• Etusivu
  • Rakentaminen

Ympäristöministeriö myöntää tukea puurakentamisen käyttäjälähtöisiin ratkaisuihin – haku käynnissä huhtikuun loppuun asti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2019
13_P_119173_1.jpg

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelma on avannut uuden rahoitushaun Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmassaan. Huhtikuun loppuun asti käynnissä olevassa haussa tukea voi hakea hankkeisiin, jotka selvittävät puun mahdollisuuksia käyttäjälähtöisissä rakentamisen ratkaisuissa.

Tukiohjelman toisen hakukierroksen tavoitteena on kannustaa tutkimuslaitoksia, yksityisiä ja julkisia organisaatioita sekä yrityksiä perehtymään rakentamisen prosesseihin, materiaaleihin ja muihin tilojen käyttäjiin vaikuttaviin tekijöihin sekä tuottamaan tietoa käyttäjälähtöisyyden parantamiseksi.

"Myönnämme tukea hankkeille, jotka esimerkiksi tutkivat, miten eri rakennusmateriaalit vaikuttavat ihmisiin. Toivomme näkevämme hankkeita, jotka kartoittavat, miten puusta voidaan suunnitella ja toteuttaa hyviä koteja sekä työ- ja vapaa-ajanviettopaikkoja. Haluamme saada tietoa myös siitä, miten asumisen tarpeet kehittyvät ja miten puu materiaalina voisi vastata tulevaisuuden haasteisiin ", sanoo puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

Käyttäjälähtöisten ratkaisujen hankkeissa voidaan tutkia tai kehittää esimerkiksi:

  • käyttäjiin fysiologisesti ja psykologisesti vaikuttavia puurakentamisen ratkaisuja
  • rakennusten sisäympäristön laadun seurantaa, rakentamisen laadullisia prosesseja ja kosteusturvallisuutta, sekä haitallisten aineiden hallintaa rakentamisessa
  • ekologisten tuotteiden, ympäristömerkittyjen tuotteiden ja kuluttajien ympäristötietoisuuden vaikutusta kuluttajien ja yritysten käyttäytymiseen
  • rakennusten käyttäjien parempaa huomioimista sekä elämänkaariajattelun ja muuntojoustavuuden huomioimista rakennussuunnittelussa.

Tukea voi hakea 30.4.2019 saakka.

Puurakentamisen ratkaisujen kehittäminen kiinnostaa organisaatioita

Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa – puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä ja puun käytön lisääminen on tehokas keino saavuttaa ilmastotavoitteet.
Tukiohjelman ensimmäinen rahoituskierros käynnistyi syksyllä 2018 teemalla puurakentamisen digitaaliset ratkaisut. Ensimmäisellä kierroksella ympäristöministeriö myönsi 11 hankkeelle yhteensä lähes 800 000 euroa tukea. Tukiohjelman ensimmäisen kierroksen hankkeet ovat parhaillaan käynnissä.

"Jo ensimmäisen hakukierroksen aikana huomasimme, että monet eri organisaatiot haluavat nyt kehittää innokkaasti puurakentamisen ratkaisuja. Tavoitteena on, että tukiohjelman kautta syntyisi uusia innovaatioita ja arvokasta tietoa puun käytöstä rakentamisessa", ohjelmapäällikkö Heino sanoo.

Ohjelman kolmas hakukierros käynnistyy kesällä 2019. Tuolloin tukea voi hakea puurakentamisen kiertotalouden ratkaisuihin, kuten puun kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön liittyvän osaamisen kehittämiseen ja materiaalitehokkaisiin rakennustapoihin.

Tukiohjelma jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Kokonaisuudessaan tukiohjelmassa myönnetään tukea enintään 2,5 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

Petri Heino
Ohjelmapäällikkö
Ympäristöministeriö
0295 250 203
petri.heino@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 26.03.2019

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20092_14857.jpg
Kastellin ValmisHuvila
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Muuttovalmiiksi rakennettu ValmisHuvila on pientalojen markkina-johtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin muuttovalmiin huvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Voit valita myös Viittä Vaille Valmiina, ilman sisustustöitä ja -materiaaleja.
200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20124_30480.jpg
Sähkövertailu.fi -palvelu on kotitalouksien asialla
Sähkövertailu.fi on uusi sähkösopimusten kilpailuttamispalvelu, jossa sähkön kilpailuttaminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Palvelusta löydät kaikki sähkön tarjoajat sekä hinnat ja sähkösopimuksen pääset tekemään lähes kaikkien merkittävimpien toimijoiden kanssa.Hintatietojen lisäksi voit vertailla esimerkiksi sähkön tuotantotapoja tai sopimuksiin liittyviä bonusetuja. Kotisi sähkön säännöllinen kilpailuttaminen kannattaa taloudellisesti.Kuluttajan kannalta palvelun käyttö on ennennäkemättömän helppoa, sillä siinä hyödynnetään Oikotie.fi:n talotietokantaa. Siinä missä muut kilpailevat palvelut kysyvät sulakekokoa, Sähkövertailu.fi:ssä ei tarvitse tietää kuin oma osoitteensa, jonka perusteella tarjotaan edullisimpia sähkösopimusvaihtoehtoja kotiisi. Sähkövertailu.fi:hin on yhdistetty parhaat puolet kaikista vastaavanlaisista palveluista ja palvelua on lanseerauksen jälkeen hiottu jatkuvasti helpommaksi käyttäjille.Kilpailuta tästä kotisi sähkö, Sähkövertailu.fi - Säästät selvää rahaa.
20217_71633.jpg
Listasimme kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt - katso, mistä voit saada vähennyksen
Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?
201312_37407.jpg
Suunniteltu sähköistys pelastaa arjen
Yksinkertaisimmillaan sähköistyksen ohjauksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi olohuoneen valaistuksen ohjaamista katkaisijasta tai himmentimestä. Muita toimintoja voidaan ohjata myös yksittäisillä laitteilla, kuten termostaateilla, kosteusvahdeilla ja läsnäolotunnistimilla. Sähköistys kannattaa nykyaikaistaa kotia remontoitaessa, ja taloa rakentaessa se kannattaa suunnitella hyvin omiin tarpeisiin sopivaksi ja joustavaksi.
20239_83035.jpg
Tiedätkö vastaukset näihin peltiin liittyviin kysymyksiin? Vastaa ja voita 50 € lahjakortti
Pelti on monelle tuttu rakennusmateriaali, mutta kuinka tuttu? Laita hoksottimet laulamaan ja mieti oikeat vastaukset kysymyksiin alla olevassa visassa.Näet muiden vastaukset samalla ja voit osallistua halutessasi yhden 50 € S-ryhmän lahjakortin arvotaan!Vastaamiseen menee noin 1-2 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 31.10.2023 asti. Arvonnan voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!Voit silti testata tietämystäsi edelleen alla olevalla visalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton