• Etusivu
  • LVI

Älä anna tuhopolttajalle tilaisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.09.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Noin kolmannes, paikoitellen jopa puolet tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttaja valitsee sytyttämiseen sopivan paikan melko sattumanvaraisesti. Tuhopolttoja voidaan estää tekemällä olosuhteet sytyttäjälle epäsuotuisiksi. Valaise, lukitse ja muista turvallinen välimatka – näin estät tuhopoltot. Elokuun loppuun mennessä sattuneista 59 palokuolemasta ainakin kuudessa paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Tahallaan sytytetyt tulipalot ovat usein ulkoa sytytettyjä. Siksi on hyvä välttää säilyttämästä mitään syttyvää rakennusten seinustoilla. Palamattomankin seinämateriaalin vierellä tuli saattaa helposti ylettyä räystäiden tasolle ja päästä sitä kautta rakenteisiin. Ulkona olevat roska-astiat, myös jätekatokset sijoitetaan vähintään kahdeksan metrin päähän rakennuksesta.

Kerrostalossa on tärkeää, että porraskäytävässä ei säilytetä mitään. Esimerkiksi pohjakerroksessa palavat yhdet lastenvaunut saattavat täyttää koko rappukäytävän hyvin myrkyllisellä savulla. Vintti- ja kellaritilat pidetään lukittuina, ja niissä ei säilytetä helposti syttyviä materiaaleja.

Sytyttämiset ovat usein hämärän tai pimeän ajan hommia. Hyvä pihavalaistus ehkäisee tehokkaasti tulipalojen sytyttämistä. Valaisemisella ehkäistään tehokkaasti myös kompastumisia ja kaatumisia.

Siisteys ehkäisee tuhopolttoja. Epämääräiset pahvi-, puu- ja jätekasat houkuttelevat sytyttäjiä.

Tuhopolttajia on monenlaisia: sytyttämällä kostetaan, peitellään muita rikoksia tai havitellaan vakuutusrahoja. Varsin harvoin sytyttäjä on pyromaani. Nykyisillä tutkimusmenetelmillä palon syy saadaan hyvin usein selville.

Tahallaan sytytetyt palot ovat usein lasten tekosia. Vanhempien on hyvä kertoa lapsille, miten helposti tuli pääsee irti tulitikkuleikeissä. Vaikka alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa sytyttämästään tulipalosta, korvausvelvollisuus ei tunne ikärajaa.

Suomessa on elokuun loppuun mennessä tänä vuonna kuollut tulipaloissa 59 ihmistä. Näistä paloista kuutta epäillään tahallaan sytytetyiksi, sytyttäjänä on joko palossa menehtynyt tai joku muu.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20187_53731.jpg
Kastelli Viva: ei hukkatiloja eikä suurta hintalappua
Kastellin messutalo Porin Asuntomessuilla on näyttävä ja moderni Viva, joka on suunniteltu mukautumaan erilaisiin elämäntilanteisiin. Kompaktin messukodin parhaisiin puoliin lukeutuvat suurikokoinen terassi ja parveke sekä sisätiloihin luonnonvaloa antava ikkunaseinä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Muistilista asunnon ostajalle
Olemme listanneet asioita joihin asunnon ostajan tulisi kiinnittää huomiota asunnon ostoa suunniteltaessa. Ostopäätöstä tehtäessä on osatekijöiden kannalta mietittävä juuri se kokonaisuus, joka palvelee parhaiten ostajan henkilökohtaisia vaatimuksia faktoja unohtamatta.
20086_11492.jpg
Tee se itse –aitta, vaihe 3
Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.
20141_37539.jpg
Onko unelmissasi oma hirsitalo?
Yhä useampi suomalainen haaveilee omakotitalosta. Välttämättä kivitalo tai perinteinen puurunkoinen ratkaisu eivät tunnu omilta. Moderni hirsirakentaminen tarjoaakin lähes rajattomat mahdollisuudet suunnitella yksilöllisiä ja juuri omiin tarpeisiin kohdennettuja ratkaisuja, leikkiä persoonallisilla yksityiskohdilla ja eri materiaalien yhdistämisellä. Aikaa ja muotivirtausten heilahteluja kestävä Honka miellyttää silmää vielä vuosikymmenienkin päästä.Tutustu Honka omakotimallistoon tästäJätä yhteydenottopyyntö!
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20221_74365.jpg
Vinkit ilmanvaihtoon pakkaskaudella
Kylminä ajanjaksoina saattaa tulla kiusaus sammuttaa ilmanvaihto, jotta säästyisi energiaa. Näin ei saa milloinkaan tehdä, koska silloin sisäilman laatu huononee ja ilmanvaihtokoneen kanavistoon voi kondensoitua vettä.Ilmanvaihtokoneen ansiosta asunnosta poistuvat sekä käytetty sisäilma, että siinä oleva kosteus. Samalla sisään tulee raitista, puhdasta ilmaa. Kun talvella oleskellaan paljon sisällä, terveellinen ja hyvä sisäilma ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Ilmanvaihtokone toimii myös kylmillä ilmoilla ja sen pitää olla päällä myös pakkasella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton