• Etusivu
  • LVI

VTT kehitti pientalojen energiaremonttipalvelumalleja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.08.2012
20128_32025.jpg

Kokonaispalvelumalli helpottaa omakotitalojen energiaremontteja

Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 % on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia (TWh).

Säästöpotentiaalista 4,3 TWh olisi mahdollista saavuttaa sähkölämmitteisissä pientaloissa. Se vastaa suuruusluokaltaan neljän keskikokoisen kivihiilivoimalan vuotuista sähköntuotantoa.

VTT on kumppaneineen löytänyt ratkaisuja, joilla eri korjausvaihtoehdot saadaan helpommin kuluttajan ulottuville. Kyse on palvelujen kokoamisesta räätälöidyiksi paketeiksi.

Energian hinnan kallistumisen myötä jokaisen asujan ja kiinteistön omistajan on mietittävä keinoja pienentää energiakuluja. Rakennuskanta uudistuu kuitenkin vain 2 %:n vuosivauhdilla. Jotta todellisia säästöjä saadaan aikaan, on muutettava olemassa olevaa rakennuskantaa energiatehokkaammaksi.

Omakotitalon kunnostaja joutuu melkoiseen tietoviidakkoon alkaessaan selvittää, miten hänen talonsa energiatehokkuutta voisi parantaa. Toimijoita on monia, eikä niiden laatutasosta aina ole luotettavaa tietoa. VTT:n ja eurooppalaisten kumppanien mukaan pientalojen kokonaiskorjauspalvelut ja energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet saataisiin parhaiten tarjolle ns. yhden luukun periaatteella.

Kokonaispalvelumalli luonteva kytkeä korjaamisen eri vaiheisiin

Pientaloille voidaan kehittää energia- ja ekotehokkuutta parantavia korjauskonsepteja tyyppiratkaisuineen ja toimenpideohjeineen. Korjauskonsepteista voidaan kehittää kokonaispalvelumalleja, joihin voi sisältyä mm. rakennuksen kuntokartoitus tai -tutkimus, energiatodistus, laitteiden ja järjestelmien asennus, rahoituspalvelut, huolto- ja ylläpitopalvelut sekä energianseuranta ja kulutusanalyysi.

Energiaremonttien haasteena takuu saavutettavasta energiansäästöstä

Teollisuus- ja julkisille rakennuksille takuun sisältäviä palvelumalleja on olemassa, mutta asuinrakennuspuolelle malli ei ole levinnyt. Palveluntarjoajat voisivat antaa energiansäästötakuun esimerkiksi teoreettisten laskelmien pohjalta. Samalla palveluntarjoajien pitäisi tuoda esiin energiaremonttien muita etuja liittyen esimerkiksi termiseen viihtyisyyteen tai sisäilman laatuun.

Keinoja kysynnän edistämiseksi

Pientalojen energiaremonttipalveluiden kysyntää voidaan edistää ja tukea monin tavoin. Lainsäädäntö ja rakennusmääräykset voivat jatkossa edellyttää joitakin energiatehokkuuteen liittyviä toimia esimerkiksi muun korjaamisen yhteydessä tai puolueettomia energiakatselmuksia määrävälein. Nämä voidaan liittää myös korjausavustusten saamiseen. Energiakorjaamisen taloudellisia kannustimia ja tukia pitäisi jakaa siten, etteivät ne kohdistu vain yksittäisiin toimenpiteisiin, mikä usein johtaa osaoptimointiin. Julkisten tukien pitäisikin ohjata omakotiasukkaita tarkastelemaan talonsa energia- ja ekotehokkuutta kokonaisvaltaisesti pitkällä aikavälillä. Myös uusia rahoitusratkaisuja, esimerkiksi halpakorkoisia energiaremonttilainoja, pitäisi kehittää.

Pientalojen energiaremonttipalvelut, kokonaispalvelumallin yleistyminen ja sen haasteet -julkaisuun on koottu tulokset Success Families- ja One Stop Shop -hankkeista, joiden molempien päätavoitteena oli pientalojen energiakorjauskonseptien ja -palveluiden luominen "yhden luukun periaatteella".

Success Families -projekti toteutettiin pohjoismaisena NICe-projektina, ja siinä oli partnereita myös Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. One Stop Shop oli eurooppalainen Eracobuild-projekti, jossa oli partnereita myös Norjasta, Tanskasta ja Belgiasta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26730.jpg
Sadevesijärjestelmä
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!
201912_61759.jpg
Harkittuja yksityiskohtia ja ympäröivän luonnon lumoa
Entisenä NHL-jääkiekkoilijana tunnetun Ville Leinon ja hänen sisustussuunnittelijana työskentelevän puolisonsa Eveliina Alanteen taloprojektin etenemistä on seurattu syksyn aikana TV5-kanavalla esitetyssä Design by Lauri -ohjelmassa.Leinon ja Alanteen uusi merenrantakoti Inkoon saaristossa on harmoninen viiden rakennuksen kokonaisuus, jossa toistuvat minimalistinen tyyli, harkitut yksityiskohdat ja ympäröivän luonnon sisälle päästävät suuret lasipinnat − sekä kotimaisen Vieserin yksilölliset lattiakaivoratkaisut.
Kasa ruostumattomia ruuveja sekä ruuvimeisseli
Puuliitoksiin käytettävistä ruuveista löytyi puutteita
Puurakenteiden liitoksiin käytettävistä yleisruuveista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Tuotteiden suoritustasoilmoituksista löytyi myös puutteellisuuksia. Tukes selvittää asiaa maahantuojien ja jakelijoiden kanssa.
20154_43085.jpg
Maaliruiskulla nopeasti valmista
Ovatko seinät värittömät ja synkät vai onko puu haalistunut? Samantekevää, haluatko maalata puuta tai levittää seinämaalia, Bosch tarjoaa maalausjärjestelmällään juuri oikean ratkaisun, jotta saat uutta väriä elämääsi. Bosch-järjestelmät ovat helppokäyttöisiä ilman vaivalloista puhdistamista.
20112_24380.jpg
Vallox-ilmanvaihto
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot.Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma.Lämmöntalteenoton hyvä hyötysuhde ja koneen pieni energiankulutus ovat tärkeitä asioita, mutta ilmanvaihdon tärkein tehtävä on kuitenkin kosteuden poisto ja sisäilman hyvän laadun varmistaminen.
20073_4256.jpg
Rintamamiestaloon ilmanvaihto
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton