• Etusivu
  • LVI

10 vinkkiä hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.11.2023
20194_57624.jpg

Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa 10 kohtaa, jotka tulee huomioida ilmanvaihdon toteuttamisessa.

  1. Ilmanvaihdon suunnitteluun tarvitaan asiantunteva ammattilainen. Vallox-ilmanvaihdon osaavat suunnittelijat löydät täältä.
  2. Ilmanvaihtokone on valittava talon/asunnon pinta-alan sekä huonemäärän ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Vallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva kone kaikenkokoisiin asuntoihin. Tutustu valikoimaan
  3. Automaattisesti säätyvä ilmanvaihto helpottaa käyttäjää hyvän sisäilmaston saavuttamisessa.
  4. Korkeahyötysuhteiset ja vähän sähköä kuluttavat koneet ovat energiataloudellisempia.
  5. Ilmanvaihtokoneen sijoittaminen keskeisesti talossa/ asunnossa helpottaa ilmanvaihdon toteuttamista ja pienentää asennuskustannuksia. Konetta ei kuitenkaan tule sijoitttaa makuuhuoneeseen rajoittuvalle seinälle.Käytä asennustöissä alan ammattilaista.
  6. Hiljaisen ja toimivan ilmanvaihtojärjestelmän edellytyksenä ovat riittävät ja hyvät äänenvaimentimet.
  7. Ulkoilman sisäänotto suunnitellaan rakennuksen varjoisalle ja pölyttömälle puolelle.
  8. Toimivan ilmanvaihdon varmistamiseksi on huonetilojen välille suunniteltava ilman virtaamisreitiksi joko oviraot tai erilliset siirtoilmareitit.
  9. Saadaksesi täyden hyödyn ilmanvaihtojärjestelmästäsi, tutustu ohjeisiin – varsinkin järjestelmän käyttöönoton yhteydessä- ja myöhemminkin aina tarpeen mukaan. Tutustu huolto- ja käyttöohjevideoihin
  10. Toimiva ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa ja ohjeiden mukaisen suodattimien vaihdon koneeseen.
Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
Nainen harmaassa neuletakissa katsoo ikkunasta ulos talviseen maisemaan.
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton