• Etusivu
  • LVI

Älyilmanvaihto parantaa terveyttä ja säästää energiaa samaan aikaan!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 11.11.2019
201911_61096.jpg

Tutkimusten mukaan ilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi ihmisten jaksamiseen ja terveydentilaan. Huonolaatuinen ilma aiheuttaa mm. väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Pahimmillaan se voi jopa vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Asunnon sisällä riittämätön ja tasapainoton ilmanvaihto voi johtaa kosteusarvojen kohoamiseen ja synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille.

Paljonko raikasta ilmaa tarvitaan?

Ihminen tarvitsee 15 000 litraa puhdasta ilmaa joka päivä. Tämä tarkoittaa, että asunnon sisäilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa, jotta riittävästi raikasta hengitysilmaa ilmaa on kaiken aikaa saatavilla. Esimerkiksi tyypilliseen 120 m² asuntoon tulisi siis tuoda yli 60 litraa uutta raikasta ilmaa joka sekunti!

Todellisuudessa ilmanvaihdon tarve kuitenkin vaihtelee eri tilanteissa. Jokainen asunnossa oleva ihminen nimittäin tuottaa hiilidioksidia ja kosteutta huoneilmaan ja mitä enemmän asunnossa on ihmisiä, sitä enemmän tarvitaan uutta ilmaa. Lisäksi asukkaiden toimet, kuten peseytyminen, pyykinpesu, saunominen ja ruuanlaitto lisäävät ilmanvaihdon tarvetta. Toisaalta kun asunnossa ei ole ihmisiä, uutta ilmaa ei tarvita yhtä paljon ja ilmanvaihtoa voidaan laskea. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä onkin yleensä säädin, jonka avulla asukas voi itse lisätä tai laskea ilmavirtaa. Ilmanvaihdon säätäminen tilanteen mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, niin terveellisen sisäilman kuin energiatehokkuudenkin kannalta!

Monet kuitenkin kokevat omatoimisen säätämisen vaivalloiseksi ja se helposti unohtuu muiden kiireiden keskellä. Toisaalta pelkästään omaan nenään luottamalla on vaikea tietää varmasti, milloin ilmanvaihtoa pitäisi tehostaa ja milloin sitä voi turvallisesti laskea.

Älyilmanvaihto säätää ilmanvaihdon puolestasi

Nykyaikaiset älyjärjestelmät tarjoavat ratkaisun, joka helpottaa arkea ja varmistaa, että ilmanlaatu pysyy aina terveellisellä tasolla. Älykkäät ilmanvaihtolaitteet nimittäin mittaavat sisäilman hiilidioksidi- sekä kosteuspitoisuutta ja jopa tunnistavat erilaiset hajut ja käryt. Ne tietävät paljonko asunnossa tarvitaan raikasta ilmaa ja säätävät ilmanvaihdon automaattisesti eri tilanteisiin sopivaksi.

Kosteusautomatiikalla varustettu älyjärjestelmä mittaa jatkuvasti asunnon keskimääräistä kosteutta ja huomaa heti kun siinä on poikkeama. Esimerkiksi kun kodin asukas menee suihkuun, se tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti ja vain sen verran, että ylimääräisen kosteus poistuu asunnosta.

201911_61097.jpg

Älyjärjestelmä tietää milloin asukkaat ovat poissa ja milloin he ovat kotona, joten se pystyy säätämään ilmanvaihtoa portaattomasti ja täysin automaattisesti minimitasolta aina suurimpaan maksimitehostukseen asti. Näin toimimalla älyjärjestelmä tuo myös suurimman mahdollisen energiansäästön!

Älykäs ilmanvaihtojärjestelmä voi havaita jopa erilaisia orgaanisia yhdisteitä sisäilmasta (VOC). Kun huoneilmassa olevien hajujen ja käryjen määrä nousee, ilmanvaihto kytkeytyy automaattisesti tehostukselle ja poistaa ylimääräiset hajut asunnosta.

Info

Info

Mitä on älyilmanvaihto?

  • Takaa raikkaan ja terveellisen sisäilman lisäämällä ilmavaihtoa automaattisesti kun hiilidioksidi-, kosteus- tai VOC-tasot nousevat asunnossa
  • Säästää energiaa laskemalla ilmanvaihtoa automaattisesti aina silloin kun olosuhteet sen sallivat
  • Sinun ei tarvitse itse säätää kotisi ilmanvaihtoa. Älykäs ilmanvaihto hoitaa kaiken automaattisesti puolestasi!

Mikä olisi sinulle sopiva älykäs ilmanvaihto?

Haluatko lisätietoja tai tarjouksen sinulle sopivasta ilmanvaihtoratkaisusta?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton