• Etusivu
  • Talo

Vesikatto - sadevesijärjestelmät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.11.2011
201111_28592.jpg

Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Räystäiden tekeminen riittävän ulkoneviksi on suositeltavaa seinärakenteiden suojaamiseksi. Katto on suunniteltava ja rakennettava siten, että vesi poistuu katolta suunnitellulla tavalla rakennusta vahingoittamatta. Veden poistaminen katolta hoidetaan käyttäen tarvittaessa kattokaivoja tai räystäskouruja ja syöksytorvia.

Syöksytorvet

Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan pois rakennuksen vierestä sadevesiverkostoon, avo-ojaan tai vähintään 3 m etäisyydelle rakennuksesta maastoon ja imeytetään maaperään niin, ettei rakennuksen rakenteille eikä naapuritonteille aiheudu haittaa. Matalissa ja pitkäräystäisissä rakennuksissa, joissa kouruttomalta räystäältä valuvan veden haittavaikutuksia voidaan pitää vähäisinä, vedet voidaan johtaa maanpinnan kallistuksin pois perustusten vierestä.

Syöksytorvi liitetään räystäskouruun yhdystorvella (lähtökappaleella). Syöksytorven kannattimet sijoitetaan yleensä siten, että syöksytorven etäisyys alustasta on vähintään 30 mm. Syöksytorvi kiinnitetään enintään 2000 mm:n välein. Kannattimet sijoitetaan syöksytorven mutkien lähelle saumojen sijainnin ja tukevan kiinnityksen vaatimalla tavalla. Kannattimen varren tulee kallistua seinästä alaspäin.

Huomaa! Sadevesiä ei saa johtaa salaojiin.

Räystäskouru

Kourun etureunan tulee olla vähintään 25 mm katteen ajatellun jatkeen alapuolella. Kourun takareunan tulee olla vähintään 10 mm korkeammalla kuin kourun etureuna. Räystäskourun tulee olla kalteva syöksytorveen päin. Kallistuksena käytetään yleensä suhdetta 5 mm/m, eli metrin matkalla kouru kallistuu 5 mm. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon kourun kaltevuuden vaikutus rakennuksen ulkonäköön. Kourun koukut kiinnitetään tasaisin, enintään 1000 mm:n välein.

201111_28593.jpg

Syöksytorvien päätyjen ja taitteiden viereen sijoitetaan kannatinkoukku. Räystäslautaan kiinnitettäessä koukut tulisi ensisijaisesti kiinnittää kattotuolien kohdalle.

Kattokaivot

Jos rakennuksen katolle tuleva vesi poistetaan kattokaivojen avulla, tulee rakennuksessa olla kutakin vedenpoiston kannalta itsenäistä katon osa-aluetta kohden vähintään yksi kattokaivo.Konesaumatun tai muutoin tiiviiksi saumatun peltikaton alapuolella käytetään aluskatetta tai kosteutta sitovaa alusrakennetta. Kattokaivot ja niistä lähtevät sisäpuoliset poistoviemärit eristetään ja suunnitellaan siten, että vettä ei haitallisesti tiivisty eikä jäädy niiden pintoihin. Kaivot ja poistoviemärit tehdään helposti puhdistettaviksi.

Aluskatteet

Jos käytetään limisaumattua katetta ilman tiivistettyjä saumoja (esim. kattotiili, muotolevy), alapuoliset rakenteet suojataan veden pois johtavalla aluskatteella.

Kuvassa syöksytorven mitoitusohjeita.
Kuvassa syöksytorven mitoitusohjeita.

Aluskatteen limitykset, liittymät ja lävistyksien tiivistykset tehdään siten, että aluskate johtaa sitä pitkin valuvat vedet riittävän pitkälle ulkoseinälinjan ulkopuolelle. Konesaumatun tai muutoin tiiviiksi saumatun peltikaton alapuolella käytetään aluskatetta tai kosteutta sitovaa alusrakennetta.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tulikiven valkoinen Rosamo V4 -takka leivinuunilla sijoitettuna keittiön ja olohuoneen välille.
Tutkittua: Varaava takka on energiatehokas ja ekologinen
Erityisesti kylmien talvikuukausien aikana sen huomaa, että lämmitys on keskeinen osa asumismukavuutta. Mutta ei ole kuitenkaan aivan sama, miten kotiaan lämmittää, sillä lämmitysratkaisujen valintaan vaikuttaa moni seikka: millainen on lämmitysratkaisun energiatehokkuus, sen ekologisuus ja kuinka mukava sitä on käyttää. Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että varaavat tulisijat vastaisivat edellä mainittuihin valintavaatimuksiin.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taas ajankohtaista aikaa.Siirretäämpä katsetta myös tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka.Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.
20222_76926.jpg
Hyvä nyrkkisääntö on vaihtaa suodattimet keväällä ja syksyllä
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun sisäilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti.Nyt on taas syksyinen suodattimien vaihdon aika!
20174_48855.jpg
Vanha keskuspölynimuri kannattaa uusia
Usein keskuspölynimurijärjestelmä jää käyttämättä, kun keskusyksikkö rikkoontuu eikä vastaavaa tuotetta ole enää kaupoissa. Keskuspölynimurijärjestelmän saa melko vaivattomasti jälleen käyttöön vaihtamalla vain uusi keskusyksikkö vanhan tilalle.
Spigot lvis-suunnittelu
Selkeyttä projektin kustannus- ja aikatauluhallintaan
Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton