• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT: Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen lähivuosina

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.05.2025
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallita

EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin käytäntöön pano mullistaa koko rakentamisen. Suomi on osana EU:ta sitoutunut merkittävään rakennuskannan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

"Nykyiset uudistalot ovat vanhanaikaisia jo alle 10 vuodessa. Vaikka rakentamisen laatu on parantunut, virheitä tehdään jatkuvasti. Laadun on pakko vihdoin parantua, koska vanhan rakennuskannan lisääntyvään parantamiseen meillä ei ole varaa", toteaa VTT:n energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija Jyri Nieminen.

Matalaenergia-, passiivi- tai nollaenergiatalon energiatavoitteet saavutetaan vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Samalla vältetään kosteusvaurioita aiheuttavat laatuvirheet.

Vastuu kosteusvaurioiden ehkäisemisessä on sekä tilaajalla että rakentamis-, huolto- ja ylläpitopalveluiden tarjoajilla. Osaavien suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kiinnittäminen hankkeeseen ja tilaajan edun tehokas valvonta ovat tilaajan vastuulla. Rakennukselle on syytä esittää selkeät toimivuuspohjaiset tavoitteet, jotka voidaan käyttöönottovaiheessa todentaa.

Rakennusten kosteusvauriot ovat pääsääntöisesti johtuneet putkistovuodoista ja puutteellisesta työn laadusta. Sadeveden tunkeutuminen rakenteisiin on tyypillinen merkki julkisivuratkaisujen huonosta laadusta, huollon puutteesta tai kunnossapidon laiminlyönneistä. Muita kosteusvaurioiden syitä ovat vedeneristyksessä tehdyt virheet, rakennustuotteiden väärä säilytys sekä huolimattomuus ja välinpitämättömyys.

Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen, määräysten mukaisen rakentamisen kustannukset. Esimerkiksi TA-Asumisoikeus Oy:n passiivikerrostalon kustannukset Oulussa olivat 3,3 % korkeammat kuin viereisen, arkkitehtuuriltaan ja asuntoratkaisuiltaan samanlaisen vertailutalon. Nollaenergiatalossa syntyy lisäkustannuksia uusiutuvan energian tuotantolaitteista.

Rakennusten energiantarpeen pienentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Mitä pienempi rakennuksen energiantarve on, sitä helpompaa on kattaa se rakennuksessa tuotettavalla uusiutuvalla energialla.

Suomessa on hyvää osaamista esimerkiksi rakennusten lämmöneristämisessä, talotekniikan laiteratkaisuissa ja ikkunateknologiassa. Teknologiaosaamisen viennin edistämiseksi olisi tärkeää luoda kotimaisia esimerkkejä toimivista ratkaisuista. Energiatehokkaiden rakennusten tutkimustuloksia on voitu hyödyntää luomalla kehitetystä rakennus- ja energiateknologiasta alan yrityksille kilpailutekijä.

VTT on tutkinut ja kehittänyt nollaenergiarakennustekniikkaa vuodesta 1990 lähtien. Kehitystyössä on pyritty ratkaisuihin, joilla saavutetaan hyvä energiatehokkuus ja sisäolosuhteet tinkimättä rakennuksen arkkitehtuurille ja käytettävyydelle asetetuista vaatimuksista. Koerakennukseen asennettujen mittareiden avulla on pystytty löytämään ja ratkaisemaan matalaenergiarakentamisen ongelmakohtia.

Mikä on nollaenergiatalo?

Nollaenergiatalo tuottaa uusiutuvaa energiaa siirrettäväksi verkostoihin yhtä paljon kuin talo käyttää energiaa. Lähes nollaenergiatalossa taas rakennuksen energiantarpeesta merkittävä osa katetaan talossa tai sen läheisyydessä tuotetulla uusiutuvalla energialla. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu kaukolämpö voidaan laskea talon läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi energiaksi.

Nollaenergia- ja nollaemissiotalo ovat suuren kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Esimerkiksi Norjan Tekniikan ja luonnontieteiden yliopisto NTNU kehittää ratkaisuja rakennusten hiilidioksidipäästöjen nollaamiseksi.

Nollaenergiatalojen kaupallisia sovelluksia on kehitetty eri puolilla. Suomen ensimmäinen, Pohjoismaissa ainutlaatuinen lähes nollaenergiakerrostalo valmistui Kuopioon vuoden 2010 lopussa. Toinen valmistuu Järvenpäähän tänä vuonna. Myös nollaenergiapientaloja on rakenteilla.

Pietarsaareen rakennettiin vuosina 1993 - 1994 IEA5-talo, joka on EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukainen lähes nollaenergiatalo. Rakennus on toiminut odotetulla tavalla jo yli 17 vuotta.

