• Etusivu
  • Sisustus

Aistiesteettömyys on kaikkia varten! – Kokeile, miten aistiesteetön sinun kotisi on

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.05.2022
20225_78123.jpg

Aistiesteettömässä suunnittelussa mietitään muun muassa, mihin tarkoitukseen tila on rakennettu. Onko se esimerkiksi lasten leikkipaikka vai vanhempien työtila?

Kun mietitään esteettömyyttä, ajattelemme hyvin usein liikunta-, näkö tai vaikka kuulovammaisten elämää helpottavaa asumisympäristöä. Fyysisestä esteettömyydestä puhutaankin paljon. Aistiesteettömyyden saatamme yhdistää eritysherkkien ihmisten arkeen tai autismikirjon häiriöihin. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että aistiesteettömyys on myös sinun oman hyvinvointisi kannalta erittäin tärkeä asia? Esimerkkinä palautumisesi rankan työpäivän jälkeen kotona. Aistiesteettömyys on meitä kaikkia varten!

Haastattelimme Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) DigiNepsy-hankkeen työntekijöitä, jotka ovat tutkineet aistiesteettömyyttä ja luoneet tilojen aistikuormitusta kartoittavan työkalun, jota kuka tahansa voi kokeilla omassa ympäristössään, niin töissä kuin kotona. Ryhmän jäseniä ovat lehtori Hanna Hannukainen ja projektitutkija Toni Tammi. Mukana haastattelussa on myös hankkeen yhteistyökumppani, sisustussuunnittelija Paula Hellberg.

Mitä aistiesteettömällä tilalla tarkoitetaan?

Ärsykerikas ympäristö ja hektinen elämäntyyli kuormittavat aika ajoin varmasti meitä kaikkia. Aivomme reagoivat ympäristössä oleviin ärsykkeisiin ja tarvitsemme aikaa palautumiselle sekä tiloja, jotka tukevat tätä palautumisprosessia

– Kun itse menin SAMKissa esteettömyyden ja saavutettavuuden tutkimusryhmään 2014, aloimme miettiä, miten aistit voitaisiin huomioida osana esteettömyyttä. Kirjallisuudessa aiheeseen viitattiin hyvin yleisellä tasolla – ajatuksella "aistit tulee huomioida osana esteettömyyttä". Miten tämä käytännössä pitäisi tehdä, jäi kuitenkin pitkälti lukijan oman harkinnan varaan, kertoo Hannukainen.

– Valtaosa aikuisista on turtunut jatkuvaan aistikuormitukseen. Tunnistamme ehkä tietynlaisen kireyden tai kuormituksen, mutta sen alkulähteille palaaminen on haastavaa. On kuitenkin selvää, että me kaikki reagoimme ympäristön aistikuormitukseen – osa vähemmän, osa enemmän. Äärimmillään liiallinen aistikuormitus saattaa estää kokonaan vaikkapa osallistumisen johonkin muuten mieleiseen toimintaan, täydentää Hannukainen.

Entä mitä voimme itse tehdä parantaaksemme aistiesteettömyyttä ja miten huomaamme korjausta kaipaavat kohdat?

Arvioi oman kotisi aistiesteettömyys ilmaisella sovelluksella

Aistiesteettömyyden arviointiin on kehitetty omaa sovellusta, joka kertoo käyttäjälle, mistä tilojen aistikuormitus muodostuu. Sovelluksen käyttö ei edellytä aiempaa tietämystä tai osaamista aistiesteettömyydestä.

– Sovellus on tarkoitettu kaikille tiloille, oli tila sitten huone tai kokonainen rakennus, kertoo Tammi.

Sovellusta lähdettiin tekemään julkiset tilat mielessä, mutta sovellusta voi aivan hyvin käyttää muihinkin tiloihin.

Sovellus kertoo sinulle graafisesti, mitkä osa-alueet tarvitsevat lisää huomiota aistiesteettömyyttä mietittäessä.
Sovellus kertoo sinulle graafisesti, mitkä osa-alueet tarvitsevat lisää huomiota aistiesteettömyyttä mietittäessä.
Sovellus antaa myös parannusehdotuksia tilan aistiesteettömyyden kohentamiseksi.
Sovellus antaa myös parannusehdotuksia tilan aistiesteettömyyden kohentamiseksi.

