mikäli osakkeenomistaja on asentanut huoneistoonsa tavallisesta kiinteistön tasosta poikkeavia erityisrakenteinta tai pinnoitteita, yhtiön ei tarvitse kustantaa niiden saattamista ennalleen. Paikkakorjauskin on hyväksyttävä, jos lopputulosta voidaan pitää teknisesti ja ulkonäöllisesti tyydyttävänä. Yhtiön ei tarvitse korvata osakkaalle vauriosta mahdollisesti aiheutuneita muita vahinkoja, ellei se ole menetellyt huolimattomasti. Jos osakas on omalla toiminnallaan tai laiminlyönnillään aiheuttanut kosteus- tai homevaurion, hän joutuu sen myös korvaamaan. Korvausvelvollisuus saattaa syntyä esim. huolimattomasti tehdystä remontista tai siitä, ettei havaitusta vauriosta - esim. kylpyhuoneen muovimaton irronneesta saumasta - ilmoiteta yhtiölle. Osakkeenomistajalla voi olla oikeus saada vastike alennetuksi siltä ajalta, jolloin huoneistoa ei voi käyttää lainkaan tai sen käyttö vaikeutuu huomattavasti.

Osakkeenomistajan muutostyöt

Osakkeenomistajalla on varsin laaja oikeus päättää hallitsemiensa tilojen käytöstä ja niiden kunnosta. Osakkeenomistaja saa tehdä hallitsemissaan tiloissa muutoksia melko vapaasti. Sen sijaan huoneiston ulkopuolelle ulottuviin muutostöihin tarvitaan yhtiön lupa. Muutokseen, joka voi vahingoittaa yhtiön rakennusta tai tuottaa haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, on saatava yhtiön ja/tai toisen osakkeenomistajan suostumus. Osakkeenomistaja vastaa muutostöitä tehdessään siitä, etteivät ne aiheuta haittaa toisille osakkeenomistajille tai yhtiölle. Suunnittelematon tai huonosti tehty kylpyhuoneremontti etenkin kerrostaloasunnossa voi aikaa myöten johtaa muihinkin huoneistoihin leviävään vesivaurioon.

Ympäristöministeriö PL 35

00023 Valtioneuvosto

Puh. 09-16 007, fax 09-1603 9545

www.ymparisto.fi

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
mökki rannassa kuvattuna kaukaa ylhäältä
Mökin ostajan oikeuspaketti: Lue juristin vinkit
Huvilan ja kesämökin ostamiseen liittyy yleensä ajatus ja toive siitä, että mökillä vietetään lomaa ja rentoudutaan. Tarkoituksena on olla yhdessä ja viettää aikaa perheen ja tuttujen kanssa. Pieleen mennyt mökkikauppa ei vastaa tätä ajatusta ja tavoitetta, vaan se voi muuttua hometalopainajaiseksi.Tunteista huolimatta kaupat tulee tehdä rationaalisin perustein ja välttää maksamasta ylihintaa. Kiinteistön asiakirjat pitää ottaa haltuun ja ymmärtää niistä saatava informaatio. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä voi olla tässä parhaimmillaan suureksi avuksi.
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
20149_40867.jpg
Rossipohjan lisäeristys vanhoissa taloissa
Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämälläRyömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.
20147_40194.jpg
Kodit Drama Queenille ja Äijälle
Äijälänrannalla kohoaa komea 13-kerroksinen tornitalo Jyväskylän Maailmanpylväs. Kaikista kerrostalon 52 asunnosta on järvinäköala kohti Jyväsjärveä. Kaikkiaan asuntomessukohteina esiteltäviä asuntoja on Maailmanpylväässä viisi. Tässä esiteltävät kaksi asuntoa ovat periaatteessa toinen toistensa vastakohtia. 12. kerroksessa sijaitseva Drama Queenin asunto on suunniteltu kuvitteelliselle, tyylikkäälle sekä luksuksesta pitävälle sinkkunaiselle. Alempaa toisesta kerroksesta löytyy sosiaalisen musamiehen unelmaboxi Äijä.YIT Rakennus Oy antoi sisustussuunnittelija Milla Alftanille teemat messuasuntoihin ja sisustukset on mietitty annettujen teemojen kautta. Sisustus onkin Alftanin toimesta mietitty aina väreistä lopulliseen ulkoasuun asti.Drama Queen sekä Äijä asunnoissa on haluttu näyttää, mitä kaikkea kerrostaloasuntoon voidaan rakentaa. Tarkoitus on ollutkin tehdä sisustukset ehkä tavallista näyttävämmin. Kerrostaloasuntojen ei tarvitse olla perusmateriaaleilla ja valkoisella värillä toteutettuja.-Haluamme että kohteemme muistetaan. Kaikki mielipidettä herättäneet asiat ovat eduksi, sillä silloin olemme onnistuneet jäämään mieleen ja silloin asioista puhutaan, kertoo YIT:n edustaja tiimiesimies Johanna Heinonen.Artikkelin kuvia klikkaamalla sinun on mahdollista nähdä ne suurempina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton