10 Vallox-vinkkiä pientalon ilmanvaihtoon

Mistä raitis ilma tulee ottaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 04.02.2025
20091_14732.jpg

Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.

1. Tarvitaanko ilmanvaihdon suunnittelussa suunnittelijaa, vai voiko kanavat vetää itse?
Valitse aina rakennusprojektiisi ammattitaitoinen ja luotettava ilmanvaihtosuunnittelija.

2. Onko olemassa nyrkkisääntöjä koneen riittävän tehon määrittämiseen?
Valitse asuntosi tarpeiden mukaan mitoitettu riittävän tehokas ilmanvaihtokone, jossa on säätömahdollisuus. Normaalioloissa koneen tulee vaihtaa asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa 50-60 prosentin teholla. Tällöin voit tarvittaessa tehostaa ilmanvaihtoa.

3. Mitä etua on automaattisesta säädöstä verrattuna manuaalisesti toimiviin koneisiin?
Kiinnitä huomiota ilmanvaihtokoneen säätöautomatiikkaan. Voit valita vaihtoehdon, jossa ilmanvaihdon säätö tapahtuu automaattisesti esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin ohjaamana. Näin ilmanvaihto on aina tarpeen mukainen eikä energiaa tuhlata. Valloxin Digit SED -malleissa oleva viikkokello-ohjaus toiminto mahdollistaa ilmanvaihdon täsmällisen tarpeen mukaisen ohjauksen. Takkakytkintoiminto puolestaan tekee taloon hetkellisen ylipaineen ja helpottaa puiden sytyttämistä takassa. Manuaalisesti säädettävissä koneissa hyvä sisäilma perustuu asukkaiden omiin havaintoihin, automaattinen säätö sen sijaan auttaa hyvän ilmanlaadun saavuttamisessa.

4. Mikä on ilmanvaihtokoneen valinnan vaikutus energiankulutukseen?
Muista, että talon lämmitysenergiankulutuksesta 20-50 % tulee ilmanvaihdosta. Lämmön talteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Näin säästetään energiaa. Vallox 90 SE, Vallox 150 SE, ja Vallox 200 SE -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. VTTtuotesertifikaateista löytyvät tarkemmat tiedot tehdyistä tuotetesteistä. Jos talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, kannattaa valita suoraan lattialämmitykseen kytkettävät Vallox VKL -ilmanvaihtokoneet, sillä ne on suunniteltu hyödyntämään lattialämmityksen lämpöä tuloilman jälkilämmityksessä. Matalaenergia- ja passiivitalojen ilmanvaihtoratkaisuksi sopivat Vallox 150, 200 ja 280 -sarjan MLV-mallit. MLV-tunnusta kantavat Vallox-ilmanvaihtokoneet on suunniteltu erityisesti maalämpöpumpputai maalämpötaloille. Koneet käyttävät maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödyksi ilmanvaihdossa sisään tuotavan ulkoilman esilämmityksessä tai kesäaikaisessa viilennyksessä. MLV-patteri parantaa entisestään Vallox-ilmanvaihtokoneiden vuosihyötysuhdetta. Myös koneen sähkönkulutus pitää optimoida. Valitse tasavirtapuhaltimella varustettu kone, sillä se kuluttaa sähköä vähemmän kuin vaihtovirtapuhallinkone. Kulutus on jopa puolta pienempi tasavirtapuhaltimilla. Valloxin koneiden matalaenergiamalleissa tasavirtapuhallin on vakiovarusteena. Kaikkien Valloxilmanvaihtolaitteiden hyötysuhde on selvästi määräysten vaatimustasoa parempi.

5. Mihin ilmanvaihtokone tulee sijoittaa?
Laite tulee sijoittaa lämpimään sisätilaan. Se ei saa häiritä asumista ja sitä on voitava tarvittaessa huoltaa helposti. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Roiskevesisuojatut konemallit voidaan sijoittaa myös WC- ja pesutiloihin. Makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei tule kiinnittää. Huomaa, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.

6. Pitääkö kanavistossa käyttää äänenvaimentimia?
Kyllä, äänenvaimentimien käyttö auttaa miellyttävän, meluttoman asuinympäristön luomisessa. Äänen vaimentaminen tehdään kanavistoon sijoitettavilla äänenvaimentimilla ja oikein mitoitetuilla venttiileillä. Useimpiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin on lisävarusteena saatavissa äänenvaimennusosa jossa on kaikki kanaviston ja koneen äänen vaimentamiseen tarvittava tekniikka.

7. Mistä raitis ilma tulee ottaa?
Raitisilmasäleikkö sijoitetaan talon varjoisalle, viileämmälle puolelle. Tuloilmaa ei saa johtaa sisälle pölyävän kadun vierestä. Jäteilma johdetaan pääasiassa katon kautta ulos.

8. Miten asunto olisi suunniteltava, että ilmanvaihto toimisi hyvin?
Ilman virtaukselle on suunniteltava siirtoilmareitit. Helpoiten se voidaan toteuttaa jättämällä kynnykset pois tai tekemällä siirtoilma-aukot karmiin tai seinärakenteisiin. Tulo-poistoilmanvaihdolla varustetuissa asunnoissa voidaan halutessa pitää ikkunoita auki tai tuulettaa niiden kautta. Kannattaa kuitenkin huomioida avonaisista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly. Keittiön kärynpoisto voidaan toteuttaa erillisellä liesituulettimella tai huippuimuri- liesikupu yhdistelmällä.

9. Miten varmistan, että osaan käyttää ilmanvaihtokonetta oikein?
Vallox-ilmanvaihtokoneiden käyttöohjeet ovat selkeät ja helposti saatavilla. Edellytä aina ilmanvaihtosi käyttöönottovaiheessa riittävää käyttöopastusta. Ostaessasi ilmanvaihtojärjestelmän sovi myös järjestelmän säätämisestä.

10. Mitä huoltotoimenpiteitä ilmanvaihtokone vaatii?
Koneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein. Suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava tarvittaessa sekä koneen sisäisestä puhtaudesta tulee huolehtia. Käytä aina alkuperäisiä Vallox-suodattimia. Osassa Vallox-ilmanvaihtokoneita on vakiovarusteena huoltotarpeesta muistuttava huoltomuistutin.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20136_35400.jpg
KNX-taloautomaatio on Standardi
KNX -järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaasti toimivaksi verkoksi. KNX -järjestelmällä voidaan ohjata mm. valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esimerkiksi markiiseja.KNX on väylätekniikka, jolla taloautomaation eri osia ohjataan yhdellä ainoalla järjestelmällä, jossa laitteet ja eri järjestelmät keskustelevat keskenään. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä niin toteutusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren aikanakin. KNX -taloautomaatio sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin kuten omakotitaloihin, toimistoihin, liikerakennuksiin, hotelleihin, kouluihin jne. Muunneltavuus on tärkeää rakennuksen käytön aikana ja KNX -järjestelmän laajentaminen on helppoa. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.KNX:n on standardoitu järjestelmä (ISO/IEC 14543-3), joka takaa sen, että eri valmistajien KNX -tuotteet ovat keskenään yhteensopivia. KNX standardia hallinnoi ja laitteiden yhteensopivuutta valvoo Konnex Association (www.knx.org). KNX -tekniikka perustuu EIB, BatiBUS ja EHS –järjestelmiin, jotka kehitettiin jo 1990-luvun alussa.Lisätietoa KNX-tekniikasta
20216_71342.jpg
Älä anna kolean tuulen ja sateen pilata juhliasi
Onko loppukesälle tai syksylle tiedossa jokin suuri juhla? Ja nyt mietityttää, että mitä jos sää onkin sateinen, tuulinen tai viileä juuri kyseisenä päivänä. Ihmiset eivät voi siinä tapauksessa viettää juhlaa ulkosalla vaan kaikkien on pakkauduttava hikoilemaan sisätiloihin. Jos terassilla on lasitus, tätä murhetta ei ole. Lasituksen ansiosta voit viettää kesän ja syksyn juhlat ilman huolta säästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton