3. Ilmanvaihto keittiössä
Liesikupu kaapiston alareunaan kiinnitettynä.
Keittiön ilmanvaihto
Hyvään ruokaan kuuluu herkulliset tuoksut. Ruuanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole kuitenkaan osa nautintoa, joten likainen ja rasvainen ilma on poistettava nopeasti ja tehokkaasti.
Huomioithan liesikupua valitessasi ulkonäön lisäksi myös hyvät kärynpoisto-ominaisuudet sekä käyttömukavuuden. Hyvä rasvasuodatin, riittävä valoteho sekä helppo puhdistettavuus lisäävät käytettävyyttä. Kärynpoiston tehokkuuteen vaikuttavat poistoilmamäärä, liesikuvun tai -tuulettimen etäisyys kärylähteestä ja liesikuvun tai -tuulettimen kärynkeräysosan tilavuus.
• Kärynkeräysosan tulee olla riittävän suuri, vähintään lieden levyinen.
• Liesikupu tai –tuuletin tulee olla mahdollisimman matalalla, kuitenkin vähintään 50 cm etäisyydellä sähköliedestä ja 65 cm etäisyydellä kaasuliedestä.
• Liesikuvun tai –tuulettimen tulee poistaa vähintään 25 l/s ilmaa käyttötilanteessa.
Kiinnitä huomiota edellä mainittuihin ominaisuuksiin etteivät käryt, kosteudet ja rasvat leijaile koko sisätilaan. Saarakekeittiöissä, joissa liesi on sijoitettu keskilattialle, pitää myös olla riittävä liesituuletin tai -kupu.
Kaapistossa olevien roska-astioiden tilasta on hyvä tehdä myös hajujen poisto, jotta ruoantähteet ja muut jätteet eivät pilaa keittiön ilmaa, vaan hajut lähtevät roska-astioista suoraan ulos.
Keittiö tarvitsee myös yleispoiston, joka takaa sen, että mahdollisista likaisista astioista tulevat hajut poistuvat. Nämä poistot liitetään asunnon ilmanvaihtojärjestelmään.