Rakentaminen
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pariskunta remontoi asuntoa ja tutkivat suunnitelmia
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Kipsilevy on monipuolinen materiaali, sen avulla voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen ratkaisu tuulensuojaksi, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.
201311_36988.jpg
Oletko hoitanut lämpöpumppuasi oikein?
Lämpöpumpun hoitoOmistajana kannat päävastuun laitteestasi. Laitteen toimintaa on syytä seurata säännöllisesti, jotta se pysyisi toiminnassa pitkään ja mahdollisiin toimintahäiriöihin pääsee heti kiinni.Varmistaaksesi laitteesi optimaalisen toiminnan sinun on hyvä tarkistaa seuraavat asiat säännöllisesti:Tarkista, että lämmitysjärjestelmä on ilmattu huolellisestiTarkista, että pattereiden ja lattialämmityksen termostaatit ovat täysin auki Tarkista, että kiertovesipumppu on käynnissäTarkista, että lämpöpumpun ulkolämpötila* täsmää todellisen lämpötilan kanssa*Muutaman asteen ero on laitteen ja ulkomittarin näyttämän lämpötilan lukeman hyväksyttävää, mutta jos erot ovat suurempia, tulee ottaa yhteys huoltoon. Varmista ensin, ettei ero lämpötiloissa johdu ulkoisista vaikutuksista kuten auringosta tai ilmastoinnista. Ulkolämpötilan anturi on sijoitettava talon pohjois- tai luoteispuolelle, jottei esimerkiksi aamuaurinko vaikuta siihen.Lue lisää NIBE ilmavesilämpöpumpuistaLue lisää NIBE maalämpöpumpuistaLue lisää NIBE poistoilmalämpöpumpuista
202212_80488.jpg
Tunnista keittiön energiasyöpöt ja katso vinkit kylmälaitteiden energiankulutuksen minimointiin
Tiedätkö, kuinka paljon kodinkoneesi kuluttavat sähköä? Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – säästät näin paitsi ympäristöä myös selvää rahaa.
20083_9748.jpg
Puhdas, murrettu, kylmä, harmoninen - millainen väri
Värit ovat keskeinen osa sisustusta, ja ne voivat vaikuttaa tilan tunnelmaan ja toimivuuteen monin tavoin. Sisustuksen väriteoria perustuu värien vaikutukseen tilan tunnelmaan ja toimivuuteen. Värit voidaan jakaa puhtaisiin, murrettuihin, kylmiin ja harmonisiin.Puhtaat värit ovat energisiä ja huomiota herättäviä, kun taas murretut värit, kuten savunsininen, luovat rauhallisen ja kodikkaan tunnelman. Kylmät värit viilentävät ja rauhoittavat tilaa, tehden siitä suuremman tuntuisen. Harmoniset värit, jotka ovat lähellä toisiaan väripyörässä, kuten sininen ja vihreä, luovat yhtenäisen ja tasapainoisen ilmeen. Väriteorian avulla voidaan suunnitella tiloja, jotka ovat sekä esteettisesti miellyttäviä että toimivia.VäriteoriaTeoriassa kaikki värit sekoitetaan vain kolmesta pääväristä – punaisesta, keltaisesta ja sinisestä – sekä valkoisesta. Minkä tahansa kahden sekoittaminen samassa suhteessa synnyttää välivärin: punaisesta ja keltaisesta tulee oranssia, keltaisesta ja sinisestä vihreää, punaisesta ja sinisestä violettia.Mainitut kuusi väriä ovat sateenkaaren värit. Kun värit järjestetään sateenkaaren järjestykseen, mutta ympyrän muotoon, saadaan väriympyrä. Vastavärit sijaitsevat väriympyrässä suoraan toisiaan vastapäätä: oranssi – sininen, violetti – keltainen, vihreä – punainen.
202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
IDO Glow Art TurboFlush
Hyvää voi kehittää vieläkin paremmaksi: Kolme syytä tutustua uudenlaiseen lattia-wc-istuimeen
Wc-käynti on jokaiselle jokapäiväistä. Jokapäiväisestä toimenpiteestä on mahdollista tehdä entistä ympäristö- ja käyttäjäystävällisempää. Luonnon resurssimme ovat rajalliset, jolloin tuotteiden kestävyys ja alhainen vedenkulutus nousevat keskiöön. Käyttäjäystävällisyyttä voi tarjota istuimen helppo puhdistettavuus ja wc-käynnin hiljaisuus, joka on arvossaan erityisesti yöaikaan.Saniteettiteknologian ja -keramiikan kotimainen markkinajohtaja IDO on kehittänyt entistä paremmaksi uutta lattia-wc-istuinta. Tässä kolme syytä tutustua ensiluokkaiseen lattia-wc-istuin -uutuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton