• Etusivu
  • Rakentaminen

WinNovasta Nepaliin - tosin vain pariksi viikoksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.03.2011
20113_25050.jpg

Matkaan innokkaina lähtevät opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto sekä Turo Sakari.

Rohkea trio – opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto ja Turo Sakari – vaihtavat tutut kotimaiset kuviot pariksi viikoksi oppimisjaksoon Nepalissa. Työssäoppimisjakso toteutetaan kehitysyhteistyöhankkeena (KEVA). Porista reissuun lähtevät nämä kolme ja kaikkiaan Suomesta lähtevässä joukossa on kahdeksan henkilöä. Porilaiset matkaajat ovat tekniikan alan edustajia, loput sosiaalialan edustajia.
Tätä vuotta aiemmin ei tekniseltä saralta ole opiskelijavaihtoa Nepalin suuntaan ollut.

Alku

Projekti lähti WinNovan osalta liikkeelle viime syksynä. Silloin saapui opettajien sähköposteihin tiedustelu, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään oppilasvaihdon kautta yhteistyötä kohdemaassa sijaitsevan koulun kanssa. Kari Ruuhilahti innostui asiasta ja alkoi puuhata lähtöä.
Oppilaat mukaan matkalle arvottiin 20:stä vapaaehtoisesta. Ainoana edellytyksenä oli opintojen nuhteeton suoritus tähän asti. Arpaonni suosi Lindaa ja Turoa, jotka yhä kasvavan jännityksen vallassa odottavat perjantaina 25.3.2011 tapahtuvaa lähtöä. Kuultuaan pääsevänsä matkaan alkoi opiskelijoilla intensiivinen tutustuminen Nepalin kulttuuriin, tapoihin ja ylipäätään koko maahan.

Keva-hanke

Kehityshteistyöhanke Keva-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehitys- ja vapaaehtoistyöhön valmistava sekä globaalin kasvatuksen kehittämishanke. Sen tavoitteena on lisätä globaalia ajattelua, antaa valmiuksia tehdä työtä monikulttuurisessa työympäristössä, kannustaa osallistumaan vapaaehtoistyöhankkeisiin kotimaassa ja ulkomailla. (Lähde: Turun ammatti-instituutti, Verkostohankkeet). Kumppanimaina hankkeessa ovat Tansania, Sambia, Botswana, Nepal sekä Namibia.

Opettaja Ruuhilahdella on merkittävässä asemassa projektissa. Hänen huomioidensa perusteella tehdään päätös mahdollisesta yhteistyön kehittämisestä tekniikan alalla Nepalin ja Suomen välillä. Yhteistyö käsittäisi lähinnä opiskelijavaihdon molempiin suuntiin.

Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.
Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.

Ohjelma

Perjantaina alkavan matkan ohjelmaan kuuluu mahdollisesti käynti Suomen Nepalin suurlähetystössä sekä tutustuminen kahteen paikalliseen kouluun: Balaju School of Engineering and Technology sekä Kumbeshwar Technical School. Näistä ensimmäinen vastaa todennäköisesti kotimaan toisen asteen koulutusta ja jälkimmäinen sisältää päivähoitoa sekä koulutusta vauvasta aikuiseen.
Kolmikon tehtävänä on viedä lahjoituksena saatuja kyniä, viivoittimia, vihkoja sekä värillisiä muistilappuja helpottamaan näissä kouluissa arkea. Lisäksi he esittelevät Suomea, oppilaitostaan, suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tekniikan alan koulutusta laajemmin. Matkan alkuvalmisteluihin kuului passin, rokotusten sekä viisumin lisäksi lyhyt esittely matkalle lähtijästä.
Kotimatkalla reissulaisilla on edessä yksi yö Delhissä, jossa tutustutaan tiibetiläisten asuinalueeseen.

Matkalaiset tekevät reissusta raportin, joka esitellään oppilaitoksessa. Opettaja esittelee raporttinsa myös Keva-hankkeen puitteissa muille yhteistyötahoille. Lisäksi matkaajat pitävät reissun ajan blogia.

Matkan kuulumiset päivitetään, jahka sankarit kotiutuvat oman maan kamaralle 10.5.2011.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_63718.jpg
Luonto inspiroi keittiön sisustusta 2020
Skandinaavinen minimalismi pitää edelleen pintansa suomalaisissa kotitalouksissa – on aina pitänyt. Kauniin yksinkertainen sisustus, joka sopii suomalaiseen makuun. Vuoden 2020 sisustustrendeissä tarjolla on nyt myös runsaasti meheviä värejä kuten metsän vihreää, kirkkaankeltaista ja syvää sinistä.
20235_81747.jpg
Paljonko ilmanvaihto­koneen vaihtamisella voi säästää sähköä? Katso esimerkit
Kohonneiden energiahintojen myötä moni on alkanut pohtia myös ilmanvaihdonenergiankulutusta. Mutta millainen on energiatehokas ilmanvaihto ja paljonko uudellailmanvaihtokoneella voi säästää energiaa?
20082_9119.jpg
Muunto - tehokas säilytysjärjestelmä
Muunto on kodin edustava säilytyskalusteratkaisu olohuoneesta eteiseen. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen valikoimaan varusteluosia. Näistä osista rakentuu kokonaisuus, joka on sekä säilytysjärjestelmä että sisustuselementti. Kokoonpano on helposti muunneltavissa, kun koti ja tarpeet muuttuvat.
20175_49221.jpg
Kivet sokkeliin, salaojiin ja kapillaarikatkoon
Kevään perustusten teon jälkeen seuraa lisää kriittisiä työvaiheita, kuten salaojitus ja sokkelin sisätäyttö. Kun teet nämä työt huolella, pidät talosi perustan kuivana ja terveenä, ja varmistat hyvän pohjan tuleville rakennusvaiheille.Parhaat vinkit tekemiseen, suunnitteluun ja kivi- ja betonituotteiden valintaan löydät Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta.Klikkaa Kotipolku-palveluun tästä
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kesämökille parkettilattia?
Kysymys:Ajattelimme viedä mökille vanhan, omassa asunnossa ennen olleen, koivuparkettilattian. Onko tällainen järkevää? Mökkimme on kesäkäyttöinen ja talvella siis täysin sään armoilla. Mökki on rakennettu 60-luvulla ja lattia mahdollisesti mitä tahansa materiaalia. Ajatuksena on, että pohjalle laitetaan vain tasoite, jotta parketti pysyy kasassa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Tuulensuoja vai pelkkä villa?
Kysymys:Olen rakentamassa aittaa ja kysyisin yläpohjan eristeestä. Voinko jättää tuuletusraon niin, että eristevilla on paljaana kattokannakkeiden välissä, vai pitääkö villan pinta olla esimerkiksi tyvek-pinnalla varustettu tuulensuojaeriste? Tuulensuojaraot suojaan metalliverkolla niin, että eläimet eivät pääse eristeisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton