• Etusivu
  • LVI

80-luvun omakotitalon lämmitysremontti: suora sähkö vaihtui ilma-vesilämmitykseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 09.10.2024
20212_68576.jpg

Tero Välimaa valitsi kotinsa ilma-vesilämpöpumpuksi erittäin tehokkaan Jäspi Tehowatti Airin, jossa on vakiona MyUpway-etävalvonta.

Kangasalla sijaitseva suuri omakotitalo ehti lämmetä yli 30 vuotta suoralla sähkölämmityksellä, kunnes viime syksynä taloon asennettiin ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä. Energiakulujen odotetaan pienenevän lämmitystavan muutoksen myötä noin kolmanneksella.

Tero Välimaa ja Heli Jalander eivät arvanneet syksyllä 2019 reissuun lähtiessään, että takaisin tullessa edessä olisi pikainen muutto. Myyntiin laitettu omakotitalo oli löytänyt ostajansa, ja aikaa uuden kodin etsimiseen oli vain kaksi kuukautta.

Lvi-, sähkö- ja rakennusalan yrittäjänä työskentelevä Välimaa oli aiemmin harkinnut rakentavansa kokonaan uuden talon, mutta tiukan aikataulun vuoksi suunnitelmat muuttuivat. Onneksi lähellä oli myynnissä tuttu talo, jonka hän tiesi olevan hyvin rakennettu: arkkitehdin suunnittelema, tiiliverhoiltu aumakattoinen omakotitalo vuodelta 1986.

– Isäni asensi siihen aikanaan sähköt, Tero Välimaa kertoo.

Talokauppojen myötä tuli aika ryhtyä perusteelliseen remonttiprojektiin: pintojen ja talotekniikan uusimiseen sekä lämmitys- ja lämmönjakojärjestelmän uudistamiseen.

Suora sähkölämmitys tarvitsi korvaajan

Taloon tarvittiin koneellinen, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto. Myös sähköt oli uusittava ja tehtävä päätös tulevasta lämmitystavasta. Rakenteellisesti talo oli erinomaisessa kunnossa ja ikäisekseen tavanomaista paremmin eristetty.

Näyttävässä kaksikerroksisessa omakotitalossa on tilaa varsin hulppeasti, sillä asuinkerroksessa on 180 neliötä ja kellarin työtilassa saman verran. Ennen remonttia talossa oli suora sähkölämmitys, kuten monissa 1980-luvun puolivälissä rakennetuissa taloissa. Lisälämmönlähteenä toimi yläkerran varaava takka.

Edellisen omistajan mukaan sähköä oli vuositasolla kulunut noin 20 000 kWh, joten suureen kokoonsa nähden talo ei ollut aivan kauhea lämmityssähkön syöppö. Taloudellisin saati ympäristön kannalta suotuisin lämmitysmuoto se ei kuitenkaan ollut.

<p data-block-key="wjraf">Lämmitettäviä neliöitä on talon kummassakin kerroksessa noin 180. Uuden ilma-vesilämmitysjärjestelmän ulkoyksikkönä toimii 12 kW:n Jäspi Split.</p>
Lämmitettäviä neliöitä on talon kummassakin kerroksessa noin 180. Uuden ilma-vesilämmitysjärjestelmän ulkoyksikkönä toimii 12 kW:n Jäspi Split.

Ilma-vesilämpöpumppu osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi

Tero Välimaa on ehtinyt myydä vuosien mittaan asiakkailleen parisataa maalämpöpumppua, joten olisi ollut luontevaa hankkia samanlainen omaankin kotiin. Energiakaivon porauttaminen harjun kupeessa sijaitsevaan taloon ei kuitenkaan ollut kustannustehokas ratkaisu, joten valinnassa vaaka kallistui ilma-vesilämmön puoleen.

Tutkailtuaan markkinoilla olevia laitteita Tero Välimaa päätyi Jäspi Tehowatti Airiin, jossa on vakiona MyUpway-etävalvonta.

– Laite on todella tehokas. Hyvissä olosuhteissa sen hyötysuhde (COP) on lähellä viittä. Meillä järjestelmään kuuluu Jäspi Split 12 kW:n ulkoyksikkö, sisäohjainyksikkö sekä Jäspi Lisäwatti -sähkökattila, joka pitää huolen, että lämpöä riittää kovillakin pakkasilla.

Laitteen sisäyksikkö on korkeudeltaan vain 1,8 metriä, minkä ansiosta se sopii myös matalaan kellaritilaan. Sisäänrakennettuun varaajaan mahtuu vettä 215 litraa, joten käyttövettä riittää suureenkin tarpeeseen.

– Täältä kellarista lähti 15 vuotta vanha Jäspin lämminvesivaraaja kiertoon mökkikäyttöön. Se oli edelleen aivan priimakunnossa, Välimaa kehaisee.

Alan ammattilaisena hän teki suuren osan töistä itse. Sähköpattereiden poistamisen jälkeen lämpölinjan putkille oli porattava reitit holvin läpi. Kellarikerroksen katossa komposiittiputket jätettiin tarkoituksella eristämättä.

Loput urakasta toteutti yrittäjä Sami Lehtinen SL-Putki Oy:stä.

– Putkitöiden osaltahan kohde oli toki helppo, kun asiakas teki ennalta sovitusti paljon valmistelutöitä. Oikeastaan ainut haaste oli mahduttaa lämpöpumpun putkituksia pieneen tilaan, Sami Lehtinen kertoo.

<p data-block-key="m1nam">Vanhat käyttöikänsä päähän tulleet sähköpatterit vaihdettiin uusiin vesikiertoisiin pattereihin.</p>
Vanhat käyttöikänsä päähän tulleet sähköpatterit vaihdettiin uusiin vesikiertoisiin pattereihin.

Energiakuluihin on tulossa merkittävä säästö

Ilma-vesilämmitys on ollut toiminnassa lokakuusta 2020 lähtien. Välimaa uskoo talon lämmityskustannusten laskevan varovaisesti arvioidenkin noin 30 prosenttia.

Vaikka pitkää käyttökokemusta ei ole vielä ehtinyt kertyä, asuinmukavuuteen ilma-vesilämpöpumpulla on ollut välitön positiivinen vaikutus.

− Huomasin jo yhden käyttökuukauden jälkeen, että lämpö on asuintiloissa miellyttävän tasainen. Ja vaikka remontoimmekin taloa loppuelämämme kodiksi, on mukava tietää, että tällaisen investoinnin jälkeen myös talon jälleenmyyntiarvo on huimasti parantunut, hän summaa.

Katso myös video Kangasalan lämmitysremontista

Info

Info

Pyydä tarjous Jäspi-jälleenmyyjältä

Onko kotisi lämmitysjärjestelmä päivityksen tarpeessa? Voit pyytää tarjouksen ja kustannusarvion Jäspi-jälleenmyyjältä. Muista myös, että lämmitysremonttiin on saatavilla erilaisia tukia!

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton