• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT: Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen lähivuosina

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.05.2025
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallita

EU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin käytäntöön pano mullistaa koko rakentamisen. Suomi on osana EU:ta sitoutunut merkittävään rakennuskannan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

"Nykyiset uudistalot ovat vanhanaikaisia jo alle 10 vuodessa. Vaikka rakentamisen laatu on parantunut, virheitä tehdään jatkuvasti. Laadun on pakko vihdoin parantua, koska vanhan rakennuskannan lisääntyvään parantamiseen meillä ei ole varaa", toteaa VTT:n energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija Jyri Nieminen.

Matalaenergia-, passiivi- tai nollaenergiatalon energiatavoitteet saavutetaan vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Samalla vältetään kosteusvaurioita aiheuttavat laatuvirheet.

Vastuu kosteusvaurioiden ehkäisemisessä on sekä tilaajalla että rakentamis-, huolto- ja ylläpitopalveluiden tarjoajilla. Osaavien suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kiinnittäminen hankkeeseen ja tilaajan edun tehokas valvonta ovat tilaajan vastuulla. Rakennukselle on syytä esittää selkeät toimivuuspohjaiset tavoitteet, jotka voidaan käyttöönottovaiheessa todentaa.

Rakennusten kosteusvauriot ovat pääsääntöisesti johtuneet putkistovuodoista ja puutteellisesta työn laadusta. Sadeveden tunkeutuminen rakenteisiin on tyypillinen merkki julkisivuratkaisujen huonosta laadusta, huollon puutteesta tai kunnossapidon laiminlyönneistä. Muita kosteusvaurioiden syitä ovat vedeneristyksessä tehdyt virheet, rakennustuotteiden väärä säilytys sekä huolimattomuus ja välinpitämättömyys.

Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen, määräysten mukaisen rakentamisen kustannukset. Esimerkiksi TA-Asumisoikeus Oy:n passiivikerrostalon kustannukset Oulussa olivat 3,3 % korkeammat kuin viereisen, arkkitehtuuriltaan ja asuntoratkaisuiltaan samanlaisen vertailutalon. Nollaenergiatalossa syntyy lisäkustannuksia uusiutuvan energian tuotantolaitteista.

Rakennusten energiantarpeen pienentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen. Mitä pienempi rakennuksen energiantarve on, sitä helpompaa on kattaa se rakennuksessa tuotettavalla uusiutuvalla energialla.

Suomessa on hyvää osaamista esimerkiksi rakennusten lämmöneristämisessä, talotekniikan laiteratkaisuissa ja ikkunateknologiassa. Teknologiaosaamisen viennin edistämiseksi olisi tärkeää luoda kotimaisia esimerkkejä toimivista ratkaisuista. Energiatehokkaiden rakennusten tutkimustuloksia on voitu hyödyntää luomalla kehitetystä rakennus- ja energiateknologiasta alan yrityksille kilpailutekijä.

VTT on tutkinut ja kehittänyt nollaenergiarakennustekniikkaa vuodesta 1990 lähtien. Kehitystyössä on pyritty ratkaisuihin, joilla saavutetaan hyvä energiatehokkuus ja sisäolosuhteet tinkimättä rakennuksen arkkitehtuurille ja käytettävyydelle asetetuista vaatimuksista. Koerakennukseen asennettujen mittareiden avulla on pystytty löytämään ja ratkaisemaan matalaenergiarakentamisen ongelmakohtia.

Mikä on nollaenergiatalo?

Nollaenergiatalo tuottaa uusiutuvaa energiaa siirrettäväksi verkostoihin yhtä paljon kuin talo käyttää energiaa. Lähes nollaenergiatalossa taas rakennuksen energiantarpeesta merkittävä osa katetaan talossa tai sen läheisyydessä tuotetulla uusiutuvalla energialla. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu kaukolämpö voidaan laskea talon läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi energiaksi.

Nollaenergia- ja nollaemissiotalo ovat suuren kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Esimerkiksi Norjan Tekniikan ja luonnontieteiden yliopisto NTNU kehittää ratkaisuja rakennusten hiilidioksidipäästöjen nollaamiseksi.

Nollaenergiatalojen kaupallisia sovelluksia on kehitetty eri puolilla. Suomen ensimmäinen, Pohjoismaissa ainutlaatuinen lähes nollaenergiakerrostalo valmistui Kuopioon vuoden 2010 lopussa. Toinen valmistuu Järvenpäähän tänä vuonna. Myös nollaenergiapientaloja on rakenteilla.

Pietarsaareen rakennettiin vuosina 1993 - 1994 IEA5-talo, joka on EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukainen lähes nollaenergiatalo. Rakennus on toiminut odotetulla tavalla jo yli 17 vuotta.

Rakentaminen
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
20221_75513.jpg
Suunnittele uudisrakennuksen sähköistys tulevaisuutta ajatellen
Uudisrakennuksen sähköistysprojektin suunnittelu pitäisi alkaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa ennen rakentamisen aloittamista. Hätiköidyllä sähkösuunnittelulla viivästytetään rakennusprojektia ja kerrytetään lisäkuluja. Sähköistyksiä ei kannata suunnitella vain tämän päivän tarpeita ajatellen, vaan katse kannattaa kiinnittää pitkälle tulevaisuuteen.
20236_82447.jpg
Loisteputket hävisivät markkinoilta - mitä tapahtui?
Syttyessään välkähtelevä loisteputki on pian historiaa. Loisteputket sisältävät ympäristölle vaarallista elohopeaa, jonka vuoksi niiden valmistus on lopetettu. Viime vuoden elokuun jälkeen loisteputkia ei ole tullut enää lisää myytäväksi ja ne ovat hävinneet kaupoista varastojen loputtua. Korvaajiksi tillalle tulivat LED-valoputket, jotka ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä verrattuna loisteputkiin. Lisäksi ne syttyvät heti ja tuottavat laadukkaampaa valoa.
20181_51328.jpg
Sinulle ja kodillesi sopiva lämmitys
Modernit ja energiaa säästävät NIBE F2120 invertteri-ilmavesilämpöpumput on suunniteltu ja kehitetty juuri sinua ja kotiasi ajatellen. Pohjolan kylmissä olosuhteissa ne tuottavat tehokkaasti ja turvallisesti lämpöä sekä lämmintä käyttövettä talosi tarpeisiin. NIBE-järjestelmää voidaan käyttää myös kotisi viilennykseen. Helppokäyttöisen NIBE Uplinkin kautta voit ohjata useimpia järjestelmiämme missä ja milloin vain.
201110_28367.jpg
Kylpyhuoneen ja saunan lattiat (vedeneristys, kaadot, kaivot)
Märkätilojen lattian vedeneristys, kaadot ja kaivot on suunniteltava ja toteutettava huolella. Kyseisten tilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton