• Etusivu
  • LVI

Ajattele tulevaisuutta - valitse aurinkoenergia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.05.2008
20085_10687.jpg

Aurinko tarjoaa ilmaista energiaa käyttöveden ja huonetilojen lämmittämiseen. Etelä- ja Keski-Suomessa auringon vuosittainen säteilyenergia on n.1000 kWh/m2. Säteilytaso on lähes sama tai jopa korkeampi kuin Keski-Euroopassa.

Aurinkoenergialla lämmitetään joko käyttövesi- tai energiavaraaja. Varaajan lämmittämiseen voidaan käyttää lämminvesikierukkaa tai lämmönvaihdinta. SataSolar aurinkokeräinjärjestelmät sopivat erittäin hyvin lisäenergialähteeksi muiden energiamuotojen rinnalle (esim. öljy-, kiinteä polttoaine- ja suorasähkölämmitys).

SataSolar aurinkokeräimet

SataSolar aurinkokeräimet ovat tyypiltään tyhjiöputkikeräimiä. Tyhjiö toimii erinomaisena eristeenä, joilloin ulkoilman lämpötila ei vaikuta olennaisesti keräinten tehoon esim. keväällä ja syksyllä.

SataSolar aurinkokeräimissä on markkinoiden tehokkain kolminkertainen absorpaatiopinta sekä heat pipe-putken laajempi luovutuspinta-ala. Tyhjiöputkien 180 asteen keräyskulma hyödyntää myös auringon hajasäteilyn tehokkaasti, jolloin keräimet tuottavat lämpöenergiaa puolipilviselläkin säällä. Yksi tyhjiöputkikeräin riittää tuottamaan esim. lämpimän veden neljän hengen perheelle. Kesällä yksi kerääjä tuottaa jopa 8 kWh päivässä energiaa.

20085_10688.jpg

Helppo asentaa

SataSolar aurinkokeräimet ovat helppoja asentaa yksinkertaisen rakenteensa vuoksi. Ne voidaan koota katolla, jolloin ei tarvita esim. autonosturia. Aurinkokerääjät voidaan asentaa myös seinälle ja maahan. Asennuskulman tulee olla vähintään 30 astetta ja optimaalinen kulma on 55 - 60 astetta. Aurinkokerääjä kannattaa suunnata etelään, jolloin auringon säteilyenergia saadaan tehokkaimmin talteen. SataSolar aurinkokeräimiä voidaan kytkeä useita rinnakkain.

Käyttökohteet

  • Käyttöveden lämmittämiseen yksityistalouksissa
  • Lattialämmitysten tukemiseen
  • Uima-altaiden veden lämmittämiseen
  • Teollisuuden veden lämmitykseen esim. autopesulat

Aurinkokeräinten toimintaperiaate

Auringon säteily muuttuu tyhjiöputken sisällä olevassa kuparisessa Heat pipe -putkessa lämpöenergiaksi. Tyhjiöputki toimii erinomaisena eristeenä. Syntyvällä lämpöenergialla lämmitetään keräimen yläosassa olevaa jäätymätöntä lämmönsiirtonestettä, jota kiertovesipumpulla kierrätetään lämminvesi-/energiavaraajan lämmönvaihtimen kautta. Lämpöenergia siirtyy varaajan vesitilaan ja jäähtynyt lämmönsiirtoneste virtaa takaisin aurinkokeräimelle.

Lisätietoa aurinkokeräimistä...

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20223_77582.jpg
Miltä sinun pihasi näyttää talven jälkeen?
Kuraa ovien edessä, sisällä ja pitkin pihaa. Oletko jo monta vuotta suunniteltu helppohoitoista pihakivetystä, joka pitäisi ylimääräiset kivet ja kurat ulkona? Kuinka mukavaa olisi kävellä etuovelle puhtain jaloin ja istuskella iltaa kiviterassilla, jolla pihakalusteet pysyvät mukavasti pystyssä. Tuumasta toimeen!
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
nainen maalaa rullalla seinää
Maalin valinta
Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.
20131_33289.jpg
Kastelli Talvitulet - parasta apua talokuumeeseen!
Tervetuloa Kastellin Talvitulille!AVAUSVIIKONLOPPUa vietetään la-su 12.-13.1.2013.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton