• Etusivu
  • Talo

Artek - taidetta ja teknologiaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.01.2008
20081_8506.jpg

Artek tunnetaan klassikoista, jotka ovat aina ajankohtaisia. Alvar Aallon ajaton muotoilu, puhdas muotokieli, kestävyys ja korkea laatu ovat olleet Artekin suosion tae jo 70 vuoden ajan.

Artekin laajaa kaluste- ja valaisinmallistoa monine variaatioineen voidaan käyttää monipuolisesti kodeissa, toimistoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Tämä 30-luvulla syntynyt laaja ja ajaton mallisto on edelleen maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Artekin perusti vuonna 1935 neljä nuorta suomalaista, Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl. Arkkitehti Alvar Aalto tunnetaan muodon ja mittakaavan mestarina. Hän saavutti urallaan pysyvän aseman yhtenä modernin arkkitehtuurin merkittävimmistä nimistä. Huonekalusuunnittelu oli Alvar Aallolle luonnollinen osa hänen arkkitehtuuriaan.

Artek on alusta alkaen ollut myös vahva kulttuurivaikuttaja. Maire Gullichsenin johdolla Artek järjesti useita maailmankuulujen taiteilijoiden näyttelyitä ja edustaa edelleen uusia eurooppalaisia virtauksia muotoilun ja kulttuurin saralla.

Ydinarvot

20081_8507.jpg

Ihmisläheinen modernismi

Alvar ja Aino Aalto loivat moderniin sisustukseen oman lämpimän ja ihmisläheisen tyylin, jossa luonto oli suuri inspiroija. Parhaita esimerkkejä tästä ovat Aaltojen koti Helsingissä ja Villa Mairea Noormarkussa - yksi maailman kuuluisimmista yksityistaloista.

Innovatiivinen muotoilu

Mestarillisen muodon ohella Aalto kehitti myös täysin uusia teknisiä ratkaisuja puun taivuttamiseen ja suomalaisen koivun hyödyntämiseen kalusteissa. Aallon kolmijalkainen jakkara vuodelta 1933 oli syntyessään sensaatio muotoilumaailmassa ja alkusysäys koko modernille skandinaaviselle muotokielelle.

Laatu

Artek sitoutuu edelleen laatuun ja jatkuvuuteen. Ammattipuusepän käsityötaito varmistaa jokaisen Aalto-tuotteen laadun ja huolellisen viimeistelyn. Tiedämme, että huonekalu on parhaimmillaan elinikäinen hankinta, jonka arvo henkilökohtaisen sisustuksen osana ainoastaan kasvaa käyttövuosien myötä.

Artek ja ympäristö

Artekin tuotteet on tehty kotimaisesta koivusta. Massiivikoivun käytön ansiosta liimojen ja lakkojen käyttömäärät ovat minimaaliset, ja syntynyt puujäte voidaan käyttää kokonaan tehdastilojen lämmitykseen. Näin jätteen määrä tehtaalta on mahdollisimman pieni. Loppujen lopuksi tärkeisn ymprätistöarvo Artek-huonekaluissa on niiden pitkä käyttöikä, mikä on todistettu 70 viimeisen vuoden aikana. Yksityiskohtainen ympäristöpolitiikkamme ja tuotannon kuvaus on luettavissa kokonaisuudessaan kotisivuiltamme.

Taivutettu massiivipuu

Jokainen Aalto-kaluste on käsin tehty. Aalto-jakkarasta, -tuoleista ja -pöydistä tuttu L-jalka on paras esimerkki tuotannon huolellisuudesta, ja siitä on muodostunut tunnusmerkki koko Aalto-mallistolle. Jalka on massiivikoivua, joka on taivutettu vain viiden lyhyen lamellin avulla muotoonsa Aallon 30-luvulla patentoimalla menetelmällä. Jo metsässä tarkoin valittu raaka-aine kuivataan tehtaalla ensin kuuden kuukauden ajan tasaisen laadun varmistamiseksi. Ennen kuin L-jalka on valmis, se on läpikäynyt kymmeniä tuotantovaiheita parhaiden puuseppien käsissä.

70 vuoden kokemus ja perinteisten tuotantomenetelmien jatkuvuus takaavat sen että Aalto-tuotteet ikääntyvät tyylikkäästi ja kestävät sukupolvelta toiselle.

20081_8505.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntorakentamisen kustannukset kuriin RT:n ja Vuokranantajien keinoin
Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT peräänkuuluttavat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista on paheneva ongelma etenkin Helsingin seudulla. Tilanteen helpottaminen edellyttää riittävää uudisasuntotuotantoa pitkällä aikavälillä ja rakentamiskustannusten kurissa pitämistä.
20115_25991.jpg
Maa vajonnut perustusten alta
Kysymys:Kyseessä 10 vuotta sitten rakennettu talo, jonka perustukset on tehty betonipaaluilla, pituus 5-11metriä. Maa on silttiä ja kallio tulee vastaan 5-11 metrissä. Pohjaratkaisu on siis: paalut, paaluhatut, betonipalkit, ontelolaatat, jonka päällä puurunkoinen talo.Koska talon vieressä menee tie, haluttiin pihataso korkeammalle kuin alkuperäinen maanpinta. Tästä johtuen piti tontille tuoda lisämaata siltin päälle. Sitä tuotiin seuraavanlaisesti: savea piha-alueelle, hiekkaa ja soraa talon alle. Ainakin reunoille laitettiin suodatinkangasta, ilmeisesti talon alle ei niiinkään.
20214_70285.jpg
Biopuhdistaja talviasuttavaan vapaa-ajan asuntoon
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten tekivät myös Tuire Nikkanen ja Elmeri Siltaloppi rakentaessaan talviasuttavan vapaa-ajan asuntonsa.
20097_17673.jpg
Talo Valo on LVI-talo
Asuntomessujen messukohde 34, Herrala-Talojen Talo Valo, on rakennettu myös LVI-taloksi. Matalaenergiatalon talotekniikka nojautuu pitkälti Uponor pientaloratkaisu -konseptiin kuuluviin taloteknisiin järjestelmiin. Tavoitteena ei ole ollut rakentaa "tulevaisuuden taloa". Sen sijaan se tuo messuilla nähtäväksi jo nyt jokaisen saavutettavissa olevia, energiatehokkuutta, turvallisuutta ja asumismukavuutta lisääviä pitkälle kehitettyjä LVIjärjestelmiä.
202110_73096.jpg
Korosta mitä et voi piilottaa - näin toteutat näyttävän kylpyhuoneen
Myös pieni voi olla kaunista – miten siis tehdä pienestä kylpyhuoneesta todellinen helmi? Niin remontti- kuin uudiskohteessakin pätevät muutamat pienet vinkit, joiden avulla kylpyhuoneunelmasi on taattu.
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton