Yksilöllisen saunan suunnittelu
Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.
Pohdi saunan käyttöä ja käyttäjiä
Saunan suunnittelu on hyvä aloittaa uhraamalla pari ajatusta saunan käyttöön ja käyttäjiin. On hyvä miettiä, minkälaisia käyttäjiä saunalla on. Onko käyttäjinä lapsia tai vanhuksia? Kuinka monta kylpijää saunassa on kerrallaan. Minkälaiseen käyttöön sauna tulee? Kuinka usein saunassa löylytellään?
Mikäli käyttäjinä on lapsia tai vanhuksia, turvallisuuteen tulee kinnittää erityistä huomiota. Kulkuväylällä on oltava riittävästi tukevia kaiteita ja käsijohteita, joista saa pitävän otteen ylös- ja alaspäin mentäessä.
Askelmakorkeuden on hyvä olla normaalia matalampi, enintään 250 mm. Lisäksi kiukaan ympärillä tulee olla tukeva ja riittävän korkea kaide. Saunan mitoituksessa on myös hyvä huomioida, että kulkuväylien tulisi olla vähintään 600 mm leveitä.
Suunnittelussa tulisi huomioda myös saunan puhtaanapito. Mitä enemmän lauteissa on puupintoja ja ritilöitä ja mitä peittävämpi lauderatkaisu on kyseessä, sitä enemmän siinä on pestävää.
Mikälli saunaa on pestävä usein, on suositeltavaa valitsemaan lauteet, joissa on yksinkertainen rakenne ja jotka ovat helposti puhdistettavissa. Jos saunalle riittää perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa, voidaan valita lauteet, joissa on monimutkaisempia rakenteita.
Aloita saunan mittaamisesta
Saunan suunnittelun lähtökohtana ovat saunatilan mitat, eli leveys, syvyys ja korkeus. Suunnittelun tavoitteena on hyödyntää olemassa oleva tila mahdollisimman tehokkaasti. Fyysisten mittojen lisäksi suunnitteluun vaikuttavat myös oven ja mahdollisten ikkunoiden sijainti.
Saunan korkeus määrittää lauteiden korkeutta. Saunatilan korkeus on normaalisti 2200-2300 mm. Ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää 1000-1200 mm tilaa.
Normaalisti ylälaude asettuu 1100 mm korkeuteen lattiasta. Ylä- ja alalauteen vakioväli on 400 mm. Mikäli sauna on normaalia korkeampi, ylälaudetta on nostettava ylemmäs, jolloin alalaude nousee samalla. Tällaisessa tapauksessa saunaan suositellaan valittavaksi 2-askelmainen porrasjakkara, koska askelmakorkeuden ei tulisi nousta yli 400 mm:n.
Valitse saunaasi sopiva kiuas
Kiukaan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti saunan kuutiomääräinen koko. Lisäksi tulee huomioida kaikki saunassa olevat lasi- ja kivipinnat. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yhtä kivi- tai lasipintaneliötä vastaan lisätään yksi kuutio saunan tilavuuteen.
Mikäli kuutiomärää on kiukaan suositusten ylärajoilla, suositellaan aina valittavaksi isompi kiuas.
Nykyisin kiuasvalmistajat ovat myös keskittyneet yhä enemmän kiukaiden muotoiluun, joten markkinoilta löytyy varmasti kiukaita joka makuun.
Kiukaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös löylyn laatuun. Jos pitää enemmän tiukoista ja kuivista löylystä, perinteinen sähkökiuas on oikea valinta. Mikäli taas rakastaa pehmeitä, kosteita löylyjä, vuolukivi- tai verkkokiuas on sinun vaihtoehtosi.
Mitä enemmän kiviä kiukaassa on, sitä kosteammat ja muhkeammat löylyt siitä saa.
Suunnittele käytännölliset lauteet
Saunatilan mitat, kiukaan sijainti sekä oven ja ikkunoiden paikka määrittävät saunan lauteiden suunnittelua. Olennaisinta suunnittelussa on turvallisuus, esteettisyys, käytännöllisyys ja käytettävyys.
Varmista valaistukseen oikeat liitännät
Valaistuksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta saunaan saadaan ajoissa toteutettua muun muassa oikeanlaiset liitännät. Valaistuksen merkitys oikeanlaisen tunnelman luomisessa on erittäin tärkeä.
Nykyään markkinoilla on saatavana laaja valikoima erilaisia vähän virtaa vieviä LED-ratkaisuja.