Öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus ja huolto kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin
Korkein hallinto-oikeus on ennakkoratkaisussaan 6. elokuuta määrittänyt, että öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Tulisijojen ja hormien nuohous jäävät edelleen oikeutta vaille. Ennakkoratkaisu on annettu vuosille 2007 ja 2008.
Taipalsaarelainen omakotitalon omistaja oli hakenut ennakkoratkaisua saadakseen tietää, onko hänellä oikeutta kotitalousvähennykseen vuotuisesta nuohousmaksusta, lämmityskattilan öljypolttimon huollosta, lämmityskattilan puhdistuksesta, lämmityskattilan hyötysuhdemittauksesta ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistuksesta, mittauksesta, säätämisestä sekä huollosta.
Tulisijan ja savuhormin nuohous eivät ole kuuluneet kotitalousvähennykseen oikeutettuihin töihin, sillä Verohallituksen tulkinnan mukaan vähennyskelpoisena asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä sellaisia toistuvia asuntoon kohdistuvia huoltotoimenpiteitä, joiden tekemiseen voidaan yleensä kelpuuttaa vain tietyn ammattitaidon omaava henkilö, tässä tapauksessa nuohooja (Verohallituksen ohje, dnro 74/32/2006, 9.10.2006).
Öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän huolto ja puhdistus sen sijaan eivät ole laissa määrättyjä toimenpiteitä eikä niiden puhdistuksen tekijöille ole virallisia kelpoisuusvaatimuksia. Turun hallinto-oikeus onkin katsonut päätöksessään 15.2.2006 (06/0112/3) öljysäiliön puhdistustyön, öljypolttimen huoltotyön ja lämmityskattilan tulisijan puhdistustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen.
Veroviranomaisilla on ollut epätietoisuutta siitä, kuinka kotitalousvähennysoikeus täyttyisi nimenomaan öljylämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien puhdistuksen ja huollon osalta.
– KHO:n päätös selkiyttää tulkinnanvaraista tilannetta, sanoo toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.
Lämmityskattilan öljypolttimon huolto, lämmityskattilan puhdistus, hyötysuhdemittaus ja ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto ovat päätöksen mukaan tyypillisesti sellaisia rakennuksen omistajan ja haltijan vapaaehtoisuuteen perustuvia töitä, jotka ovat katsottavissa tuloverolain 127 a §:ssä mainituiksi asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon liittyviksi töiksi ja jotka edistävät omatoimista asuntojen ylläpitotoimintaa.