• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT: Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen lähivuosina

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallita

EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin käytäntöön pano mullistaa koko rakentamisen. Suomi on osana EU:ta sitoutunut merkittävään rakennuskannan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

"Nykyiset uudistalot ovat vanhanaikaisia jo alle 10 vuodessa. Vaikka rakentamisen laatu on parantunut, virheitä tehdään jatkuvasti. Laadun on pakko vihdoin parantua, koska vanhan rakennuskannan lisääntyvään parantamiseen meillä ei ole varaa", toteaa VTT:n energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija Jyri Nieminen.

Matalaenergia-, passiivi- tai nollaenergiatalon energiatavoitteet saavutetaan vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Samalla vältetään kosteusvaurioita aiheuttavat laatuvirheet.

Vastuu kosteusvaurioiden ehkäisemisessä on sekä tilaajalla että rakentamis-, huolto- ja ylläpitopalveluiden tarjoajilla. Osaavien suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kiinnittäminen hankkeeseen ja tilaajan edun tehokas valvonta ovat tilaajan vastuulla. Rakennukselle on syytä esittää selkeät toimivuuspohjaiset tavoitteet, jotka voidaan käyttöönottovaiheessa todentaa.

Rakennusten kosteusvauriot ovat pääsääntöisesti johtuneet putkistovuodoista ja puutteellisesta työn laadusta. Sadeveden tunkeutuminen rakenteisiin on tyypillinen merkki julkisivuratkaisujen huonosta laadusta, huollon puutteesta tai kunnossapidon laiminlyönneistä. Muita kosteusvaurioiden syitä ovat vedeneristyksessä tehdyt virheet, rakennustuotteiden väärä säilytys sekä huolimattomuus ja välinpitämättömyys.

Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen, määräysten mukaisen rakentamisen kustannukset. Esimerkiksi TA-Asumisoikeus Oy:n passiivikerrostalon kustannukset Oulussa olivat 3,3 % korkeammat kuin viereisen, arkkitehtuuriltaan ja asuntoratkaisuiltaan samanlaisen vertailutalon. Nollaenergiatalossa syntyy lisäkustannuksia uusiutuvan energian tuotantolaitteista.

Rakennusten energiantarpeen pienentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Mitä pienempi rakennuksen energiantarve on, sitä helpompaa on kattaa se rakennuksessa tuotettavalla uusiutuvalla energialla.

Suomessa on hyvää osaamista esimerkiksi rakennusten lämmöneristämisessä, talotekniikan laiteratkaisuissa ja ikkunateknologiassa. Teknologiaosaamisen viennin edistämiseksi olisi tärkeää luoda kotimaisia esimerkkejä toimivista ratkaisuista. Energiatehokkaiden rakennusten tutkimustuloksia on voitu hyödyntää luomalla kehitetystä rakennus- ja energiateknologiasta alan yrityksille kilpailutekijä.

VTT on tutkinut ja kehittänyt nollaenergiarakennustekniikkaa vuodesta 1990 lähtien. Kehitystyössä on pyritty ratkaisuihin, joilla saavutetaan hyvä energiatehokkuus ja sisäolosuhteet tinkimättä rakennuksen arkkitehtuurille ja käytettävyydelle asetetuista vaatimuksista. Koerakennukseen asennettujen mittareiden avulla on pystytty löytämään ja ratkaisemaan matalaenergiarakentamisen ongelmakohtia.

Mikä on nollaenergiatalo?

Nollaenergiatalo tuottaa uusiutuvaa energiaa siirrettäväksi verkostoihin yhtä paljon kuin talo käyttää energiaa. Lähes nollaenergiatalossa taas rakennuksen energiantarpeesta merkittävä osa katetaan talossa tai sen läheisyydessä tuotetulla uusiutuvalla energialla. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu kaukolämpö voidaan laskea talon läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi energiaksi.

Nollaenergia- ja nollaemissiotalo ovat suuren kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Esimerkiksi Norjan Tekniikan ja luonnontieteiden yliopisto NTNU kehittää ratkaisuja rakennusten hiilidioksidipäästöjen nollaamiseksi.

Nollaenergiatalojen kaupallisia sovelluksia on kehitetty eri puolilla. Suomen ensimmäinen, Pohjoismaissa ainutlaatuinen lähes nollaenergiakerrostalo valmistui Kuopioon vuoden 2010 lopussa. Toinen valmistuu Järvenpäähän tänä vuonna. Myös nollaenergiapientaloja on rakenteilla.

Pietarsaareen rakennettiin vuosina 1993 - 1994 IEA5-talo, joka on EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukainen lähes nollaenergiatalo. Rakennus on toiminut odotetulla tavalla jo yli 17 vuotta.

Rakentaminen
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
20221_75458.jpg
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi - katso mitä remontti maksoi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.
20225_78428.jpg
Ilmanvaihtokoneen uusimisen vaikutus näkyi heti raikkaampana sisäilmana
2000-luvun alun omakotitalo LahdessaHyvärin perhe oli jo usean vuoden ajan etsinyt itselleen aiempaa tilavampaa kotia. Kerrostaloasunto Lahden keskustan kupeessa oli käynyt pieneksi, ja toiveissa oli päästä tekemään kaupat riittävän suuresta omakotitalosta, joka sijaitsisi mielellään Lahden eteläosissa. Lopulta Jari ja Tiina Hyväri löysivät vuonna 2000 valmistuneen, yli 200-neliöisen omakotitalon Vartiolaakson kaupunginosasta. Tilaa oli vihdoin riittävästi kuusilapsiselle uusioperheelle, mutta ilmanvaihdon puutteet kävivät nopeasti ilmi. Sopiva ratkaisu löytyi nopeasti.
20174_48951.jpg
Takan energiatehokas käyttö - Tiesitkö nämä 5 vinkkiä?
Takan energiatehokkuus laskee, jos sitä käytetään väärin. Tulikivi kokosi viisi vinkkiä, joilla takkatulesta saa enemmän hyötyä irti:
20083_9885.jpg
Tulikiven uudet uunimallit
Tulikiven uusimman uunimallin hillitty kaakelipinta kätkee salaisuuden: sen sydämenä on aito Tulikivi-vuolukivi. Nammi yhdistää vuolukivi- ja kaakelitakan parhaat puolet. Parnassa puolestaan vuolukivisisus on päällystetty kauniin valkoisella hiertopinnalla.
19_P_77651.jpg
Kaksi kesää aikaa jätevesiremonttiin
Vielä on kaksi kesää aikaa laittaa kiinteistöjen jätevesiasiat kuntoon haja-asutusalueilla. Valtakunnallisella jätevesiviikolla 12.-18. toukokuuta kannustetaan kiinteistönomistajia tarkistamaan jätevesijärjestelmänsä ja suunnittelemaan sen uudistamista hyvissä ajoin. Miljoonan ihmisen jätevesillä on väliä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton