• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään1. osa: Tontista talosuunnitelmiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 03.09.2012
20172_48412.jpg

Starttipalaverissa rakentajaperhe kävi Kastellin edustajan kanssa läpi prosessin kaikki tulevat vaiheet. Vaikka tarvittavien palaverien määrä vaihtelee tapauskohtaisesti, neuvottelut, sopimukset ja tarkistukset noudattavat periaatteessa aina samaa järjestystä.

Uudessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Alussa oli vain rakentajaperhe, tontti ja toiveet, joiden konkretisoimiseksi sovittiin suunnitteluaika Kastellin kanssa. Toivelista tarkentui ja sai uusia toiveita ympärilleen Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantusen haastatellessa rakentajaperhettä. Kun taustatiedot oli koottu, istuttiin starttipalaveriin hahmottelemaan mm. budjettia, aikataulua ja talomallia.

Räätälöity talo vakiorakenteilla

Rakentajaperhe ja Kastellin edustaja huomasivat jo ensimmäisessä tapaamisessa, että kaikki halutut yksityiskohdat löytyivät hyvinkin Kastellin talomalleista, mutta niin täysin ei onnistanut, että ne olisivat sisältyneet samaan valmiiseen kokonaisuuteen; sen sijaan yhdestä talomallista löytyi jokin haluttu piirre, toisesta mallista toinen ja kolmannesta lisää. Puolikasta unelmaa ei kuitenkaan haluttu rakentaa - kyseessä oli kuitenkin jo toinen perheen oma talo ja pohjana ensimmäisen itse rakennetun kodin tuoma asumiskokemus.

Kastellilla vaihtoehtoja kuitenkin onneksi jokaiselle rakentajalle – myös niille, jotka haluavat suunnitella itse. Eri talomalleista koottiin kaikki toiveita vastaavat yksityiskohdat samaan taloon. Kohteesta tuli siten täysin räätälöity, mutta silti Kastellin vakiorakenteilla toteutettu.

Tontti antoi suunnittelijoille tavallista suuremman vapauden, sillä kaavassa ei ollut rajoituksia esim. sille, miten päin talo tontille sijoitettaisiin. Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantunen ehdotti rakentajaperheelle, että talosta tulisi L-mallinen – näin saataisiin juuri kyseessä olevalle tontille niin energiatehokkuuden kuin asumismukavuudenkin kannalta paras ratkaisu. L-malli toisi omaa rauhaa myös siinä tapauksessa, jos viereiselle, vielä rakentamattomalle tontille joskus ryhdyttäisiin rakentamaan.

Siinä se on, tulevan kodin tontti.
Siinä se on, tulevan kodin tontti.

Pohjaratkaisu hioutuu

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen Kastellin arkkitehti teki ensimmäiset luonnokset tulevasta talosta. Toisessa suunnittelutapaamisessa nämä luonnokset muuttuivat vielä paljon. Mm. lasten huoneet haluttiin vierekkäin ja vanhempien makuuhuone haluttiin keittiön lähelle selkeästi erilleen lastenhuoneista. Suurimman muutoksen koki kuitenkin sisääntulo, joka siirtyi talon päädystä pitkälle sivulle. Marja Jantunen hahmotteli muutokset luonnosten päälle, ja arkkitehti pääsi uudelleen työn ääreen. Kolmannella tapaamisella uudet luonnokset muuttuivat enää vähän, jolloin päästiin käymään läpi tarjousta.

Koska kyseessä oli vanhan alueen täydennysrakentaminen, edellytti rakentaminen suunnitteluvaiheessa myös naapurien kuulemista. "Lyhyen kaavan mukaan" toimien rakentajaperhe olisi näyttänyt naapureille vasta lopulliset pääpiirustukset hankintasopimuksen jälkeen, mutta nyt kunta oli suositellut naapurien läpikäymistä jo etukäteen. Niinpä perheen äiti Elina kiersi naapurustossa jo luonnosten kanssa pyytäen jokaiselta suullisen suostumuksen hankkeelle.

Talo tontille - mutta miten päin?

Tonttikäynnillä varmistettiin vielä, että talo sopii tontille. Mm. suuret puut, avokallio ja painanne vaikuttivat talon sijoittamiseen tontilla. Isot ikkunat haluttiin suunnata etelään ja länteen, mikä osoittautui mahdolliseksi. Tonttikäynti näytti rakennushankkeelle suotuisia tuulia: talo voitaisiin sijoittaa tontille energiankulutuksen kannalta ihanteellisella tavalla.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
20217_71648.jpg
Miltä näyttäisi luonnonkivi kodin sisustuksessa?
Kaipaatko kotiisi kulutusta kestävää laattapintaa, mutta perinteisten keraamisten laattojen valikoimasta ei oikein löydy mieleistä? Oletko ajatellut aitoa, ekologista sekä pitkäikäistä luonnonkiveä, joka sopii lattia- ja seinäpintojen lisäksi myös pöytätasoihin?
20154_43187.jpg
Ikkunan asennus
Tarvittavat materiaalit- akkukone- puukiiloja- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)- vesivaaka- rullamitta- vasara- käsisaha- ruuvinväänninIkkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.Valmistelevat työt1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton