Asuinmukavuutta vuosituhannen vaihteen originelliin taloyhtiöön
Asunto-osakeyhtiö Radiopuisto 1 on haluttu harvinaisuus: se nimittäin koostuu kuudesta paritaloasunnosta ja neljästä erillistalosta.
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
Radiopuisto 1 on saanut nimensä Vasaramäen entisestä funkkistyylisestä radioasemasta, joka sijaitsee naapuritaloyhtiössä.
Uudet asunnot valmistuivat vuonna 2002, ja rakentamisen yhteydessä asennetut Valloxin MUH Ilmava -ilmanvaihtokoneet olivat tulleet käyttöikänsä päähän. Uusi, moderni ratkaisu paremmalle sisäilmalle oli löydettävä.
Vaihto vanhan iv-koneen tilalle onnistui helposti
Alkuselvitysten jälkeen taloyhtiön hallitus vertaili useiden eri valmistajien ilmanvaihtoratkaisuja. Päätös oli kuitenkin lopulta helppo, hallituksen puheenjohtaja ja Radiopuistossa perheensä kanssa asuva Terhi Riuttamäki kertoo.
- Muista valmistajista ei edes keskusteltu. Swegonin CASA-koneisiin liittyvä automatiikka oli ratkaiseva tekijä valinnassa, Riuttamäki perustelee.
Radiopuistoon tilattiin Swegon CASA W4 Smart xs -ilmanvaihtokoneet. Pakettiin kuuluvan adapterin avulla laitteet saatiin näppärästi vaihdettua vanhojen iv-koneiden tilalle.
THT Services valittiin suositusten jälkeen
Suunnittelusta ja asennuksista vastasi naantalilainen THT Services Oy, joka on yksi Swegonin Ilmateknikoista. Ilmateknikko on Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon CASA -asiantuntija, joka kartoittaa asiakkaalle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.
- Valitsimme THT Servicesin saamamme suosituksen perusteella, ja yhteistyö sujuikin hyvin, Riuttamäki vakuuttaa.
Radiopuiston ilmanvaihtoremontti toteutettiin alkusyksyllä vuoden 2021. Terhi Riuttamäki kuvailee projektia melko vaivattomaksi.
"Muista valmistajista ei edes keskusteltu. Swegonin CASA-koneisiin liittyvä automatiikka oli ratkaisevaa."
Etuina helppokäyttöisyys ja hiljaisuus
Uusimisen myötä ilmanvaihtoon saatiin enemmän tehoa, ja lisäksi uudet laitteet ovat selvästi helppokäyttöisempiä ja hiljaisempia kuin vanhat iv-koneet, Riuttamäki arvioi.
Vanhassa laitteessa oli neliportainen ohjaus, josta asukkaan piti itse säätää ilmanvaihdon tehokkuutta. Mutta ilmanvaihdon kääntäminen kovemmalle teholle nosti koneen äänenvoimakkuuden häiritsevälle tasolle. Siksi useimmissa asunnoissa ilmanvaihtoa oli pidetty jatkuvasti alimmilla tasoilla ja näin ollen ilmanvaihto oli ollut puutteellista.
Riuttamäki kehuu Swegon CASA W4:n ohjausjärjestelmää sekä kosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta mittaavia antureita. Laite analysoi asunnon sisäilmaa jatkuvasti ja säätää ilmavirtaa automaattisesti, joten asukkaan ei tarvitse huolehtia ilmanvaihdon säätämisestä.
Kosteustehostus käyntiin peseytymisen aikana
Vierailulle Riuttamäkien kotiin on saapunut Swegonin Ilmateknikko-liiketoiminnasta vastaava Mikko Jokinen. Hän osoittaa ohjaus- ja säätöpaneelia, jotka on liitetty ilmanvaihtokoneeseen pinta-asennuksena. Näyttö kertoo sisälämpötilan ja ruudulla on A ja pisaran kuva.
- Se tarkoittaa, että kosteustehostus on meneillään. Automatiikkatoiminnot ovat aktiivisia, sillä kosteutta on havaittu, Jokinen selittää.
- Heti alkuvaiheessa huomasin, että ilmanvaihtokoneen tehostus lähtee päälle, kun käy suihkussa, Riuttamäki sanoo.
Helpotusta helteille kesäyötoiminnosta
Myös ilmanvaihtoon liittyvä energiankulutus on laskenut. Laskennallisesti uudella koneella voidaan saavuttaa satojen eurojen vuosittaiset säästöt Riuttamäkien kodin kokoisessa eli 160 neliömetrin asunnossa.
Jokinen kertoo myös, että CASA-laitteissa on kesäyöviilennystoiminto, jonka avulla sisäilmaa saa raikastettua öisin kesäkuukausien aikana. Riuttamäen mukaan tämä ominaisuus tuleekin tarpeeseen, sillä perheen koti lämpenee kesäisin epämiellyttävän korkeaksi. Ikkunapinta-alaa on runsaasti, ja aurinko pääsee paistamaan sisään pitkin päivää.
Rakennukseen on asennettu kaksi jäähdytyskäyttöön tarkoitettua ilmalämpöpumppua, mutta niiden teho ei riitä koko asuntoon.
Miten kesäyöviilennys toimii?
Jokisen mukaan kesäyöviilennyksen aikana viileämpi yöilma ohittaa lämmöntalteenottokennon, ja yöllä ulkolämpötilan laskiessa asuntoon virtaa viileää ulkoilmaa.
- Valittavissa on myös tehostustoiminto kesäyöviilennyksen yhteyteen. Sen aikana ilmanvaihto menee lisäksi suuremmalle kesäyöviilennyksen aikana. Päiväaikaan lämmöntalteenotin siirtää ilmalämpöpumppujen tuottamaa viilennystä tuloilmaan.
- Ilmanvaihtolaitteen kesäyöviilennystoimintojen avulla sisälämpötilaa voi siis saada muutaman asteen verran alaspäin. Kesätoiminnot tukevat viilennyslaitteen toimintaa, mutta eivät korvaa sitä, Jokinen sanoo.
Palautekysely kruunasi projektin
Taloyhtiössä on kerätty asukkailta kirjallista palautetta ilmanvaihtoremontin onnistumisesta. Hankkeelle on satanut kehuja. Kiitosta on ropissut muun muassa siitä, että iv-koneeseen ei ole tarvinnut koskea juuri lainkaan. Taloyhtiö tilaa suodattimet keskitetysti kaksi kertaa vuodessa ja asukkaiden on hyvin helppo vaihtaa ne itse.
- Negatiivista palautetta ei ole tullut lainkaan, Riuttamäki summaa.
- Uudella ilmanvaihtokoneella saa asuntoon terveellisempää sisäilmaa. Meillä tavoitteena on ollut "Asenna ja unohda" -mentaliteetti, Mikko Jokinen sanoo.
- Allekirjoitan sen täysin! Terhi Riuttamäki toteaa.
Mikäli olet kiinnostunut uudesta ilmanvaihtojärjestelmästä, ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.