– Jos jokin sovelluksessa esitettävä kysymys ei ole vaikkapa kotiympäristössä relevantti, sen voi ohittaa, eikä kysymyksen jättäminen välistä vaikuta lopputulokseen. Arvioinnin voi myös tallentaa luonnoksena ja jatkaa myöhemmin. Lopussa vastaukset pisteytetään ja saat neuvoja tilan aistiesteettömyyden parantamiseen, neuvoo Tammi.

– Meillä on nyt kokeiluvaihe menossa ja otamme mielellämme myös palautetta vastaan sovelluksen toimivuudesta.

Info

Info

Miten voit parantaa aistiesteettömyyttä kotonasi?

Sisustussuunnittelija Paula Hellberg antaa viisi vinkkiä aistiesteettömään sisustamiseen.

1. Karsi ylimääräinen

Karsi turhat tavarat pois näkyviltä, jolloin kokonaisuus rauhoittuu. Järjestä tavaroille omat paikkansa: Voit esimerkiksi nimetä lasten vaatteille omat laatikot nimellä ja lisätä kuvan niistä vaatekappaleista, jotka siihen laatikkoon kuuluvat.

2. Suosi luonnonmateriaaleja

Puu on aisteille miellyttävä materiaalivalinta. Sitä voidaan käyttää verhouksessa, huonekaluissa ja sisustuselementeissä. Puutuotteet parantavat myös sisäilmanlaatua. Pehmeät puupinnat saavat aikaan miellyttävän sisätila-akustiikan ja tuntuvat myös ihoa vasten lämpimämmiltä kuin kylmä metalli.

Tekstiileillä pehmennät tilaa niin akustisesti kuin tuntoaistinkin näkökulmasta. Tekstiileihin kannattaa valita luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa tai villaa.

20225_78130.jpg

Aistiesteettömyyden kannalta kovat ja kiiltävät kalusteet sekä pinnat ovat huonoin vaihtoehto. Ne heijastavat sekä ääniä että valoa aisteja kuormittavalla tavalla.

3. Luo oikeanlainen valaistus

Suosi valaistuksessa epäsuoraa valoa, sekä useampia valonlähteitä eri korkeudella. Älä käytä huoneissa ainoastaan pistemäisiä valoja ja vältä valaisimia, joissa häikäisevä poltin on näkyvillä.

4. Pohdi tilan käyttötarkoitusta

Huoneeseen tarkoitetuille toiminnoille kannattaa varata riittävästi tilaa ja rauhaa. Mieti, mihin tarkoitukseen huonetta käytetään ja kuka sitä käyttää. Onko tila tarkoitettu lepäämiseen ja rauhoittumiseen vai perheen yhteisille hetkille tai lasten joskus villeillekin leikeille?

Suuresta eteisaulasta voi matolla rajata paikan, jossa riisutaan kengät. Matto kertoo vieraalle, että tähän kohtaan on hyvä jättää ulkokengät. Matot ovat muutenkin koko talossa erinomaisia tilojen rajaajia.

20225_78131.jpg

5. Pehmennä akustiikkaa

Kaikuuko tilassa? Kaikki pehmeät sisustusmateriaalit vaikuttavat sen akustiikkaan. Lisää verhoja, tekstiilejä, tyynyjä, mattoja tai jopa akustiikkalevyä tarpeen vaatiessa. Myös kirjat, kaikenlainen puu sisustuksessa ja pehmeät taulut sekä ryijyt auttavat akustiikan pehmentämisessä.

Info

Info

Lisätietoja aiheesta:
Aistiesteetön sisustussuunnittelu: Paula Hellberg, paula@paulahellbeg.fi, www.paulahellberg.fi
DigiNepsy-hanke ja aistiesteettömyys: Hanna Hannukainen, hanna.hannukainen@samk.fi
DigiNepsy-hanke ja aistiesteettömyyden kartoitussovellus: Toni Tammi, toni.k.tammi@samk.fi

Sisustus
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton