• Etusivu
  • Talo

Askeläänieristys

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER logoSaint-Gobain Finland Oy / ISOVERLue lisää
Päivitetty 17.04.2013
20132_34056.jpg

Kelluvilla lattioilla saavutetaan paras askeläänieristys

Askeläänieristys ja sen vaatimustaso määritellään Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa C1. Askeläänieristys kuvataan askeläänitasoluvulla L`n,w. Suurin sallittu askeläänitasoluku asuinhuoneistojen välillä on 53 dB. Uloskäytävästä asuinhuoneistoon vaatimus on enintään 63 dB.

R’w kuvaa ilmaääneneristystä in-situ (= arvo, joka saadaan todellisissa olosuhteissa). Rw puolestaan on laboratorioarvo.

Askeläänieristys ja muut peruskäsitteeet - Tutustu täällä

Kuinka askeläänieristys paranee?

Ilmaääneneristyksessä tarkastellaan rakenteen toimintaa, kun ilmassa etenevät äänet eli ilman paineen vaihtelut saavat rakenteen värähdysliikkeeseen.

Askelääneneristyksessä värähdysliike synnytetään rakenteeseen kohdistettuina iskuina. Varsinaisena erona on värähtelyn synnyttämistapa, mutta itse rakenteen toiminta on likimain samanlainen.

Rakenteen toiminnasta voidaan tehdä seuraavia päätelmiä:

  • Samanvoimaisesta iskusta raskas rakenne heilahtelee vähemmän, askeläänieristys paranee rakenteen painon kasvaessa noin 9 dB massan kaksinkertaistuessa
  • Rakenteen jäykkyydellä on vaikutusta, hyvin suuri jäykkyys on edullista, ohuet kiviaineiset rakenteet ovat epäedullisia ja eristystä voidaan parantaa äänen säteilyä vaimentavalla levyrakenteella
  • Eristystä voidaan parantaa kaksinkertaisella rakenteella eli kelluvalla lattialla, kaksinkertaisella erillispalkistolla tai joustavasti ripustetulla katolla

Käytännössa askeläänitasoluku saadaan pienemmäksi mm. seuraavilla keinoilla:

  • Massiivi- tai ontelolaattavälipohja, jonka päällä on erittäin joustava muovimatto
  • Kelluvilla lattiarakenteilla, jonka tulee olla täysin irti kaikista muista rakenteista ja talotekniikan asennuksista
  • Asennuslattioilla (joissa joustavat väliosat)
  • Alas lasketuilla katoilla

ISOVER suosittelee kelluviin lattiarakenteisiin joustavaksi kerrokseksi tuotetta ISOVER FLO, joka on molemmilta puolilta lasihuovalla pinnoitettu eristevillalevy. Näin tehtynä lattian pintamateriaali on vapaasti valittavissa.

Esimerkkejä kuinka askeläänieristys toteutetaan:

Esimerkki: Askeläänieristys puuvälipohjassa
Esimerkki: Askeläänieristys puuvälipohjassa

Puuvälipohjaan:

  • muovimatto
  • Kipsilevyt
  • askelääneneriste ISOVER FLO 30 mm
  • pontattu rakennuslevy >18 mm
  • 50x225 mm runko (k400) ja mineraalivilla esim. ISOVER KL-37, 225 mm
  • poikittaiskoolaus, 22x100 mm k400
  • Akustinen jousiranka k 400 mm
  • 2 x 15 mm palokipsilevy
Esimerkki: Askeläänieristys korjausrakentamissa
Esimerkki: Askeläänieristys korjausrakentamissa

Betonivälipohja korjausrakentamisessa:
  • laatta tai parketti
  • 160 mm betoni
  • 50 mm ilmaväli
  • mineraalivilla ISOVER KL-37 70 mm ja runko
  • kipsilevyt
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20182_51668.jpg
Miten säästän lämmityskustannuksissa?
Lämmityskustannuksissa säästäminen on järkevää ja kannattavaa. Miten säästöä sitten voi saavuttaa? Lämmityskulut muodostuvat kulutusmäärästä ja energian hinnasta. Säästöä voidaan saavuttaa nopeasti ja ajan myötä – ilmaiseksi ja investoimalla.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
20081_7962.jpg
Lue väreistä Suomalainen koti -sisustuskirjasta
Värimaailma tuntee käsitteet värispektri ja väriympyrä. Yksinkertaistettuna kysymyksessä on perusvärit ja näiden yhdistelmät, jonka ketjun toisessa päässä ovat väritehtaiden värikartat, jotka kattavat tuhansia ja taas tuhansia eri sävyjä. Kodin värimaailmaa pohdittaessa ei mennä kuitenkaan vielä tälle tasolle vaan puhutaan valkoisesta, punaisesta , sinisestä ja myös musta-valkoisesta, vaaleanvihreästä, sinivihreästä ja tummanpunaisesta.Värit voidaan rinnastaa myös luontoon, tuttuihin materiaaleihin ja yleensäkin johonkin, joka antaa heti kuvan, mistä on suurin piirtein kysymys. Tällöin väriä verrataan esimerkiksi hiekkaan, sinappiin, kittiin, usvaan, mereen tai grafiittiin. Yhtä lailla vertaus löytyy kermanvalkoisesta, ruusunpunaisesta, sitruunankeltaisesta, havunvihreästä ja taivaansinisestä. Väreillä on vaalean-, keski- ja tummasävyn lisäksi myös lukuisia eri sävyn syvyyttä kuvaavia ilmaisuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton