• Etusivu
  • Energia

Yhteydet auki tietoverkolla ja antenneilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20128_31814.jpg

Kuva Schneider Electric

Tietoverkkopistorasioissa ei kannata säästellä. Tietoverkon kaapelointi ja pistorasiat kuuluvat jokaiseen asunnon huoneeseen, sillä tietokoneiden lisäksi viihde-elektroniikka ja kodinkoneet tulevat jatkossa vaatimaan yhteyden internetiin. Laitteiden lisääntyessä tulee muistaa myös riittävän monien sähköpistorasioiden sijoittaminen tietoverkko- ja antenniliitäntöjen yhteyteen.

Harvalla pientalolla on mahdollisuus liittyä kaapelitelevisioon tai suurempaan yhteisantennijärjestelmään, joten tarvitaan omat antennit ja tila antennivahvistinkaapille. Erikoistuneet antenniyrittäjät pystyvät näkyvyysmittareillaan mittaamaan antennille optimaalisen paikan, joten kannattaa käyttää heitä hyväksi antennimaston sijaintia päätettäessä.

Antennista signaali johdetaan antennikaapelia pitkin tähtipisteeseen, josta se jaetaan antennirasioihin eri puolille taloa. Antennipistorasia kannattaa sijoittaa jokaiseen huoneeseen, jolloin televisiota voi seurata keittiöaskareiden tai aamupalan aikana.

Satelliittiantennin koko määräytyy sen perusteella, mistä satelliitista vastaanotto tapahtuu. Lisäksi satelliittiantennin kokoon vaikuttaa rakennuksen maantieteellinen sijainti. Etelä- ja Länsi-Suomessa riittää usein pienempi antenni kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Satelliittiantennia valittaessa on syytä kiinnittää huomiota antennin teknisten ominaisuuksien lisäksi myös heijastimen eli lautasen väriin.

Värin tulisi sopia ympäristön kanssa yhteen mahdollisimman vähän maisemaa häiriten. Esim. keskiharmaa tai kuusenvihreä voivat monesti olla sopivampia värejä kuin valkoinen.

Televisio, puhelin ja datayhteydet

Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.
Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.

Tänä päivänä mökilläkin katsotaan televisiota. Myös netissä surffailu- ja sähköpostin lukemismahdollisuus ovat yhä useammin mökkiläisen toivelistalla.

Nykyaikaisissa järjestelmissä tv-antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan pistorasiaan, jonka käyttötarkoitusta voidaan helposti muuttaa jälkikäteen ristikytkentäkeskuksesta. Antennipistorasioita kannattaakin sijoittaa mökin jokaiseen huoneeseen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Huopakaton kunnostus?
Kysymys:Vuonna 1978 valmistuneessa omakotitalossamme on tasakatto (1:40) ja päällysteenä kahdenkertainen huopa. Vuotoja ei ole ainakaan toistaiseksi ilmennyt. Katon reunoilla on n 10 cm korotus ja vesi poistuu katolta sen neljässä nurkassa olevista syöksytorvista. Aikaa myöten katon reunat ovat painuneet nurkkia alemmaksi ja sateen jälkeen vettä jää reunoille 15-20 mm vahvuinen kerros. Onko aihetta päällystää katto uudella huopakerroksella tai muulla pinnoitteella?
20189_54579.jpg
Helppohoitoinen ja pitkäikäinen terassi
Nappaa tästä ideoita terassin ja oleskelualueen suunnitteluun. Pihakivien malli- ja värivalikoima on laaja. Ota kuitenkin pihakivien valinnassa huomioon muutamia eri asioita kuten pihan maastonmuodot, kiveysalueiden muodot sekä alueiden kuormitus ja hoito. Pienikokoinen kivi taipuu eri suuntiin kallistuviin kaatoihin ja muotoihin. Isokokoinen laatta sopii tasaisiin, maltillisesti kallistuviin kohteisiin. Mitä isompi kivi tai laatta, sitä vähemmän saumapintaa. Talon ja ympäröivän maiseman värit ohjaavat myös pihakivien värin valintaa.
20227_79147.jpg
Tutustu erilaisiin sisustustyyleihin
Kokosimme yhteen omia sisustusaiheisia artikkeleitamme sekä jäsenien Eeva Hauta-Heikkilälle jättämiä sisustuskysymyksiä. Täältä löydät vinkit uusiin sisustustyyleihin ja trendeihin sekä sisustus- ja asennuspulmiin.
nainen maalaa rullalla seinää
Maalin valinta
Ennen maalin hankintaa valitaan väri ja maalityyppi maalattavan kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan. Maalaustyön kannalta on tärkeää ottaa huomioon myös, onko kyseessä ensimmäinen maalauskerta vai huoltomaalaus.
20176_49385.jpg
KATTOJEN KUNKKU 2018
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2018 King of Roofs -tittelin voitti Suomen Kattocenter Oy Kauniaisten Kandidaatintien kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. Kandidaatintie, Kauniainen2. Tavelan Kartano, Kangasala3. Kirkko, Koski Tl
taidelasiovet-pyörretalossa-1920x1080
Kaunein välioviäänestys 2024
Kaunein väliovi -äänestys on päättynyt.Välioviäänestyksen tulokset ovat nähtävillä tässä artikkelissa >>Arvonnan voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti....................................................................................................................Tänä vuonna kaunein välioviäänestykseen on valittu ovia Liune-kohteista. Muun muassa Nata Salmelan saunan liukuovi, saaristohotelli the Barö:n vihreät liukuovet tai Harri Syrjäsen CLT-ovet ovat tämän vuoden äänestyksessä mukana.Valitse suosikkisi kuuden vaihtoehdon joukosta. Samalla voit osallistua arvontaan. Tutustu vaihtoehtoihin ja äänestä suosikkiasi artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.Palkintona äänestäneiden kesken arvotaan 300 € arvoinen lahjakortti Liune verkkokauppaan. Lahjakortin voi käyttää kaikkiin Liunen normaaleihin verkkokauppatuotteisiin. Äänestys päättyy 29.2.2024 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti viestillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton